Foto: Bildbyrån

Fyra av de sex senaste åren har Stojan Lukic spelat kval. Målvakten har gått segrande ur samtliga. I eftermiddag avgörs det vilket lag av Jönköpings Södra och Trelleborg som tar klivet upp till allsvenskan och Lukic vet hur jobbig situationen är för spelarna.
– Det är ingen skön känsla och det gäller att man har en förstående familj, för den veckan är man helt inne i en bubbla, säger 37-åringen till FotbollDirekt.se. 

Så sent som för två helger sedan säkrade Örgryte sin plats i superettan 2018 efter jättedrama mot Mjällby. Efter att division 1-gänget från Blekinge vunnit första mötet med 2-1 på Strandvallen var Öis piskat att vinna returen för att inte trilla ner i landets tredjedivision.

Mjällby tog också ledningen på Gamla Ullevi och allt såg nattsvart ut, men den 17-åriga debutanten Mohamed Said såg med sina två i den andra halvleken till att matchen gick till förlängning och väl där nickade Hakeem Araba in 3-1 i den 119:e minuten.

Örgryte klarade sig kvar i superettan med minsta möjliga marginal och kvalkungen Stojan Lukic minns tillbaka med skräckblandad förtjusning.

– Det är nog det sjukaste kvalet jag varit med om. Vi var utslagna och uträknade. De tar ledningen på Gamla Ullevi genom en straffretur. Jag räddar liksom straffen, men de gör ändå mål och det känns som att allt går emot oss. Men vi sa det i halvtid att om vi gör ett mål så kommer de att darra, säger Lukic till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Vi får in en helt orädd 17-åring som gör 1-1 och när han också gör 2-1 visste jag att vi skulle ta det här, även om vi först avgjorde med en minut kvar av förlängningen, säger Lukic till FotbollDirekt.se.

Det måste ha varit otroligt ångestladdat att spela matcherna mot Mjällby?

– Ja, det var helt sjukt och därför var det så skönt att vi lyckades hålla oss kvar. Under hela året låg vi på kvalplats i 15 minuter och ändå var det vi som tvingades kvala. Det var hemskt. Men kval är kval och det går snabbt. Gör man mål kommer det andra laget börja skaka. Även om J-Södra i dag fortfarande har 0-0 med 20 minuter kvar ska de inte ge upp, för det kan gå snabbt.

Det Lukic syftar på är förstås det allsvenska kvalet mellan Jönköpings Södra och Trelleborg som avgörs i dag. Efter att Trelleborg från superettan vann första mötet nere i Skåne med 2-0 är J-Södra piskat att vinna med två bollar på Stadsparksvallen för att stanna i allsvenskan. Lukic om någon vet hur spelarna i de båda lägren känner sig.

– Det är jobbigt. På de senaste sex åren har jag spelat kval fyra gånger. Bara en gång har jag kvalat uppåt och det med HBK förra året (då Halmstad slog ut allsvenska Helsingborg). Det är skönare att kvala uppåt för då har man inget att förlora utan det är bara att göra sitt bästa. Att kvala för att åka ur däremot, det är jättetufft. Man har inget att vinna, bara att förlora. Man kommer då också från en rätt risig säsong eftersom man tvingas till kval, berättar Lukic och fortsätter:

– Jag kan säga att det gäller att ha en förstående familj, för den veckan är man helt inne i en bubbla. Det är bara fotboll som gäller och det måste det vara, annars klarar man det inte. Jag vet ju hur grabbarna känner och det är ingen skön känsla.

Lukic har gått segrande ur samtliga fyra kval han spelat de senaste sex åren och den 37-årige keepern får därmed tituleras som Sveriges stora kvalkung.

Efter att ha kvalat kvar Falkenberg i superettan 2012 lämnade Lukic Hallandsgänget för rivalen Halmstad inför 2013 års säsong. Väl i HBK var målvakten ordinarie under sina fyra år, men trots detta valde Halmstad att inte förlänga med Lukic efter det allsvenska avancemanget i fjol.

Nu när Öis klarade sig kvar i superettan samtidigt som HBK åkte ur allsvenskan drabbar Lukic samman med sitt gamla lag nästa säsong, men några hard feelings är det inte.

– Nej, det ska bli jättekul att möta HBK. Det är två matcher jag verkligen ser fram emot och det ska bli roligt att spela på Örjans Vall igen.

Örgryte slutade nia i superettan i fjol då de var nykomlingar. Är du besviken över årets säsong?

– Det är klart att jag är besviken. Vi låg trea när serien vände och så hade vi perioden i somras när allt gick emot oss. Säsongen är en besvikelse, det går inte att säga något annat om det. Därför är det så skönt att vi klarade oss kvar. Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om vi åkt ur.