Foto: Bildbyrån

Poya Asbaghi är allsvenskans yngsta tränare. 32-åringen ska försöka lyfta IFK Göteborg tillbaka till toppen och experten Ralf Edström har tidigare berättat för FD att han ser potential i Asbaghi till att bli en ny Sven-Göran Eriksson.
– Det är stora ord och så klart blir jag glad, men det är en alldeles för stor jämförelse, säger Blåvitts nya tränare till FotbollDirekt.se.

När Sven Göran Eriksson tog över IFK Göteborg var han 31 år gammal. Väl i Blåvitt fick han sitt stora genombrott och tre år senare lämnade han för Benfica. Därefter var han i Roma, Fiorentina, Sampdoria och Lazio innan han blev förbundskapten för det engelska landslaget.

Det råder inga tvivel om att ”Svennis” är en av de största svenska tränarna genom tiderna. I en intervju med FotbollDirekt berättade experten Ralf Edström att IFK Göteborgs nya tränare Poya Asbaghi kan bli en ny Sven-Göran Eriksson. Den nya Blåvitt-tränaren, som presenterades i slutet av november efter sin succésäsong i Gefle, är dock mer återhållsam.

– Det är stora ord. En stor jämförelse. Vi pratar om Sveriges främsta tränare genom alla tider. Så klart blir jag glad, men det är en alldeles för stor jämförelse. Visst, han var 31 år när han tog över Blåvitt och jag är 32 så på så sätt kan jag förstå, att vi båda var unga och hungriga när vi kom till klubben. I övrigt är det dock en för stor jämförelse tycker jag. Svennis är ju på många sätt en idol och han har varit en fantastisk ambassadör för svensk fotboll, säger Asbaghi till FotbollDirekt.se.

Efter några år i Blåvitt tog Svennis steget till Benfica. Jag antar att du inte är nöjd med att ”bara” vara i allsvenskan utan vill göra något liknande som honom?

– Jag har fått den frågan tidigare och oavsett nivå går jag alltid in med inställningen att jag ska vara i klubben för alltid. Det är så du gör bäst ifrån dig. Jag kan verkligen ärligt säga att jag skulle vara jättenöjd om jag är tränare i IFK Göteborg i 40 år framöver. Det är Sveriges största klubb och jag älskar Sverige, framförallt från mars till oktober haha.

Asbaghi tar över ett Blåvitt som i år varit i fritt fall. Tränaren Jörgen Lennartsson fick i somras sparken, men inte blev det särskilt mycket bättre med den assisterande Alf Westerberg vid rodret. IFK Göteborg slutade på en tiondeplats, men Asbaghi vill inte fokusera på det som varit.

– Nej, det är inget som jag vill uttala mig om. Mina föregångare har gjort ett grymt jobb och det är inte värdigt av mig att uttala mig vad exempelvis Jörgen Lennartsson gjorde för fel, för han har uträttat så mycket mer än vad jag har gjort. Det blir bara fånigt.