Foto: Bildbyrån

Den allsvenska säsongen är över, men för klubbarnas sportchefer pågår jobbet för fullt med att värva nya spelare. FD:s krönikör Magnus Österberg listar här fem namn från superettan som de allsvenska lagen borde sätta tänderna i.

FD LISTAR – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

Deniz Hümmet 21 år, Gefle. 

– Varit väldigt viktig för det Gefle som sensationellt studsade tillbaka under sommaren och hösten och som därmed räddade det allsvenska kontraktet – och det utan att ens behöva kvala. Hümmet har dubbla medborgarskap och har än så länge valt att representera Turkiet där han spelat på såväl U18, U19, U20 som U21-nivå. En väldigt intressant anfallare som är fostrad i Malmö FF. Gjorde två säsonger i franska Troyes innan han inför den här säsongen värvades till Gefle där han gjorde tolv mål i årets superetta.  En vass målskytt med bra fysik. Lär spela allsvensk fotboll förr eller senare. Varför inte redan nu?

Piotr Johansson 22 år, Gefle.

– Välskolad spelare som kom från MFF så sent som i vintras (gjorde allsvensk debut 2014 och lånades ut till Östersund förra sommaren). Hade svårt att ta en plats i MFF och försvann i mängden med Cibicki och allt vad de heter. En duktig spelare som tagit sina omvägar och han har de kvalitéer som jag gillar som ytter. Han kan slå sin gubbe, har bra fart och fin teknik. Han skulle vara en poängspelare för ett allsvenskt lag som är spelförande.

LÄS OCKSÅ! Efter MFF – nu suktar Piotr efter allsvenskan: ”Finns stort intresse” 

Sebastian Ohlsson 24 år, Degerfors.

– En av Degerfors absolut bästa spelare i år. Skicklig mittfältare som kanske inte har någon brutal spets, men han är väldigt fin i sin helhet. Han skulle gott och väl kunna ta en plats i ett allsvenskt lag. Han har lite av allt och sitter dessutom på utgående kontrakt. Lyckades aldrig i Häcken 2014-2015, men han har haft en väldigt fin utveckling.

Sargon Abraham 26 år, Degerfors.

– Sebastian Ohlssons lagkamrat är en poängmaskin som levererat väldigt bra under hela 2017. Lirar futsal och får där utnyttja sin fina teknik ännu mera. Har ett år kvar på kontraktet och vore en bra investering för många allsvenska mittfält om man ser till de offensiva egenskaper som han besitter. Tolv mål i år.

Aboubakar Keita 20 år, FC Köpenhamn (2017 i Halmstad)

– Ja, jag vet att HBK:s tränare Igor Krulj i fredags berättade att Keita återvänder till FCK, men i och med att han i år spelade i Halmstad och gjorde det så bra måste jag ha med honom här – även om han inte följer med ner i superettan. Det säger en del om FCK att Keita inte platsar där för han är en ruggigt spännande spelare, säger Österberg och fortsätter:

– Dels är hans arbetskapacitet väldigt hög. Han är en bollvinnare. Samtidigt bidrar han också mycket i det offensiva spelet med sina djupledslöpningar. Oavsett om tränaren spelar med tre eller två spelare på innermittfältet gör Keita det väldigt bra och han skulle kliva in på många allsvenska mittfält. Lär ha en kraftig prislapp och har kontrakt med FCK till 2020, men som sagt, ivorianen är superintressant!