Foto: Bildbyrån

Ola Toivonen har varit en bärande spelare för Sverige i VM-kvalet. Djurgården har bekräftat kontakt, men FD:s krönikör Magnus Österberg menar att både Stockholmslaget och tidigare klubben Malmö FF kan glömma stjärnan före VM.
– Ingenting kommer hända innan det, säger Österberg. 

Djurgården har sedan förra sommaren värvat in de tre tidigare landslagsspelarna Andreas Isaksson, Kim Källström och Jonas Olsson. I samband med Blågults skrällseger hemma mot Frankrike i juni kom även uppgifter om att Ola Toivonen är på Djurgårdens radar – samma Toivonen som sköt segermålet mot fransmännen i matchens sista spark från halva plan.

I samma veva bekräftade Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kontakt med Toulouse-anfallaren för FD, kontakter han fortsatt ha med 31-åringen. Så sent som i veckan konstaterade Bosse följande för FD om stjärnan:

– Klart att vi har kontakter med Ola Toivonen. Vi pratar med varandra men mer än så är det inte just nu. Det är inte bara nu vi har dessa kontakter, det går tillbaka i tiden. Sedan vad det ger får vi se. Det får vi se längre fram.

Efter att Sverige sensationellt slagit ut Italien i playoffet väntar VM i Ryssland kommande sommar. Innan dess kommer Toivonen inte återvända till allsvenskan, i alla fall om man ska tro FD:s krönikör Magnus Österberg.

– Ingenting kommer hända innan VM. Det känns ganska osannolikt. Det är klart att Bosse är öppen för den här typen av transfer, det har han visat i och med värvningarna av Kim, ”Isak” och Olsson. Ett bra VM kan nog öppna andra dörrar för Ola också så jag tror att VM blir väldigt avgörande för honom.

Isaksson, Källström och Olssons kontrakt med Djurgården löper ut efter nästa säsong. Tror du någon kan vara kvar även 2019 så att Toivonen i så fall får en gammal polare i laget?

– Varken Isaksson eller Källström kommer spela för någon annan klubb. Däremot känns det som att Olsson mycket väl skulle kunna testa ett nytt äventyr utomlands. För Isaksson och Källström är det nog en mental fråga. De kan säkert spela vidare även efter nästa år. Det beror nog på hur bra sportsligt det går.

Ola Toivonen slog igenom i allsvenskan för Örgryte under sin debutsäsong 2006 innan han lämnade för Malmö FF året därpå. Väl i MFF blev det två säsonger där han 2008 svarade för 14 mål och sju assist – vilket tog honom ut i Europa.

Sedan dess har Toivonen spelat i PSV Eindhoven, Rennes, Sunderland och nu Toulouse. Att anfallaren väljer att avsluta karriären i tidigare klubben Malmö FF ser inte Magnus Österberg som otänkbart.

– Malmö kommer alltid att finnas med i diskussionen kring spelare med landslagskaliber. Dessutom har han en MFF-koppling och klubben vill ju nå Champions League igen. Malmö har ekonomin för att lösa Toivonen.

Som en extra parentes i sammanhanget spelade Ola Toivonen och Malmö FF:s nuvarande sportchef Daniel Andersson tillsammans i MFF 2007-2008.

– Den kopplingen är ju solklar och jag antar att det också gynnar MFF att de känner varandra. Men i och med att Toivonen har kontrakt till sommaren 2018 måste ju MFF, Djurgården eller vilken klubb det än må vara inte bara lösa en sign on-bonus och en saftig lön – utan även en transfersumma till Toulouse såvida inte Toivonen själv lyckas lösa det ihop med klubben.