Foto: Bildbyrån

Han kom till Sverige i våras, då helt okänd för den breda publiken. Nu är Budimir Janosevic klar för AIK. I går presenterades han av Gnaget, och en dröm går i uppfyllelse för den serbiske målvakten. Här berättar han om känslorna inför klubbytet:
– Det är en fantastisk känsla. Jag kommer till den största klubben i Skandinavien, säger Janosevic till FotbollDirekt.se.

AIK meddelade i går att man skrivit treårskontrakt med  Budimir Janosevic. Brommapojkarna skrev i slutet på februari kontrakt med den i Sverige då helt okände målvakten, och han tog platsen som förstemålvakt direkt. Janosevic höll nollan i åtta matcher på våren när BP tog greppet om den allsvenska direktplatsen.

Men det blir bara en säsong i Brommapojkarna. Nu är han klar för tre år med AIK. En drömflytt för Janosevic:

– Mitt första intryck av klubben är fantastiskt. Jag är väldigt lycklig över att vara här, men det är också en stor förpliktelse. Att spela i den största klubben i Skandinavien innebär stort ansvar, och jag är beredd att ta det ansvaret, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Jag är en kille som gillar press, gillar att prestera under press. Därför ville jag till AIK, för du kommer inte få mer press än här. Speciellt från supportrarna som är de bästa i Sverige.

Budimir Janosevic debuterade i den serbiska högstaligan 2007 och gjorde nio säsonger i olika klubbar i hemlandet innan han 2015 lämnade för spel i Turkiet (Adana Demirspor). I den vevan var det aktuellt att åka med AIK på deras träningsläger i Dubai. Det var vintern 2015.

Ett större bud kom till hans serbiska klubb och det blev spel i turkiska ligan istället för läger och ett möjligt kontrakt med AIK. Men Gnaget har funnits i hans medvetande sedan dess.

– Jag har följt klubben ända sedan dess. Jag läst på om AIK:s klubbhistoria och om fansen, försökt lära mig allt om den här stora klubben i Sverige och i norra Europa, säger målvakten, som sedan flytten till Sverige i våras också kunnat följa AIK på närmare håll:

– Den här säsongen såg jag ungefär tio matcher på plats på Friends Arena. Jag såg matcher mot Braga och Zeljeznicar i Europa League, och sedan i flera matcher i allsvenskan. Nu är jag i AIK, min dröm har blivit sann.

Vad är din bild av klubben?

– Först och främst är jag väldigt imponerad över fansen. De är fantastiska. Jag är stolt över att nu få kämpa tillsammans med dem. Man kommer bli varm bara av att se dem innan match, så varm att man inte ens behöver värma upp. Jag vet att de kommer vara med oss överallt, även på bortaplan.

– Men det är också en förpliktelse att spela för dem. Vi ska vinna allt för dem. Oavsett om vi spelar i cupen mot ett lag från fjärdedivisionen, eller om det är derby mot Djurgården. Inställningen ska vara densamma. AIK ska vinna varje match.

Vad har du för förväntningar på 2018-säsongen?

– Att vi börjar vinna troféer, de närmaste tre åren ska vi ta titlar. Först och främst ska vi vinna ligan, vi har inte vunnit sedan 2009 och nu är det dags. Vi kanske inte kan vinna ligan varje år, men varannat-vart tredje år ska vi kunna vinna. Och sedan att spela en roll i Europa, och då menar jag inte bara i kvalmatcherna utan att gå in i ett gruppspel. Först och främst Europa League, men sedan kanske också i Champions League.

– Jag har bra koll på truppen, det är ett väldigt bra försvar som spetsats till med bra offensiva spelare under sommaren. Vi har ett kvalitetslag, nu ska vi bygga upp laget mentalt och få in vinnarmentaliteten. Fotboll handlar förstås om skicklighet, men utan disciplin och rätt mentalitet så vinner du ingenting.

Janosevic skrev på ett kontrakt endast för säsongen 2017 med Brommapojkarna, och kunde alltså göra klart med en ny klubb till nästa säsong redan i somras. Efter den lyckosamma vårsäsongen så fanns intresse från flera klubbar än AIK, berättar han.

– Jag hade lite intresse från andra klubbar, men inget konkret. Bland annat fanns det intresse från några klubbar som är rivaler med AIK kan man säga. Jag vill inte nämna några klubbnamn, jag är i AIK nu och det där är i det förgångna. Men det här var ett väldigt enkelt beslut, jag har aldrig tänkt på att jag skulle spela i någon annan klubb.

I Brommapojkarna blev han förstemålvakt direkt efter att han kom dit i våras. I AIK kan konkurrensen bli tuffare. Samma dag som Janosevic presenterades så gick AIK också ut med att årets förstemålvakt Oscar Linnér förlänger sitt kontrakt.

Hur ser du på konkurrenssituationen där? 

– Jag förväntar mig hård konkurrens från honom. Han är ung och har kvaliteter och jag vet att det är klubbar som varit intresserade av honom. Det är upp till tränaren att avgöra vem som ska stå, jag ska göra allt för att bli den som får stå. Men om han spelar så kommer jag stötta honom.

– Så jag hoppas vi får en bra relation och blir vänner utanför planen. Om han behöver stöttning så kommer jag vara där för honom, för jag vet att det är tufft och stor press att spela i en klubb som AIK. Jag har inga problem med konkurrens, jag tycker om att konkurrera. Vi ska sporra varandra, jag kommer pressa honom att bli bättre, och han kommer pressa mig att bli bättre. Jag vill spela alla matcher, men om jag inte får spela så kommer jag göra allt för att hjälpa AIK ändå.

Janosevic var nära en övergång till AIK redan i somras, men en knäskada gjorde att det inte blev något avtal då. Efter att ha stått första halvan av säsongen i Brommapojkarna så gjorde han illa korsbandet. Det kunde ha slutat värre än vad det gjorde – efter flera undersökningar konstaterades att korsbandet inte var av, vilket gör att han ska kunna vara redo direkt på försäsongen nästa år.

– Jag är väldigt nära 100 procent nu. Det är möjligt att jag kommer få använda de första träningarna på försäsongen till att bygga upp mig lite. Men jag ska kunna vara redo för matcherna, som senast till när cupen börjar.

Blir man extra försiktig i början också med tanke på att det kan vara kallt i början på försäsongen?

– Jag har inga problem med att det är kallt, jag är som en sibirisk björn. Min pappa kommer från ett bergsområde i Serbien där det ofta är kallt och jag har varit där mycket. Jag tycker om kylan. Men det är möjligt att det är så, planerna kanske inte är som bäst precis i början på säsongen. Hur som helst så kommer jag vara redo väldigt snart, knäet känns bra och allt går enligt rehabplanen.

Glad över chansen med AIK, men Janosevic vill också hylla Brommapojkarna där han fick chansen i våras. Tränarduon Olof Mellberg och Azrudin Valentic beskriver han som ”fantastiska tränare”.

– Jag vill tacka Olof och ”Valli”, jag känner så stor tacksamhet. Jag vill också tacka alla mina lagkamrater och ledarna, ja hela administrationen i BP. De kommer alltid finnas i mitt hjärta och jag kommer alltid vara tacksam för att jag fick chansen där.

– Så visst, det kommer vara lite märkligt att spela mot dem nu i allsvenskan. Men när det väl är match så spelar det ingen roll, jag skulle inte ens ge tre poäng till min egen mamma. När det är match så gör jag allt för att vinna, så är det bara.