Foto: Bildbyrån

Gif Sundsvall brottas med ekonomin, och nyligen framkom att klubben fått till stånd en avbetalningsplan för att betala hyresskulder på 62 000 kronor. Men det finns inga tankar på att skrota utlandsläger i vinter – nu har Giffarna klart med träningsläger i spanska Salou.
– Vi tummar inte på den sportsliga utvecklingen. Att dra ner så mycket på kostnaderna, det vore som att säga att vi beslutat oss för superettan, säger Sundsvalls ordförande Johan Nikula till FotbollDirekt.se.

Gif Sundsvall fick tidigt i höstas klart med ett lån på fem miljoner kronor av sponsorer. Nyligen rapporterades att Giffarna gjort upp en avbetalningsplan för en hyresskuld på 62 000 kronor hos kommunen. Klubbens sportchef Urban Hagblom har även deklarerat att vinterns nyförvärv uteslutande blir Bosmanspelare, då det inte finns ekonomi för att klara övergångssummor.

Försäsongen närmar sig, och med det också utlandsläger för de allra flesta klubbarna. Så också för Gif Sundsvall, som spikat ett läger 1-8 februari i spanska Salou. Samma ställe som laget hade försäsongsläger på i vintras. Ett utlandsläger går oftast loss på en halv miljon kronor och uppåt. Men ekonomiska åtstramningar får göras på andra håll – läger är en allt för viktig del för klubben sportsligt, säger Gif-ordföranden Johan Nikula.

– Vi tummar inte på utlandsläger, tummar inte på någonting som har med den sportsliga utvecklingen att göra. Det är inplanerat och bokat med ett träningsläger Salou utanför Barcelona som vi varit till tidigare. Vi har bland annat en träningsmatch mot Helsingborg inbokad där, säger Nikula till FotbollDirekt.se.

Lägret i Salou är relativt billigt, och uppsidan är stor anser ordföranden:

– Det handlar om några hundra tusen. Vi gör det här dels för att få bättre träningsförhållanden under vintern, men det är mycket team building i det också, att kunna svetsa samman laget. Det blir något du inte får på samma sätt hemma.

För en utomstående ser det annars ut som en betydande summa och en enkel post att spara in på i det läge ni är i?

– Vi som jobbar i gränstrakterna mellan allsvenskan och superettan… om vi börjar dra ner såpass mycket på kostnaderna på den sportsliga sidan, då är det lite som att styrelsen tar ett beslut på att föreningen ska spela superettan nästkommande år. Då finns det ingen vision framåt. Vi vill skapa så bra sportsliga förutsättningar som möjligt och det här är en del i det.

Sundsvall klarade allsvensk direktplats via seger mot IFK Göteborg i den allra sista omgången. Det blev också en räddningsplanka ekonomiskt:

– Det är klart att det betyder jättemycket. Skillnaden ekonomiskt är stor om du spelar superettan. Bidragen från Sef halveras, publikintäkterna minskar… det är dramatiskt för de som åker ur. Nu är fotbollen hyggligt solidariskt mellan ligorna. I hockeyn är det rena katastrofen, åker du ur högsta serien där så är det kört. Visst hade det varit en stor smäll för föreningen, men det är ändå möjligt att återhämta sig.

Om ni åkt ur allsvenskan, hade det funnits utrymme för det här?

– Nej, då tror jag inte hade vi hade åkt till Barcelona.