Foto: Bildbyrån

I augusti flyttade Pawel Cibicki till Leeds, men det var först i helgen som tidigare MFF-anfallaren fick göra ligadebut. En som varit i samma sits är Marcus Antonsson, som nu gör succé i Blackburn och som inte ger upp en VM-plats.
– Fortsätter jag göra mål och visar bra form så vet jag att jag har en spelform som många i landslaget, säger han till Kvällsposten.

Efter att ha gjort tio mål på tolv matcher under våren i allsvenskan 2016 såldes Marcus Antonsson från Kalmar till engelska Leeds, hemmahörande i Championship.

Väl i den gamla storklubben uteblev dock succén och efter skralt med speltid lånades anfallaren inför den här säsongen ut till Blackburn, som för närvarande spelar i Englands tredjedivision.

I Blackburn, som vann Premier League 1995, har Antonsson fått betydligt större förtroende och i november utsågs han till månadens spelare, detta efter att ha gjort fem mål på lika många matcher.

– Här har jag hittat rätt och fått stort förtroende från tränaren (Tony Mowbray). Det var det som hände i Kalmar. Jag känner att jag har nivån i mig. Det kände jag i Championship också. Förtroendet att få spela varje vecka är så viktigt, säger Antonsson till Kvällsposten.

26-åringen har tidigare varit aktuell för landslaget utan att komma med. Då anfallsuppsättningen i Janne Anderssons lag kanske är den svagaste lagdelen kan Antonsson fortfarande vara ett namn för VM-truppen och han utesluter inte Ryssland i sommar.

– Jag är realist och förstår att jag hamnade längre ifrån när jag var i min tuffa sits. Jag känner att jag fokuserar här och nu och att leverera i klubblaget. Fortsätter jag göra mål och visar bra form så vet jag att jag har en spelform som många i landslaget, hårt jobbande och målfarlig. Man får se vad som händer.

Antonsson har onekligen fått ett lyft sedan flytten från Leeds. En som kom till klubben i samma veva är Pawel Cibicki, som efter en succéartad inledning på allsvenskan i år tappade formen i MFF. Därför var det en aning överraskande att Leeds hostade upp runt 20 miljoner kronor för 23-åringen under sommarfönstrets sista dag.

Sejouren i Championship har än så länge varit allt annat än lyckad för Cibicki, som först i helgen fick ligadebutera – då han också svarade för en assist. Dessförinnan har anfallaren haft svårt att ens få plats på bänken. Marcus Antonsson har varit i samma situation och känner med Cibicki.

– Det är klart att det är tufft, man vill alltid spela matcher och jag förstår hur han känner sig, säger han till Kvällsposten och fortsätter:

– Det är när man spelar som man utvecklas. Sedan är jag övertygad om att han jobbar på bra på träningarna där. Det gäller bara att borra ner huvudet och köra på för till slut kommer chansen och då gäller det att ta den.