Foto: Bildbyrån

Pontus Dahlberg kan bli IFK Göteborgs dyraste spelare genom tiderna. Enligt Sky Sports i går är en affär med Watford nu nära, värd 33 miljoner medan det har här i Sverige nämnts summor uppemot 40 miljoner. Stora pengar för Blåvitt – men långt i från något av Watford dyraste köp.

Tidigare i år satte Watford transferrekord när Andre Gray togs från Burnley för lite drygt 180 miljoner.
Jämte tog man brasilianske anfallaren Richarlison (stor succé så här långt) för cirka 110 miljoner. Nye ägaren, italienske Gino Pozzo, vars pappa äger italienska Udinese, tog över Londonklubben för fem år sedan och har allt sedan dess gjort många tunga investeringar.

Historiskt dyra värvningar har blivit verklighet för en klubb som nu uppges vara mycket nära att göra klart med IFK Göteborg om Pontus Dahlberg.

Det är ett Watford som  på väg mot sensation och är topp-10 i Premier League (1-1 hemma senast mot Tottenham).
Däremot anses ändå coachen Marco Silva (aktuell för Everton) inte nöjd och hur han nu har som en av flera prio att hitta konkurrens till nuvarande målvaktsettan Heurelho Gomes. Smickrande för den svenske talangen, inte minst genom att Silva anses som en av världens allra mest spännande tränare just nu.

Men vad som alltså kan bli en rekordaffär för Blåvitt – är det långt därifrån för årets Premier League-skräll så här långt. Om 33 miljoner kronor för Dahlberg verkligen går igenom och blir verklighet så skulle han bli Watfords 24:e dyraste spelare genom tiderna.

Stora pengar för Blåvitt alltså men inte märkvärdigt för Watford och dess ägare Pozzo som är miljardär och får mycket uppmärksamhet för sin eleganta advokatstil och hur han anses vara dagligen engagerad i Watford verksamhet, vilket man allt annat än kan säga om alla Premier Leagues affärsmän och klubbägare.

Pozzo, som redan 2015 ansågs ha plöjt ner över 200 miljoner i Watford och där till lagt stora summor på upprustning av Vicarage Road, hävdas även vara med och tycka i spelaraffärer. Räkna med andra ord att italienaren är insatt i en viss Pontus Dahlberg från Sverige.

Watford gick upp i Premier League först 2015 och i Championshipsammanhang är det en annan femma, då många klubbar har mycket mindre pengar att röra sig med.
Exempelvis gick Tokelo Rantie från Malmö FF till Bournemouth 2013 och var då en rekordövergång med 35 miljoner kronor i övergångssumma. Bournemouth skulle sedermera ta steget upp i Premier League.

IFK Göteborgs hittills största försäljning genom tiderna är Marcus Berg till Groningen 2007 – 34 miljoner kronor.