Foto: Bildbyrån

Nästa sommar står nya Årsta IP klart – Hammarby har startat en insamling där supportrar och sponsorer kan bidra med pengar till den nya träningsanläggningen. Över 700 000 kronor har redan samlats in:
– Vi är överväldigade av det engagemang som finns för Hammarby, säger klubbens ordförande Richard von Yxkull till FotbollDirekt.se. 

I mitten av september så gick Hammarby ut med planerna på ett nytt toppmodernt klubbhus på Årsta IP. Med det nya högkvarteret kommer man samla verksamheten på Årsta, med både a-lag, akademin och kanslipersonal.

I samband med att man presenterade planerna så gick Bajen också ut med att man kommer vända sig till sponsorer och supportrar för ekonomiska bidrag. En insamling under hashtaggen #byggbajen, där de samlade bidragen som kommit in hittills ger över 700 000 kronor.

LÄS: HAMMARBY TESTAR NYTT SPÄNNANDE NAMN

723 301 kronor är den senaste uppdateringen på hemsidan. Hammarbys ordförande Richard von Yxkull är överraskad och tagen av responsen:

– Fantastiskt förstås. Vi är superglada och tacksamma för den här responsen, framför allt från supportrarna. Vi är som vanligt… förvånade är kanske fel ord. Men överväldigade av det engagemang som finns för Hammarby, säger von Yxkull till FotbollDirekt.se.

– Det är klart att vi hade en dröm om att nå upp i några hundra tusen, en halv miljon kanske. Vi har ju märkt sedan tidigare att det finns ett engagemang, det är sex år som vi hållit på med det här projektet. Vi har fått förfrågningar av alla möjliga, att ”låt oss vara med och bygga det här”. Sedan har vi inte satt något riktigt mål, men 300 000-400 000, någonstans där var väl vad vi vågade tro på. Det här är över alla förväntningar.

Nya Årsta IP beräknas kosta 30-40 miljoner kronor, och Hammarby kommer kunna bära kostnaden själv. Dels genom eget kapital, dels genom ett banklån. Insamlingen bidrar dock till att en minskad kostnad som ger mer till klubben, säger von Yxkull:

– Det handlar om att minska vår lånebild i största möjliga mån, så att vi på det viset kan lägga mer pengar på annat i vår växande verksamhet. Projektet står och inte och faller med den här insamlingen, vi har bankgaranti. Men det är klart att varje krona som kan läggas på annat i vår verksamhet hjälper.

Insamlingen är upplagd med fyra bidragsnivåer; 500, 2 000, 10 000 och 50 000 kronor. Men det finns även diskussioner om insatser på högre ekonomisk nivå, utanför insamlingen.

– Det vi har ute på vår hemsida är främst för supportrar och den större mängden sponsorer med främst småföretagare som vill bidra. Men vi för också diskussioner med större sponsorer och partners, där vi diskuterar lite större lösningar. Där vi sätter oss mer kring ett förhandlingsbord, diskuterar hur de kan hjälpa oss. Sedan vad det kan ge i kronor och ören, det vet jag inte i dag. Men det är positiva diskussioner, säger Richard von Yxkull.