• Publicerat 8 december
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Östersund slutade till sist på en andraplats i Europa League efter att Athletic Bilbao smugit förbi i sista omgången och kammat hem gruppsegern tack vare bättre inbördes möten. FD:s reporter Casper Nordqvist bevittnade Östersunds 1-1-möte borta mot Hertha Berlin och ger nedan sin syn på matchen.

FEM SNABBA MED CASPER NORDQVIST EFTER HERTHA BERLIN – ÖSTERSUND 1-1

Din bild av första halvlek?

– Rätt trist och händelsefattig till en början. Hemmalaget träffade ribban i den 18:e minuten genom Hertha Berlin-tränarens son Dardai. Den defensiva mittfältaren var efter halvtimmen spelad återigen nära att göra livet surt för ÖFK, men Keita räddade 18-åringens friläge från kanten. Östersund stack sedan upp genom Sotirios Papagiannopoulos och dennes soloprestation, men mittbackens skott räddades och förutom en fin chans från Ghoddos hade ÖFK i övrigt inte mycket i anfallsväg.

Din bild av andra halvlek?

– När tidigare nämnde Sotirios Papagiannopoulos sköt 1-0 till Östersund i den 58:e minuten kändes det som att även denna kväll skulle sluta lyckligt för Jämtlandslaget, men bara tre minuter senare kvitterade tyskarna. Det hela stod sedan och vägde. Med tanke på att Athletic Bilbao i den 70:e minuten tog ledningen borta mot Zorya Luhansk och som därmed där och då var gruppvinnare behövde Östersund trycka på framåt, men den där ordentliga forceringen saknades. Därför kom straffen i den 86:e minuten lite från ingenstans och den kändes lite billig när Ken Sema gick i backen. Brwa Nouri, som tidigare i kvalet och gruppspelet varit säkerheten själv från elva meter slog nu en lam straff som Jonathan Klinsmann räddade. Tänk att den gamla tyska anfallsstjärnan Jürgen Klinsmanns son skulle snuva ÖFK på gruppsegern!

Precis, Athletic Bilbao vann med 2-0 borta mot Zorya Luhansk och tar därmed hem gruppsegern. Snöpligt?

– Ja så klart när ÖFK inför kvällens möte var gruppetta. Så här i efterhand är det just matcherna mot Athletic som avgjorde toppskiktet i gruppen. På Jämkkraft Arena i första mötet skulle ju Östersund ha vunnit, men baskerna fick in en 2-2-kvittering på stopptid. Även om Athletic-spelarna hyllade ÖFK som ett Barcelona light inför returen var det egentligen inget snack på San Mamés utan då var baskerna bättre och vann välförtjänt med 1-0. Att Östersund ens slutar på samma poäng som Athletic och faller på sämre inbördes möten är ju en otrolig bedrift.

Bara en förlust under hela gruppspelet. Vad säger du om Östersunds höst i Europa?

– Det går ju inte annat än att tokhylla ÖFK. Två segrar mot Zorya Luhansk, fyra poäng mot Bundesligalaget Hertha Berlin och en fotbollsuppvisning hemma mot Athletic Bilbao som gav stora rubriker ute i Europa är helt fantastiskt. Östersund har verkligen satt sig själva på kartan och det känns som att de har en så stark tro på sig själva att de kan ta sig vidare från sextondelsfinalen i februari också. Nu mot Hertha på bortaplan gjorde Östersund sin sämsta match i Europa, men de ska vara j-ävligt stolta över kvalspelet och hösten i Europa League!

Vilka ÖFK-spelare har utmärkt sig mest under gruppspelet?

– Jag har redan varit inne på Sotirios Papagiannopoulos och han har ju varit helt outstanding i mittförsvaret. På samma sätt har innermittfältsparet Brwa Nouri/Fouad Bachirou varit ruggigt bra, inte minst Bachirou som borde ha många klubbar efter sig i vinter. Som spets har Ken Sema och Saman Ghoddos visat att de håller hög europeisk klass och frågan är om de lämnar i januari eller sommar. Sema och Ghoddos går en väldigt fin framtid till mötes!