Efter 19 säsonger som elitfotbollsspelare lägger Kim Källström skorna på hyllan. I en intervju med SvenskaFans.com berättar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson om känslorna efter beslutet – och avslöjar att han hela tiden var förberedd på att beskedet kunde komma efter säsongen.
– Han får bestämma själv. Jag har vetat om det ett tag, säger Andersson till SvenskaFans.com.

Djurgården storsatsade inför säsongen genom att bland andra hämta in de tidigare landslagsmännen Jonas Olsson och Kim Källström. Men för den senare blev det bara en säsong i återkomsten till blåränderna. I en intervju med SvenskaFans.com berättar sportchefen Bosse Andersson att det fanns en överenskommelse om att känna sig för efter det första av två år på kontraktet.

– Om man tar historien från början: när vi inledde projektet med Kim Källström, att han kände att han ville avsluta i Djurgården, då fanns det här med. Hur länge orkar jag (Kim Källström) spela fotboll? Då gjordes det redan från början en konstruktion. Det viktiga var att sluta cirkeln i Djurgården. Så vi sade att då kör vi 2017 och så får vi ta en diskussion och en dialog om hur vi känner efter det. Det har vi haft med oss. Sedan efter säsongen satte vi oss ned och pratade om säsongen och Kim fick extra ledigt en vecka för semester, sedan så ganska tätt efter det så satte vi oss ned igen och då hade Kim bestämt sig. ”Det här är ett bra slut för mig. Jag har gjort 19 säsonger som proffs, jag tar det beslutet att lägga av”. Han får bestämma själv. Jag har vetat om det ett tag.

LÄS MER: EXPERTEN FÖRVÅNAD: JAG TRODDE KÄLLSTRÖM SKULLE SPELA UT AVTALET

– Han är en av Sveriges största fotbollsspelare. Det finns en stor jävla respekt att han avslutar i Djurgården. Han är en klok man. Ska han göra någonting då vill han vara bäst. Vi hade hoppats på två år, nu blev det ett år.

SvenskaFans.com: Hur känns det då för dig att han väljer att sluta redan nu?
– Jag tror alla djurgårdare tycker det är tråkigt. Men vi ska vara glada att han ville avsluta sin karriär här. Att han och Andreas Isaksson spelade här tillsammans på slutet ska vi vara stolta över. Fotbollsmässigt är det tråkigt och som ambassadör för Allsvenskan. Det är klart det är känslosamt, men man måste också respektera Kims beslut. Det finns absolut inga hard feelings. Starkt beslut att ta, det har jag respekt för.

– Jag personligen är stolt att jag fick det förtroendet och den relationen och att han avslutar i Djurgården. Jag kan säga att vi har en väldigt bra relation. När han kommer hem till mig och meddelar att han vill avsluta karriären, det var känslomässigt. Men vi kommer vara goda vänner för alltid.

SvenskaFans.com: Hur ska ni ersätta Kim Källström?
– Att ersätta Kim som person och på plan tror jag är omöjligt. Det är klart det blir ett tomrum när vi snackar topp tre bästa spelaren i Sverige genom tiderna. Mitt ansvar är att driva en fotbollsklubb framöver och det är inte helt enkelt. Vi har de utmaningar vi har. Mitt ansvar är att vi ska ha ett så bra lag som möjligt och fortsätta resan vi påbörjat. Vi ska ha ett fotbollslag som vi ska vara stolta över 2018. Det finns en del utmaningar och det jobbar vi stenhårt med. Kommer det komma in några spelare? Ja. Kommer några lämna? Förmodligen, säger Bosse Andersson som även lämnar dörren öppen för Källström i en ledarroll i framtiden.

– Ja, det är självklart vi har haft disskussioner. Vi har en klar bild av vad han vill göra. Det är inte aktuellt just nu, men vi har pratat om det. Jag hoppas att svensk fotboll tar del av hans kunnande och att Djurgården kan vara en del av det någon gång. Men det får framtiden utvisa. Det finns inget som är lovat eller så.

LÄS MER: Djurgårdens Forum 1891 på SvenskaFans

Den senaste säsongen, hans sista, noterades Källström för tre mål och sju assist på 28 matcher.