Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg rustar om inför 2018 års allsvenska. In har tränaren Poya Asbaghi kommit och 32-åringen vill spela en annan typ fotboll än vad som på senare år skådats på Gamla Ullevi. Experten Ralf Edström ser stor potential i Asbaghi.
– Han kan bli en ny ”Svennis”, säger Edström till FotbollDirekt.se.

Det var en miserabel säsong som IFK Göteborg svarade för i år. En av Sveriges största giganter inom klubblagsfotbollen slutade först på en tiondeplats och i sista omgången föll de med hela 3-0 på Gamla Ullevi mot bottenlaget Gif Sundsvall.

Sparkandet av tränaren Jörgen Lennartsson i somras gav ingen vidare effekt och den tillfälliga tränaren Alf Westerberg får nu återigen agera assisterande.

Ny chef vid sidlinjen är i stället Poya Asbaghi, som den 20 november presenterades som klubbens nya tränare. Asbaghi är bara 32 år gammal och efter att hastigt ha lämnat Dalkurd i början av maj tog han över ett Gefle i fritt fall.

Gefle, som i fjol åkte ur allsvenskan, var hopplös jumbo när Asbaghi tog över laget. 32-åringen lyckades dock smått sensationellt rädda kvar klassikerklubben i superettan – och det utan att ens behöva kvala.

En som tycker att Blåvitt gjort helt rätt i rekryteringen av Asbaghi är experten Ralf Edström. Den forne storspelaren ser också stor potential i att 32-åringen kan bli ett nytt stort tränarnamn.

– Jag tycker att det är jättebra att Blåvitt förnyar sig. Det är en väldigt spännande tränare som de tagit in och han räddade ju kvar Gefle i superettan. Han kan bli en ny ”Svennis”, säger Edström till FotbollDirekt.se.

Så pass alltså?

– Ja, Svennis var ju 31 när han blev tränare för Blåvitt och det var ju där han fick sitt genombrott.

Som Ralf Edström är inne på kom Sven-Göran Eriksson till IFK Göteborg 1979. Väl i Blåvitt var Svennis i tre år innan flyttlasset gick vidare till Benfica. Därefter jobbade en av Sveriges mest framgångsrika tränare genom tiderna i klubbar som Roma, Fiorentina, Sampdoria och Lazio innan han blev förbundskapten för Englands landslag. Edström ser nu alltså även att Poya Asbaghi har samma möjligheter till att bli en succétränare.

– Han ser väldigt spännande ut och han vill ha stort bollinnehav, även på bortaplan. Det är precis det här som Blåvitt behöver, en tränare som vill ha mycket boll och som inte kryper tillbaka och satsar på kontringar, konstaterar Edström och fortsätter:

– Det spel som Blåvitt haft de senaste åren har inte varit mycket att hurra för. Att de slutade tia i år är så klart en stor besvikelse. I min bok ska de vara topp 4 varje år, men då kan de inte bara slå massa långbollar.

Vad behövs för att Blåvitt ska lyfta nästa säsong?

– De behöver förnya truppen. Mer spelskickliga mittfältare som kan styra spelet, en mittback som tar tag i det hela där bak och så en forward. Tobias Hysén håller förvisso fortfarande, men han börjar ju komma upp i ålder.