Foto: Bildbyrån

Teddy Bergqvist debuterade i allsvenskan för Malmö FF i fjol, då som 17-åring. I år hoppade han in i Champions League-kvalet hemma mot Vardar innan han lånades ut till Åtvidaberg. Nu vill anfallslöftet stanna i MFF.
– Det är tanken, men allt kan hända, säger Bergqvist till FotbollDirekt.se.  

Det är ingen brist på skickliga anfallare i Malmö FF. Markus Rosenberg och Carlos Strandberg är kanske hela allsvenskans vassaste forwardspar och dessutom finns även måltjuven Alexander Jeremejeff i truppen.

För 18-åriga löftet Teddy Bergqvist är det därför mördande konkurrens. MFF-fostrade Bergqvist debuterade i allsvenskan i fjol för Malmö FF med ett inhopp och efter att ha suttit på bänken under några matcher i våras fick han hoppa in i Champions League-kvalmötet hemma mot Vardar.

När väl returen skulle spelas i Makedonien fanns dock inte Bergqvist med. I stället hade han kommit överens med Åtvidaberg om ett lån säsongen ut.

– Jag skulle ha varit med i bortamatchen mot Vardar också, men valde att åka upp till Åtvidaberg direkt. Det hade ju säkert blivit fler matcher på bänken i allsvenskan om jag hade stannat i MFF, men i Åtvidaberg skulle jag ju få spela, säger Bergqvist till FotbollDirekt.se.

18-åringen fick också rätt, i alla fall till en början. För under Roar Hansens ledning var Bergqvist en ständig startman i elvan. MFF-talangen kom dock till laget i helt fel läge. Östgötaklubben, som så sent som 2015 spelade i allsvenskan, radade upp förluster och den 31 augusti hoppade Roar Hansen av som tränare.

Detta skulle visa sig bli ett hårt slag för Bergqvist som hade fått stort förtroende från den tidigare HIF-tränaren. Assisterande tränaren Andreas Thomsson tog över skutan och under dennes ledning fick Bergqvist allt som oftast nöja sig med inhopp.

– När Roar var tränare fick jag starta matcherna, men jag och Thomsson klickade inte riktigt. Han tyckte väl inte att jag var tillräckligt bra för att få starta, men som helhet är jag nöjd med tiden i Åtvidaberg. Det var en lärdom för mig och även om jag inte fick starta under Thomssons tid fick jag i alla fall hoppa in i matcherna.

För Åtvidaberg var 2017 års säsong en nattsvart sådan. Under Bergqvists halvår i klubben vann de bara en ynka match i superettan och tabelljumbon åkte ur serien med dunder och brak.

FotbollDirekt kunde i början av november berätta att IFK Värnamo var intresserade av Roar Hansen och för en vecka sedan blev affären också officiell. Det är ingen hemlighet att Bergqvist kom bra överens med Hansen.

– Ja, vi klickade bra. Det var ju också Roar som tog mig till Åtvidaberg.

Är det aktuellt att då lånas ut till just Värnamo nästa säsong?

– Haha, det är en bra fråga. Vi får se.

Vill du lånas ut på nytt eller satsar du på att ta en plats i MFF?

– Nästa år är min tanke att stanna i Malmö och inte gå på lån, men allt kan hända.

Du är ung och behöver så klart speltid. Med tanke på att Rosenberg, Strandberg och Jeremejeff står före i kön kan det ju bli lite svårt?

– Ja, de är bra spelare, men det kan uppstå tillfällen när någon av dem saknas och det kan ju bli hårt matchande i sommar med Europaspel. ”Mackan” är ju också 35 år nu.

I september konstaterade Bergqvist för FotbollDirekt att det nog inte är någon spelare i Sverige som vunnit SM-guld och åkt ur superettan under samma säsong. Just detta blev dock fakta för Bergqvist då MFF som väntat säkrade sitt 20:e SM-guld. Efter Åtvidabergs degradering till division 1 åkte Bergqvist tillbaka till Malmö och har sedan dess haft ett möte med tränaren Magnus Pehrsson.

– Han hade ett snack med mig och Anton Kralj (lånades i somras ut till Gefle och som där spelade varenda match under hösten). Vi pratade om vår tid som utlånad och hur vi ser på nästa år och så. Allt är möjligt.