Foto: Bildbyrån

Såväl Oscar Lewicki som Erdal Rakip riskerar att försvinna från Malmö FF i vinter. FD:s krönikör Magnus Österberg tycker att sportchefen Daniel Andersson ska kämpa hårt för att behålla duon.
– Lewicki betyder mycket för MFF och Rakip har verkligen producerat i år, konstaterar han. 

Det är redan klart att Magnus Wolff Eikrem lämnar Malmö FF och det mesta tyder på att även landsmannen Jo Inge Berget spelat sin sista match i allsvenskan.

Vad som händer med Oscar Lewicki och Erdal Rakip är desto mer oklart. Duon sitter på utgående kontrakt och tidigare under onsdagen konstaterade Lewicki följande för FotbollDirekt:

– Det är inget bestämt ännu. Jag får vänta och se helt enkelt. Just nu är jag i en period där vi har lite ledighet och jag får nu ladda batterierna, vilket är väldigt skönt. Vi får se var jag hamnar. Det är fortfarande inte bestämt, sa 25-åringen om framtiden. 

FD:s krönikör Magnus Österberg anser att det vore ett stort tapp om Lewicki försvann från MFF.

– Han är en jäkligt bra allsvensk spelare. Han har kanske inte nått samma höjder som under ”Champions League-eran”, men han håller fortfarande hög klass. Lewicki kan också spela på flera positioner så vid en flytt skulle han definitivt lämna ett stort tomrum. Samtidigt, är det någon klubb som kan ersätta honom är det väl just MFF, säger Österberg.

I somras värvades Bonke Innocent in från norska Lilleström. Nigerianen beskrivs som en hårt jobbande innermittfältare som ska ha kostat MFF cirka tio miljoner kronor. Totalt blev det en start och ett inhopp för 21-åringen och huruvida Innocent vore en bra ersättare för Lewicki eller inte kan Österberg inte svara på.

– Jag har sett för lite av honom, men känslan är ju att han värvats in som en ersättare till Lewicki. Ingen petar ju Anders Christiansen i alla fall. MFF kan ju också hela tiden ligga lite före och behöver inte först sälja för att plocka in en ersättare.

Lewicki har Limhamn som moderklubb och kom till MFF som juniorspelare innan han sommaren 2008 lämnade som ungdomsproffs i Bayern München. Efter tre lyckade säsonger i Häcken återvände Lewicki till MFF inför 2015 års säsong.

LÄS OCKSÅ: Beredd av fajtas med Rosenberg – ”Han är ju 35 år nu” 

En spelare som varit i Malmö FF sedan barnsben är Erdal Rakip som blott 17 år gammal debuterade för moderklubben i allsvenskan 2013. Den svenska U21-landslagsmittfältaren har vunnit fyra SM-guld och spelat i Champions Leagues gruppspel två gånger. Precis som i fallet Lewicki hoppas Österberg att sportchef Daniel Andersson försöker göra allt för att behålla Erdal Rakip.

– Han har verkligen tagit steg i år. Det kändes ett tag som att han aldrig skulle bli ordinarie i MFF. Han var ju länge den eviga inhopparen som fick hoppa in på kanten och någon tydlig plan fanns inte, men i år har han som sagt tagit steg och hållit såväl Berget som Eikrem utanför. Rakip har verkligen producerat och han ska definitivt behållas.

I tidigare nämnda FD-intervju med Lewicki konstaterade 25-åringen att VM spelar roll i valet av klubb:

– Det är så klart en del som är med i beräkningen. Jag vill givetvis komma med till VM så det känns som att det där går hand i hand för jag vill ju vara i en så bra klubb som möjligt, om det sedan visar sig vara MFF eller någon annan klubb får vi se, men man vill ju vara i ett lag där det finns goda möjligheter att komma med till VM.

Detta skulle kunna tala för att Lewicki stannar i MFF, då han får medverka på den betydelsefulla januariturnén samt att han under våren garanteras speltid. Österberg tycker att varken Lewicki eller Rakip ska röra på sig i vinter.

– Generellt tycker jag inte att spelare i Sverige ska gå utomlands i januari. De har då en lång säsong bakom sig och kommer in i ett lag som kommit halvvägs igenom i serien. Däremot brukar en VM-sommar generera bra snurr på transfermarknaden. Jag skulle nog ge rådet att ha is i magen och i så fall gå i sommar i stället. Jag vet visserligen inte vad som ligger på bordet, men så länge det inte handlar om drömbud tycker jag att de ska vänta.

I somras tappade MFF Yoshimar Yotún och Pawel CIbicki. Sommarförvärvet Kingsley Sarfo spelade knappt något under hösten och nu har dessutom Magnus Wolff Eikrem lämnat. Som tidigare nämnts talar också allt för att Jo Inge Berget försvinner. För FD:s krönikör Magnus Österberg är det en självklarhet att värva in en ersättare om Rakip lämnar.

– Ja, då måste MFF agera. Det är för många spelare ut för att de ska klara att kombinera allsvenskan med Champions League-kval. Mattias Svanberg kan absolut ta nästa kliv 2018, men med tanke på det hårda matchandet behöver MFF en ännu mer slagkraftig trupp.