Foto: Bildbyrån

I fredags kom uppgifter om att Erdal Rakip är nära övergång till den portugisiska gigantklubben Benfica. Experten Ralf Edström oroas över att steget för 21-åringen är för stort.
– Det kan bli oerhört tufft för honom, säger Edström till FotbollDirekt.se.

Redan 2013 debuterade Erdal Rakip i Malmö FF:s a-lag. Sedan dess har mittfältaren vunnit fyra SM-guld och spelat två gruppspel i Champions League.

Nu löper kontraktet med moderklubben ut och därmed kan 21-åringen lämna som Bosman. I fredags skrev den portugisiska tidningen A Bola att Benfica är nära en överenskommelse med Rakip.

Under söndagen rapporterade dock tidningskonkurrenten O Jogo att affären kan spricka då Rakip inte anses vara ett prioriterat namn för den portugisiska jätten. Förhandlingar ska dock enligt tidningen pågå och ett slutgiltigt besked väntas komma i slutet av veckan.

Experten Ralf Edström är tveksam till om Benfica är rätt val för Rakip.

– Jag tycker att många tar ett för stort steg. Visserligen lyckades Victor Nilsson Lindelöf i Benfica och det är ju bättre att gå dit än till en storklubb i någon av de stora ligorna, men normalt sett tycker jag att svenska spelare först ska ta sig ner till typ Holland och etablera sig i Europa innan de satsar på storklubbarna. Vi har sett så många spelare misslyckas i Europa för att de valt fel, säger Edström till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det är ju flera i a-landslaget som inte är ordinarie i sina klubblag och det är verkligen oroande. Jag tror att det kan bli oerhört tufft och svårt för Rakip i Benfica.

Du tycker generellt att våra svenska spelare tar för stora steg när de lämnar allsvenskan?

– Ja, många spelar högt och det är därför som vi får se alldeles för många sitta på bänken. Tyvärr är det ju ofta pengarna som styr. Nu är ju jag gammal, men hade jag fortfarande varit spelare hade jag aldrig accepterat att sitta på bänken. Jag hade föredragit att söka mig till ett lag där jag verkligen får spela, även om det är sämre betalt. Pengar borde vara en hobby. Man ska inte spela fotboll för att tjäna så mycket pengar som möjligt, inte enligt mig i alla fall.

Erdal Rakip gjorde utan tvekan sin bästa säsong i MFF-tröjan i år. 21-åringen höll 2016 års bästa allsvenska spelare Magnus Wolff Eikrem på bänken och totalt blev det 24 starter för Rakip samt åtta mål från sin mittfältsposition.

Trots en fin vårsäsong kom inte Rakip med till U21-EM, men i det nya U21-landslaget under Roland Nilssons ledning har mittfältaren varit tokgiven. Ralf Edström ser Rakip spela i a-landslaget framöver.

– Han kommer definitivt vara ett namn för a-landslaget. Rakip är en jävla skön lirare och har dessutom näsa för mål. Han har gjort en väldigt bra säsong och är duktig en mot en. Sådana egenskaper saknar vi i svensk fotboll. Rakip är också en spelare som vågar misslyckas och som sagt, han har gjort ett kanonår!