Nyheter

PÅ FD: Får helt ny roll i AIK – “Tror klubben växer med en sådan roll”

ANNONS

AIK:s tidigare assisterande tränare Peter Wennberg får en helt ny roll i klubbens akademi – utvecklingschef blir titeln, och det är en del i en satsning som är ny i Sverige:
– Jag tror att klubben växer med en sådan roll, för att jag sett behovet av den under de tio år jag varit i AIK, säger Wennberg till FotbollDirekt.se.

AIK meddelade i går på sin hemsida att Peter Wennberg blir ny utvecklingschef i klubben. En helt ny roll för Wennberg som haft flera uppdrag i klubben – han tog över som assisterande tränare i a-laget 2016, när Jens Gustafsson försvann till IFK Norrköping och har varit utvecklingsansvarig och chefstränare för AIK U16-U19. Men den nya rollen är något annat.

– Det blir en mer renodlad form som utvecklingschef för akademin. I ett nationellt perspektiv är det en roll och en funktion som växt fram inom Sef-klubbarna. Det kommer finnas ett gäng utvecklingschefer för elitklubbarna under året, en roll som kommer finnas i klubbarna, säger Wennberg till FotbollDirekt.se.

– Funktionen är ny, den startade i år. Meningen med att ha utvecklingschef att ännu mer kunna ha en funktion som ligger närmare tränarna i fråga om pedagogiskt arbete, och ännu närmare spelarna i fråga om att ha en kravställning som påminner om det de ska komma till, som förbereder dem ännu mer för att bli elitspelare.

AIK är en av klubbarna som legat längst fram i arbetet med det här, och tanken är nu att alla elitklubbar ska motiveras att följa efter, detta genom att man belönas i Sef:s certifieringssystem.

– Det ligger inom ramen för de styrdokument som tagits fram i Sef med certifieringen av elitklubbarnas akademier. I den certifieringen så finns den med som en mätpunkt i förhållande till antal poäng man kan få. Är ansvarspersonen i akademin bara administrativ eller finns det en närvaro ute på träningar och i matcher? Sedan är det klubbarna som väljer det själva hur man vill göra, absolut.

I större fotbollsländer finns funktionen redan, berättar Wennberg. Själv har han funderat på att införa rollen i AIK i flera år.

– Internationellt i de större fotbollsländerna med större resurser, där finns ju sedan många år tillbaka rollen som man kallar technical director. Att man är sportchefens förlängda arm ner till akademin. Sportchefen kan inte alltid finnas med och se allt, vara på alla akademins träningar och matcher. Det säger sig självt. Så det är en funktion vi känt ett behov av och som vi arbetat fram.

– Så jag är jätteglad att jag fått den här rollen. Jag tror att klubben växer med en sådan roll, för att jag sett behovet av den under de tio år jag varit i AIK. Att någon arbetar med det översiktliga i akademin. Och meningen är att den här rollen… för AIK och mig har det varit en central del att kunna ha och bära en sån här roll, det är att du har erfarenheten av att vara tränare på hela stegen, från knattenivå till elitnivå. Och det har jag, så jag känner att den passar mig bra.

Som utvecklingsansvarig kommer Wennberg finnas ute på fältet och ha en kontinuerlig dialog med samtliga akademilagens tränare på plats.

– Tidigare har rollen som akademichef varit väldigt mycket administrativt arbete, nu är jag tränare för tränarna kan man säga. Så ett pedagogiskt filter och pedagogiskt ansvar blir det ju. Men jag vill inte koppla rollen till att det är någon slags övervakningssystem – det är en funktion som ska skapa ett mervärde för de enskilda tränarna och spelarna. Att det finns en sammanhållande länk. Faktum är att jag har möjlighet att närvara på alla akademilagen olika träningar och matcher under en arbetsvecka. Och det har ju inga andra tränare i klubben.

– Min erfarenhet är att en tränare är väldigt själv i världen. Jag tror många tränare känner igen sig i den beskrivningen: Man står själv med sitt lag. Men man lever på och utvecklas med att utvärdera tillsammans med andra tränare. Jag tror ett av behoven för tränare är att man får ett mentorskap kring sig, att man får reflektera över både beteenden och spelstil.

I och med den nya rollen så kommer Wennberg också leda en ny avdelning hos AIK kallad “Forskning och utveckling”.

– Den främsta forskningen i fotboll är den som görs varje dag i träning och matcher, som är kärnverksamheten i klubbarna. Däremot behöver en klubb vara ständigt nyfiken på vad som händer i vår omvärld. För att möta den omvärlden behöver vi en organisation som tar emot det som erbjuds i form av utbildning, studier, artiklar. All den info som skapar kraft och nytta är oftast i från forskning, validerad information. För att klubben ska ha en möjlighet att vara nyfiken på vår omvärld, så behöver en klubb ha resurser för att kunna ta in den senaste forskningen.

– Der handlar inte om att vi sitter i ett labb och skakar provrörsflaskor. Det handlar om att vara nyfikna, till exempel att vi värderar utbildningsinnehållet i de utbildningar vi skickar våra tränare på. Att vi inte bara skickar i väg dem på något bara för att.

Är den här rollen något som kommer komma brett i klubbarna i Sverige tror du…

– Jag tycker att jag hört retoriken kring det här i många år. Fotbollsfamiljen i Sverige är väldig liten, det är en ankdamm. Vi träffas och pratar fotbollstränarna, även om alla inte tror att vi gör det. Vi är ganska få. Och jag har märkt på retoriken i klubbarna, att det finns ett behov av att skapa kraft i en sån här roll. Så i en start av ett utvecklingsarbete måste man skapa resurser för att kunna bära den rollen.

– Och jag tror inte det är slut där, utan i framtiden måste klubbarna avsätta än fler resurser om vi ska vara konkurrenskraftiga. Det kan vara specialister i form av fystränare, analytiker och annat. Ju mer intresse kring klubbarna ju mer ekonomi kan vi få för att klara av det resursmässigt. Det är upp till var och ens klubb att se var behovet ligger i och var resurserna ska gå. Men som jag ser det: att satsa på den egna akademiverksamheten är fundamentalt för en klubb.

AIK har gjort tydligt att man kommer satsa långsiktigt på akademin och med det också Wennbergs roll som utvecklingschef:

– Ett utvecklingsarbete i en klubb, är lite som att åka till rymden. Hälften av bränslet räcker till för att man ta sig ut ur atmosfären och ut i rymden. Andra hälften kanske räcker till att ta sig till den destination man tänker sig, några ljusår bort. Så det är klart att man ser det här för lång tid framöver.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15