Foto: Bildbyrån

Efter tre år i Malmö FF kan Oscar Lewicki välja att lämna som Bosman. Mittfältsstjärnans framtid är ännu oviss och han har inte satt någon deadline. 
– Det är ett så pass viktigt beslut så det får ta den tid som det tar, säger 25-åringen till FotbollDirekt.se. 

De svenska mästarna Malmö FF riskerar att tappa flera nyckelspelare i vinter. Fjolårets poängkung Magnus Wolff Eikrem har redan tackat för sig och det mesta tyder på att landsmannen Jo Inge Berget också gjort sitt i allsvenskan.

Mer oklart är det kring mittfältsstjärnorna Erdal Rakip och Oscar Lewicki, som båda sitter på utgående kontrakt och som därmed kan lämna som Bosman i vinter.

Lewicki, som gjorde ett par år som juniorspelare i Malmö FF innan han lämnade som ungdomsproffs i Bayern München 2008, återvände till MFF inför 2015 års säsong, detta efter tre tongivande år i Häcken.

Väl i MFF har Lewicki utvecklats till en av allsvenskans bästa mittfältare och han var också en bärande spelare i det U21-landslag som sensationellt vann EM sommaren 2015. I MFF har 25-åringen vunnit två SM-guld och spelat ett gruppspel i Champions League.

För FotbollDirekt berättar Lewicki att han ännu inte vet om han kommer förlänga med de svenska mästarna eller lämna för utlandet.

– Det är inget bestämt ännu. Jag får vänta och se helt enkelt. Just nu är jag i en period där vi har lite ledighet och jag får nu ladda batterierna, vilket är väldigt skönt. Vi får se var jag hamnar. Det är fortfarande inte bestämt, konstaterar den defensiva mittfältaren.

Efter U21-guldet slussades Lewicki in i a-landslaget och i playoff-matcherna mot Danmark var Lewicki en av Sveriges bästa spelare. Väl i EM-slutspelet förra sommaren startade han första matchen mot Irland.

När Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén fanns Lewicki med i första VM-kvaltruppen, men försvann sedermera när Jakob Johansson i stället kallades in.

Johansson blev som bekant stor hjälte för Sverige då han med sitt mål hemma mot Italien i första playoffmötet sköt Blågult till VM. Efter att ha åkt på en korsbandsskada i returen på San Siro tyder mycket på att Johansson missar VM, vilket öppnar upp för Lewicki.

– Ja, det är klart. Det är jättetråkigt det här med Jakob. Han har gjort det fantastiskt bra i matcherna, men skulle jag få chansen vore det roligt förstås.

Januariturnén kan vara en viktig inkörsport till VM-truppen. Stannar du i MFF kommer du ju få vara med i Abu Dhabi. Väger du in VM i tankarna när du funderar på klubbval?

– Ja, det är så klart en del som är med i beräkningen. Jag vill givetvis komma med till VM så det känns som att det där går hand i hand för jag vill ju vara i en så bra klubb som möjligt, om det sedan visar sig vara MFF eller någon annan klubb får vi se, men man vill ju vara i ett lag där det finns goda möjligheter att komma med till VM.

Det har ju skrivits om att du varit och besökt Bröndby. Hur var det där nere?

– Sådant kommenterar jag inte.

Har du någon deadline när du vill ha klart med ny klubb?

– Nej, jag har ingen deadline. Vi får se. Det är ett så pass viktigt beslut så det får ta den tid som det tar.

Pratar du något med sportchef Daniel Andersson?

– Ja, vi snackar en del.