Foto: Bildbyrån

Piotr Johansson lämnade i vintras Malmö FF för Gefle. Nu möts lagen i Svenska cupens gruppspel, men frågan är då om 22-åringen är med. Yttermittfältaren medger att det finns allsvenskt intresse.
– Just nu kan jag varken säga bu eller bä, konstaterar Johansson för FotbollDirekt.se. 

Som 19-åring debuterade Piotr Johansson i allsvenskan för Malmö FF 2014. Året därpå var han utlånad till Ängelholm i superettan – där det blev succé med sex mål och fyra assist.

Yttermittfältaren hade i fjol svårt att ta en ordinarie tröja i MFF och lånades på sommaren ut till Östersund. Väl i Jämtlandsklubben noterades Johansson för sju allsvenska framträdanden, varav tre från start.

22-åringen förvånas nu inte över att Östersund på torsdag kan säkra avancemang från sin Europa League-grupp.

– För mig var det väldigt nyttigt att vara i Östersund och jag fick ändå spela en del under hösten. Jag är inte överraskad över deras framgångar då de har en jäkligt duktig tränare och ett väldigt bra lag, säger Johansson till FotbollDirekt.se.

Men någon fortsättning i Östersund blev det inte. I stället kritade Piotr Johansson på ett treårskontrakt med Gefle i vintras och därmed lämnade han sitt MFF, klubben som Johansson tillhört sedan 2010.

I Gefle tog Johansson en ordinarie tröja per omgående och totalt blev det tre mål och fyra assist på 28 matcher.

– För mig handlade det om speltid. Konkurrensen i MFF är mördande och det är svårt att ta en plats där. Så länge jag skulle få speltid och förtroende i en annan klubb visste jag att jag skulle göra det hur bra som helst och att på så sätt komma tillbaka till allsvenskan.

Under Poya Asbaghis ledning spelade Johansson högervinge i tränarens 3-5-2-system, något som passade 22-åringen utmärkt. Att nu Asbaghi lämnar Gefle för IFK Göteborg är ett tungt slag, anser Johansson.

– Han är en klasstränare. Han fick oss att spela som ett topplag sista halvåret. Alla vet vilken sits vi var i under våren. Det är klart att han kommer att saknas.

Det var i slutet av maj som Asbaghi tog över Gefle efter att han kort tidigare hastigt lämnat Dalkurd. Väl i Gefle lyckades 32-åringen rädda den då hopplösa jumbon till att rädda kontraktet i superettan – och det utan att ens behöva kvala. Att Poya är redo för IFK Göteborg råder det ingen tvekan om, hävdar Johansson.

– Om han kunde få Gefle på benen igen, varför skulle han inte kunna göra det i en storklubb med betydligt större resurser? Jag är helt säker på det.

Som om det inte redan var kämpigt i Gefle med tappet av drömtränaren Poya Asbaghi fick Gefle tuffast möjliga lottning i Svenska cupen med svenska mästarna Malmö FF samt två ytterligare allsvenska lag i form av Brommapojkarna och Dalkurd. För Piotr Johansson blir det något extra att möta gamla klubben MFF.

– Det är klart att det blir speciellt. Jag har inte mött MFF sedan jag lämnade. Det var en tuff men intressant och rolig lottning. Vi fick ju den tuffaste gruppen, men det blir en rolig utmaning och jag ser verkligen fram emot det.

Det är dock inte säkert att Johansson är kvar i Gefle när Svenska cupen drar igång. Trots att 22-åringen har två år kvar på kontraktet är en flytt aktuell. Det berättar yttern för FD.

– Det finns ett stort intresse, men just nu kan jag varken säga bu eller bä.

Allsvenskan?

– Ja, jag har hört att det finns några allsvenska klubbar som är intresserade. Vi får se hur det blir.