Foto: Bildbyrån

Från och med nästa år kommer norska fotbollsspelare få samma ersättning i landslaget oavsett kön. Det meddelar det norska fotbollsförbundet.
– Det här avtalet är förmodligen unikt i världssammanhang, säger generalsekreterare Pål Bjerketvedt till förbundets hemsida. 

Lika ersättning i fotbollslandslaget oavsett kön har varit ett ämne under hösten. I oktober meddelade de norska herrlandslagsspelarna att de är villiga att sänka ersättningen för att de norska landslagskvinnorna ska få samma ersättning.

Så har nu också blivit fallet. Det norska fotbollsförbundet meddelar nu att spelarna i norska herr- och damlandslaget kommer få samma ersättning från och med nästa år.

– Det här avtalet är förmodligen unikt i världssammanhang. Det är väldigt positivt att Norge är en pionjär. Det här förtjänar tjejerna, säger Pål Bjerketvedt, som är förbundets generalsekreterare.

Herr- och damlandslaget kommer under 2018 att få sex miljoner var att dela på. För damerna blir det en ökning på cirka 2,5 miljoner kronor.