• Publicerat 7 december
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Östersund var redan inför mötet med Hertha Berlin klart för sextondelsfinal i Europa League. Vid seger i den tyska huvudstaden skulle laget dessutom säkra gruppsegern. Så blev det dock inte. Matchen på Olympiastadion slutade 1-1 och då Athletic Bilbao vann med 2-0 borta mot Zorya Luhansk är det baskerna som står som gruppsegrare. 

Det stundade ett helt avgörande möte i Ukraina mellan Zorya Luhansk och Athletic Bilbao. Vinnaren i det mötet skulle ta sig vidare till Europa Leagues sextondelsfinal. För Östersund hade det bästa varit om hemmalaget vunnit, vilket hade garanterat ÖFK gruppsegern då ukrainarna inför sista omgången var fyra poäng bakom Graham Potters mannar.

Skulle däremot baskerna vinna behövde också ett redan slutspelsklart Östersund besegra Hertha Berlin på bortaplan för att ta hem gruppsegern, ett Hertha Berlin som inte hade något att spela för inför kvällens möte i den tyska huvudstaden.

I tyskarnas mål står Jonathan Klinsmann, son till den gamla anfallsstjärnan Jürgen Klinsmann. Det ska sägas att Hertha Berlin ställde upp med ett reservbetonat lag och det var folktomt inne på den tyska Olympiastadion som rymmer närmare 75 000 åskådare. Bara drygt 10 000 biljetter var sålda inför matchen, och då var ändå 3 000 ÖFK-fans på plats.

Precis som i senaste segermatchen mot Zorya Luhansk spelade Graham Potter med samma lag, vilket innebarr att flyttryktande Gabriel Somi återigen startade som vänsterback på Dennis Widgrens bekostnad.

Det var en rätt avvaktande inledning på matchen och Östersund hade svårt att komma igång. I stället var det Hertha Berlin på en svårbemästrad plan som var nära att ta ledningen i den 18:e minuten.

Aly Keita boxade ut en hörna som hamnade framför fötterna på Dardai utanför straffområdet. Mittfältaren, som även är Hertha Berlin-tränarens son, fick på en jätteträff, men ÖFK räddades av ribban.

Efter halvtimmen spelad var Dardai på nytt nära att ge hemmalaget ledningen, men Keita räddade friläget från kanten.

Kort därefter var Östersund nära 1-0 när Papagionnopoulos stack iväg på en offensiv utflykt. Mittbacken fick på ett vasst skott med vänstern och Klinsmann räddade till hörna.

I den 36:e minuten gick Mukiibi bort sig och Hertha Berlin bjöds på ett två mot ett läge. Haraguchi valde att skjuta i stället för att passa och Keita räddade. Tom Pettersson fick sedan bort returen. Betydligt mer händelserikt nu!

Precis före paus sprang sig Saman Ghoddos till ett fint läge, men skottet räddades tämligen enkelt av Klinsmann.

Graham Potter valde att göra ett defensivt byte i paus. Ut med anfallaren Alhaji Gero och in med vänsterbacken Dennis Widgren. Gabriel Somi därmed upp som ytterforward.

I den 58:e minuten kom första målet och det var Östersund som gjorde det. Efter en hörna spelade Mukiibi fram Papagioannopoulos som inne i straffområdet sköt ett skott som styrdes på en Hertha-försvarare och in i mål.

Repliken kom dock omgående. Bara tre minuter senare spelade sig tyskarna igenom Östersunds försvar och Mittelstädt passade fram Pekarik som stötte in 1-1 i öppet mål.

I den 70:e minuten tog Athletic Bilbao ledningen borta mot Zorya Luhansk efter mål av Aritz Aduriz. Detta innebär att baskerna är före Östersund i gruppen.

Gabriel Somi ut för Östersund i den 78:e minuten. In i stället med Jamie Hopcutt.

I den 86:e minuten tilldömdes Östersund straff efter att Ken Sema gått i backen. Straffen kändes något billig, men ett gyllene läge för Östersund att återta ledningen genom den så ofta bombsäkra straffskytten Brwa Nouri.

Den här gången var dock straffen svag och Klinsmann räddade. Samtidigt kom rapporterna från Ukraina att Athletic utökat till 2-0 genom Raul Garcia.

Matchen i Berlin slutade 1-1 vilket innebär att Östersund kommer tvåa i gruppen, detta eftersom Athletic Bilbao vann borta mot Zorya Luhansk med 2-0. Baskerna slutar på lika många poäng som ÖFK, men vinner gruppen tack vare bättre inbördes möten.

Hertha Berlin:  Klinsmann – Pekarik, Stark, Torunarigha, Mittelstädt – Lustenberger – Dardai, Duda, Lazaro, Haraguchi – Esswein.

Östersund: Keita – Mukiibi, Papagioannopoulos, Pettersson, Somi – Edwards, Nouri, Bachirou, Sema – Ghoddos, Gero