Stefan Silva bröt nyligen kontraktet med Palermo. Anfallsstjärnan som gjorde succé i Sirius och Sundsvall är nu ett hett byte och FD:s krönikör Magnus Österberg tycker AIK borde slå till.
– Han är en Stockholmskille och det finns onekligen en koppling, säger Österberg.

Sommaren 2013 skrev Stefan Silva på för Sirius, då hemmahörande i division 1. Samma år tog sig Uppsalagänget upp till superettan och Silva blev en nyckelspelare. 2014 mäktade anfallaren med 15 mål och året därpå 12 fullträffar.

Därefter lämnade Silva för Sundsvall där det blev fem baljor under debutsäsongen i allsvenskan. Att anfallaren skulle lämna ”Giffarna” var inte så överraskande, men att 27-åringen valde att skriva på för Serie A-laget Palermo var desto mer förvånande.

Väl i den kaosartade Sicilien-klubben gick det inte som tänkt och tidigare i december bröt Silva kontraktet. Därmed söker han nu efter ett nytt lag. Silva har uppgetts vara AIK-supporter och är också uppväxt i norra Stockholm. FD:s krönikör Magnus Österberg tycker AIK borde slå till.

– Han vore en bra värvning för AIK, och även för de andra topplagen i allsvenskan. AIK spelar ju med två forwards och jag ser honom kanske egentligen som en offensiv mittfältare, men han kan säkert fungera som anfallare också. Stefan Silva är en Stockholmskille vilket rimmar bra. Vad jag förstår är han också en väldigt god vän till Alexander Milosevic. Det finns onekligen en koppling, säger Österberg.

Med Chinedu Obasi borta från AIK har den allsvenska tabelltvåan Nicolas Stefanelli och Henok Goitom som anfallspar. Bakom är det tunnare och att Henok Goitom ska kunna spela samtliga 30 allsvenska omgångar nästa år samt Europa League-spel är högst oklart. Österberg ser därför en plats åt Silva som den lite mer droppande anfallaren bakom Nicolas Stefanelli, det vill säga den roll som Henok Goitom haft under året. Samtidigt varnar Österberg för att Silva inte är någon garanti.

– Man ska komma ihåg att han inte direkt har något brutalt allsvenskt facit. Han har varken gjort mängder med matcher eller mål, men det är ju fortfarande en bra allsvensk spelare. Nästa steg för honom är att prestera bra i ett bra lag.

Flytten till Palermo var överraskande för många. Hur ser du på den så här i efterhand?

– Jag vill inte sitta här och spela efterklok, men att gå till en så pass stor italiensk klubb som har runt 60 kontrakterade spelare varav hälften är utlånade är tufft. Det är svårt att slå sig in i ett sådant lag. Samtidigt kan man inte klandra Silva för det. Hur många säger egentligen nej till en Serie A-klubb?

Tror du att Silva vill vända hem till allsvenskan eller kan han bli kvar utomlands?

– Det finns ju exempel på spelare som vänt hem till allsvenskan efter en misslyckad utlandssejour, gjort bra ifrån sig på nytt här hemma för att sedan ta steget ut igen. Sådant inspirerar säkert. Man måste få kunna misslyckas. Silva kan säkert också välja en annan väg än allsvenskan och i stället gå till en liga där det är bättre betalt, men då är det mer osäkert kring speltiden. Allsvenskan är ett säkert kort och kommer han hem till vintern får han också en försäsong i benen. Han måste ju börja spela matcher!