Foto: Bildbyrån

Kalle Holmberg stod för ett enastående 2017. Norrköpingsanfallaren öste in mål i Svenska cupen och vann dessutom den allsvenska skytteligan ihop med Magnus Eriksson. 24-åringen inser så här i efterhand att när Sebastian Andersson såldes av Norrköping så öppnade det en helt ny situation.
– Det blev lite annorlunda när han lämnade, säger Holmberg till FotbollDirekt.se.

Efter fem och ett halvt år i Örebros a-lag lämnade Kalle Holmberg klubben för spel i IFK Norrköping förra sommaren.
Anfallaren fick det otacksamma uppdraget att försöka ersätta de flyktande stjärnorna Emir Kujovic och Christoffer Nyman. Under sitt första halvår i ”Peking” blev det tre mål på tolv matcher.

I år har dock 24-åringen exploderat. I Svenska cupen öste Holmberg in mål och vann cupens skytteliga med tio baljor på sju matcher.

Väl i allsvenskan fortsatte målfabrikationen och efter att ha prickat in sin 14:e balja för säsongen borta mot Elfsborg i sista omgången slutade Holmberg som delad skytteligavinnare ihop med Djurgårdens Magnus Eriksson.

– Målmässigt är det här min bästa säsong i karriären, konstaterar Holmberg som inte hänger läpp för att tvingas dela skytteligatiteln ihop med Magnus Eriksson som nu lämnat för MLS-klubben San José Earthquakes.

– Så klart att man alltid strävar efter att vinna själv, men samtidigt var han två mål före mig så det var jag som jagade honom, säger anfallaren till FotbollDirekt.se.

IFK Norrköping, som överraskande vann SM-guld 2015, slutade i fjol trea i tabellen. Därför är det ingen hemlighet att årets sjätteplats är en besvikelse.

– Det håller jag absolut med om, men vi avslutade jättebra så det var tråkigt att allsvenskan tog slut, konstaterar Holmberg och skrattar.

I somras lämnade Sebastian Andersson, som 2016 kom tvåa i allsvenskans skytteliga, Norrköping för spel i tyska Bundesliga 2-klubben Kaiserslautern. Det innebar att tränaren Jens Gustafsson ändrade spelsystem från 4-4-2 till 3-4-3 med Kalle Holmberg i en central anfallsroll, vilket till viss mån gynnade Holmberg.

– Ja, lite så. Jag fick ett större ansvar. Sedan trivdes jag jättebra med ”Sebbe” också då vi spelade med två anfallare, men det blev lite annorlunda när han lämnade.

Ni som lag såg under hösten ut att trivas i den nya formationen?

– Ja, det passar oss ganska bra. Det blir mycket att nöta i vinter, men det ser redan bra ut.

På tal om vinter drar Norrköping likt i fjol på träningsläger till Algarve i Portugal. Resmålet är inte okänt för Holmberg, som även varit där flera år med Örebro.

– Det blir väl fjärde eller femte året i Portugal nu. Jag kan hotellen om man säger så. Det är kanske skönare väder den här tiden på året på andra ställen, men vi är inte där för vädret. Jag tycker att det är bra där nere. Det är bra styrt.