Foto: Bildbyrån

Efter att Allan Kuhn sparkats som tränare i Malmö FF fanns Östersunds Graham Potter med på listan, men valdes sedermera bort på grund av bristande erfarenhet på den internationella scenen.
– Jag tyckte att det var lite tidigt. Det var väl fel, konstaterar Andersson i en lång intervju med Kvällsposten.

Trots att Malmö FF vann SM-guld 2016 valde klubben att sparka tränaren Allan Kuhn. Många var förvånade. Dansken hade trots allt hjälpt MFF att återta facklan som Sveriges bästa fotbollslag från 2015 års mästare IFK Norrköping – och detta under sitt första år i klubben.

I stället anställdes Magnus Pehrsson, ett val som väckte starka reaktioner. ”MP” lyckades aldrig i sitt Djurgården och efter en tung start 2013 sa han upp sig efter påstådda hot från anhängare till Stockholmsklubben.

Därefter hade Pehrsson bara verkat som förbundskapten i Estland innan han tog över jobbet som MFF-tränare. Men 41-åringen motbevisade tvivlarna och ledde likt Kuhn MFF till SM-guld under sitt första år i klubben.

Sportchef Daniel Andersson anser att MFF fått ett lyft med ”MP” vid rodret.

– Jag tycker att vi har blivit bättre på de flesta punkter. Nu är vi inte riktigt klara med statistikutvärderingen, men det tyder på att vi har lyft oss i de flesta regioner. Ska man peka på en grej så är det vårt presspel, jämför man med i fjol så har vi blivit mycket, mycket bättre på det, säger Andersson i en lång intervju med Kvällsposten.

För samma tidning berättar dock Andersson att det kunde blivit ett annat spännande tränarnamn i MFF. Graham Potter gjorde succé med Östersund redan i fjol, då som nykomling. I år har han sensationellt tagit laget till gruppspel i Europa League, och nu även säkrat en plats i sextondelsfinalen.

Efter att Kuhn sparkats fanns Potter med som en kandidat.

– Det gjorde han. Men jag träffade aldrig honom faktiskt. Han fanns så klart med där. Men jag tyckte att det var lite tidigt. Det var väl fel. Men det har blivit bra ändå, säger Andersson till Kvällsposten och utvecklar:

– Jag kunde gått in djupare på honom, men vi har ju också våra kriterier och där är internationell erfarenhet med och viktig. Vi hade också Jimmy Thelin och de båda hamnade lite i samma fack där. Att de inte var riktigt redo. Sedan fastnade vi snabbt för Mange och det känns riktigt bra.

Medan Östersund gått som tåget i Europa League misslyckades Malmö FF i Champions League-kvalet. 1-1 hemma mot makedonska Vardar följdes upp med en 1-3-förlust på bortaplan, vilket innebar respass för skåningarna som såväl 2014 som 2015 spelade i Champions Leagues gruppspel. Daniel Andersson medger stor besvikelse, men anser samtidigt att marginalerna inte var på hans lags sida.

– Vi skulle vunnit hemma. Sedan gjorde vi en bedrövlig bortamatch. Vi fick avbräck dagen innan, vi fick ändra i startuppställningen, Mackan (Markus Rosenberg) var inte helt hundra och så spelade Magnus (Wolff Eikrem) som inte spelat på ett tag, berättar Andersson för Kvällsposten och fortsätter:

– När man ser så här i efterhand så kan man säga: ”okej, förutsättningarna var inte de bästa för oss”. Sedan gjorde vi en dålig match, men det fanns förutsättningar som försvårade för oss.