Foto: Bildbyrån

FD BLOGG – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

Det lider utan tvivel mot jul och med det blir det lite närmare till den allsvenska omstarten. Innan vi är där ska det värvas och säljas spelare, träningsläger på varmare breddgrader ska genomföras och vi har ett härligt gruppspel i cupen att se fram emot.

Malmö FF vann som bekant SM-guld precis så som väldigt många hade på känn innan. Det var inte någon chock om man säger så. Nu blir det förändringar i truppen, ganska rejäla sådana måste man säga.

Båda norrmännen Magnus Wolff Eikrem och Jo-Inge Berget är förlorade och Anton Tinnerholm drar till MLS och New York City. Erdal Rakip ser ut att ta steget ut i Europa efter vad som måste sägas vara hans genombrottssäsong. Oskar Lewicki har inget nytt klart och där känns ”fifty-fifty” som en gissning. Stanna eller testa vingarna utomlands? Det är fullt troligt att det sker mer än så men Daniel Andersson har koll på läget, Malmö FF kan känna sig trygga. Det råder inga som helst tvivel på att Malmö FF oavsett detta kommer att ha en väldigt stark trupp och jag har svårt att se att de inte kommer att vara stora favoriter till guldet även 2018. Utmaningen blir att vara så starka och formtoppade att man lyckas i kvalet till Champions League, det är fortsatt deras största utmaning.

MFF kör träningsläger i USA och FD kommer att finnas på plats och bevaka detta.

***

Djurgårdens IF kan se tillbaka på ett extremt lyckat 2017 och man nådde en trejdeplats vilket ger chans till spel i  Europa, det var ett tag sen. Sportchefen Bosse Andersson har dock ett jobb att göra och så sent som i fredags blev det ju klart att Kim Källströms återkomst bara varade i ett år. Färdigspelat för en av de svenska spelare som gjort störts avtryck utomlands på många och kan se tillbaka på en väldigt fin karriär. Luckan efter Kim blir inte lätt att fylla, dock lär rörligheten och möjligheten att förändra lagets sätt att spela inte vara negativ. Magnus Eriksson är också en ryktenas man och kanske blir det MLS för poängkungen 2017. Ett nytt land och ett nytt äventyr för en spelare som redan gjort visiter i flera länder (Belgien, Kina, Danmark) kanske kan han lyckas ”over there”. Felix Beimo är en annan spelare som med garanti finns på utländska klubbars radar, frågan är om det händer något i januari eller till sommaren. För det kommer att ske. Kerim Mrabti får en ny chans i landslaget i januari, jag gissar att alla djurgårdare håller andan. Mrabti måste vara frisk när säsongen startar.

Djurgården åker till Sydafrika på träningsläger, kan det vara ett vinnande koncept?

***

IFK Göteborg har ny tränare efter en sällan skådad tränarcirkus. Pontus Dahlberg har varit rubrikernas man och där lutar det mot en försäljning med stora (och välbehövliga) pengar in till ett skadeskjutet Blåvitt. Den nya tränaren Poya Asbaghi ska bli spännande att följa, men någon trollkarl är han inte. Mats Gren måste spetsa till truppen en hel del om det ska bli ett bättre 2018 för IFK.

Träningslägret inför året sker i Murcia, Spanien. Tanken är att man ska spela två träningsmatcher där som förberedelse inför det som komma skall.

***

Hammarby hade ingen rolig spelmässig höst, inte alls. Efter en titt i backspegeln kan man konstatera att det blev den bästa allsvenska placeringen på många år men det är mer eller mindre en ganska klen tröst. Det sprudlade verkligen inte om laget de sista månaderna. Birkir Màr Saevarsson har lämnat liksom Stefan Batan och brassen Romulo. Klubben har pratat länge om ”tre transferfönster innan vi ska vara som bäst”, det transferfönstret är det vi befinner oss i nu. ”Upp till bevis” är för slitet men det måste nog ske ett rejält uppsving redan från starten av säsongen om det ska bli lugn och ro. I dagsläget finns inte en trupp för den absoluta toppen, frågan är om det finns ekonomi att förstärka så pass mycket att det kan bli verklighet?

Förberedelserna inför Svenska Cupen och Allsvenskan blir i Portugal och Atlantic Cup där även bland annat IFK Norrköping deltar. FD på plats för att rapportera.

***

Nykomlingarna Brommapojkarna har haft en rätt aktiv tid sedan uppflyttningen. Ny portugisisk tränare är nu plats och en hel del rörelse i truppen är ett faktum. Tappen känns ganska tuffa där mittbacken Carl Starfeldt, vänsterbacken Joel Qwiberg och forwarden Viktor Gyökeres redan är klara att lämna. Dessutom målvakten Budomir Janosevic som har lämnat för AIK. Visserligen har sportchefen Daniel Majstorovic värvat in nya spelare och förlängt med några nycklar, men ska BP kunna hävda sig ordentligt är känslan att det måste in en, två eller kanske till och med tre spelare av bra allsvensk dignitet. Tappar man yttern Kevin Kabran blir det ytterligare ett hål att fylla. Östersund är på jakt efter honom…

De andra nykomlingarna, Dalkurd har också haft en speciell tid efter att man säkrat det allsvenska avancemanget. Flytt av verksamheten till Uppsala men hemmamatcherna 2018 ska spelas i Gävle. Bara det är ju en aning udda. Sedan har vi karusellen på tränarsidan där Andreas Brännström var ”klar” för Blåvitt varpå Dalkurd agerade och gjorde klart med Azrudin Valentic (ex assisterande i BP). Ingenting är annonserat utåt men allt tyder på att det blir Valentic som står där när vi blåser igång säsongen. På spelarsidan tappar man målvakten Frank Pettersson som varit en viktig pusselbit de senaste åren. Att det kommer att ske saker med truppen vet alla, och det finns ekonomi att göra bra saker. Frågan är om strukturen i och runt klubben kommer att vara tillräckligt stabil. Situationen är minst sagt speciell.