Foto: Bildbyrån

Hammarby gjorde under torsdagen klart med Simon Sandberg från Levski Sofia. FD:s krönikör Magnus Österberg berömmer Bajen för värvningen, men vill lik förbannat se en målgaranti på topp.
– Det är enda sättet för att kunna bli topp 5, konstaterar Österberg.

Det mesta talar för att Birkir Saevarsson lämnar Hammarby. Den isländska landslagsmannen sitter på ett utgående avtal och i torsdags såg Bajen till att säkra upp med en ny högerback.

Simon Sandberg, som sommaren 2016 lämnade Häcken för Levski Sofia, återvänder nu från Bulgarien för spel i allsvenskan – men nu för Hammarby. 23-åringen har kritat på ett tvåårskontrakt och FD:s krönikör Magnus Österberg tycker att Stockholmsklubben gjort ett bra val.

– Det är en ganska bra värvning. Han är en stabil allsvensk spelare som är i en bra ålder. Det är ingen kioskvältare, men en bra värvning av Hammarby som bekant behöver jobba med åldersstrukturen och få in svenska spelare. Sandberg fyller de kriterierna och är användbar som såväl högerback som mittback, precis som Birkir, säger Österberg.

Vad är det som gör Sandberg bra?

– Han är funktionell, men har kanske ingen jättespets. Fysiskt inte jättestor, men följsam och en duktig bollspelare. Han är ganska bra med fötterna också.

LÄS OCKSÅ: Hammarby bossar – leder racet om jättetalangen 

Sandberg var spelaren som skickade Häcken till Europa League-kval förra sommaren efter att han satte den avgörande straffen mot Malmö FF i Svenska cupen-finalen och han var även med och gjorde några framträdanden i U21-landslaget.

Efter flytten till den bulgariska storklubben Levski Sofia har det blivit skralt med speltid, men att Sandberg ändå valde att flytta från Häcken till Bulgariens huvudstad är ett val som Österberg förstår.

– Varför flyttar man till Polen och andra liknande länder? Det är bra pengar och samtidigt ett äventyr. Det lär vara några av de starkaste skälen. Dessutom har det säkerligen varit en bra erfarenhet för honom.

LÄS OCKSÅ: Bajen-favoritens jättesuccé – vilken show! 

Sandberg kom till Häcken som juniorspelare 2010 innan han två år senare flyttades upp till a-laget där det blev tre och en halv säsong innan flyttlasset gick vidare till Bulgarien. Så länge inte Häckens U21-landslagsman Joel Andersson lämnar Hisingen förstår Magnus Österberg att klubben inte plockade tillbaka Sandberg.

– Om inte Joel säljs är det inte konstigt. Dessutom har de inte gjort klart med någon ny tränare så de måste nog komma fram till vem som ska hålla flaggan i Häcken först.

Är det någon annan position i Hammarby som klubben verkligen måste förstärka på?

– De måste få in en rejäl striker som gör 15 mål på en säsong. Det är enda sättet för att kunna bli topp 5. De behöver en riktig superstriker som garanterar mål.

Är inte Sander Svendsen den spelaren då?

– Inte om han fortsätter att spela på en kant. Jag vet inte om Hammarby ser honom som en kantspelare eller om de inser att han gör större nytta som anfallare. De måste i så fall visa att de tror på honom i den rollen.

LÄS OCKSÅ: Floppvärvningen kan lämna Hammarby

Norrmannen värvades in till Bajen i somras som ett upphaussat nyförvärv. Den norska U21-landslagsmannen svarade för sex mål på tio matcher under hösten och Österberg ser stor potential i anfallaren.

– Om han får spela i sin riktiga position kan han absolut göra 15 mål, men det gör han ju inte från en kant.

Hur ser du på Pa Dibba? 

– Han gör inte 15 mål som ensam anfallare. Han har ju som mest gjort åtta mål i allsvenskan och inget tyder på att han nästan skulle göra dubbelt så många nästa säsong.

Vilken typ av anfallare vill du se Hammarby värva?

– Det beror helt på om de vill spela med en eller två anfallare. Att spela Svendsen och Dibba ihop är inte optimalt för de är för lika. Däremot är de två duktiga allsvenska spelare. Lirar båda samtidigt finns inget targetspel då de båda i första hand är djupledsspelare. Hammarby behöver något som kompletterar Svendsen och Dibba.