Klockan 14 i dag väntas Djurgården meddela att Kim Källströms karriär är över. Att fylla skorna efter lagets stora stjärna blir en tuff uppgift för klubbens sportchef Bosse Andersson. 
– Han kanske inte har dominerat allsvenskan så som man trodde på förhand. Men han har varit bra och framförallt oerhört viktig för Djurgården som klubb, säger FD:s krönikör Magnus Österberg. 

Djurgården har kallat till en presskonferens klockan 14.00 där ämnet handlar om ”Kim Källströms framtid”.

Enligt SportExpressen kommer klubben då meddela att den 35-årige stjärnan lägger skorna på hyllan. FD:s krönikör Magnus Österberg är överraskad.

– Det är jag. Jag trodde han skulle spela ut kontraktet (ett år kvar) först. Nu vet jag inte hur länge Dif har haft kännedom om det här, men det är klart att det blir ett tungt hål att fylla. Han kanske har dominerat serien på det sättet man trodde han skulle göra, men han har varit genomgående bra och är framförallt en symbol för klubben i dag.

Hur ska Djurgården gå vidare från det här?

– Källström har varit viktig, framförallt i lagets uppbyggnadsfas, men det är framförallt erfarenheten som inte går att ersätta. Samtidigt får Bosse Andersson utrymme i sin lönebudget att plocka in en vass ersättare.

Djurgården plockade hem Kim Källström från Grasshoppers inför säsongen 2017.

– Hans insatser den här säsongen har bevisat att han inte är slut redan. Så det är klart att han hade varit viktig i det kommande Europaspelet nästa säsong. Men han känner väl kanske att omställningen till allsvenskan inte har varit så lätt som han trodde, och det måste vara motivationen som försvunnit om han nu tar det här beslutet. För varje år man blir äldre så krävs det ännu mer för att bibehålla sin höga nivå, och Källström känner nog att han inte har det drivet längre.

– Alla spelare vill ju sluta på sina egna villkor. Nu får han avsluta någonstans på topp ändå, genom att ha fört Djurgården till Europaspel för första gången på tio år.

Kim Källström inledde sin seniorkarriär i BK Häcken 1999 och värvades till Djurgården inför säsongen 2002. Två raka guld med stockholmarna gjorde att europeiska klubbar fick upp ögonen för talangen och 2004 blev han franska Rennes spelare. Mellan 2006-2012 spelade han i Lyon innan karriären fortsatte i Spartak Moskva – inklusive en kortare låneperiod till Arsenal 2014. Sista åren utomlands tillbringade han i Schweiz och Grasshoppers (2015-2017).

Efter EM 2016 avslutade Källström sin landslagskarriär som bokfördes till 131 matcher och 16 mål.

Hur vill du sammanfatta hans karriär?  

– En lång och väldigt fin karriär. Sista utlandsåren kändes det väl lite mer som att han mest ville prova på nya äventyr. Men han har varit med en lång tid på toppen, både i klubblag och i landslaget, och det är inte många andra spelare som kan säga samma sak om sina karriärer. Han växlade upp efter förra sejouren i Djurgården och jag minns hans tid – framförallt i Frankrike – där han var som allra bäst.

– Även i landslaget tillförde han oerhört mycket med sin arbetskapacitet och fina vänsterfot. Nu får vi se vad han hittar på men min gissning är att han blir kvar inom fotbollen. Han har redan tv-uppdrag men jag kan definitivt se honom bli en kompetent allsvensk tränare med all sin rutin. Han är spelsmart har en erfarenhet som få andra har. Om han vill träna ett allsvenskt lag så kommer han kunna göra det så fort han har rätt licens för det.