Foto: Casper Nordqvist

SOLNA. 2011 blev Christian Kouakou AIK:s yngsta spelare i allsvenskan någonsin. Efter 16 mål i Nyköping i år kan nu anfallaren vara ett namn för Gnaget 2018 och 22-åringen hoppas själv på ett kontrakt.
– Varför inte? Det är ändå AIK, säger Kouakou till FotbollDirekt.se.

Blott 16 år gammal debuterade Christian Kouakou i allsvenskan för AIK. Anfallaren spåddes då blir AIK nästa stora stjärna på topp, men så blev det inte.

Efter knapert med speltid lämnade Kouakou AIK i januari 2014 för spel i Brommapojkarna. Inte heller i BP lyfte det och inför årets säsong kritade anfallaren på för Nyköping – där det exploderat målmässigt. Kouakou slutade på 16 mål i division 1 norra och när AIK under fredagen tog emot Brage på Skytteholm fanns Kouakou med i elvan.

– De har väl sett mig under året i Nyköping där det gått väldigt bra, så det är väl därför de gett mig chansen, säger Kouakou till FotbollDirekt.se.

Matchen i sig var ingen höjdare på ett kallt och blåsigt Skytteholm. Mötet slutade 0-0 och Kouakou fick inte många bollar att jobba med.

– Det var en ganska stängd match och de låg bra i sina positioner. Brage är ett svårspelat lag och det är svårt att hitta ytorna bakom deras försvar, säger Kouakou som gjorde fem mål i våras och elva under höstsäsongen.

Hemligheten till framgången i Nyköping är inte så spektakulär, förklarar Kouakou.

– Jag har fått spela på min riktiga position. I BP fick jag spela på kanten. Jag är ganska snabb och de ville nyttja mig på en kant i ett 4-3-3, men det kändes inte rätt för mig. Jag fick inte ut min fulla potential där. Nu i Nyköping har jag spelat som ren nia i ett 4-4-2 och det passar mig bättre. Vi spelar rakt och jag kan gå i djupet.

Kouakou har tränat med AIK sedan i onsdags. På fredag väntar ny match hemma mot Sollentuna och därefter stundar efterlängtad semester för AIK-spelarna. För FD berättar Kouakou att han inte vet om han kommer fortsätta träna med Gnaget nästa vecka. Däremot är han tydlig med att han gärna vill återvända till moderklubben.

– Varför inte? Det är ändå AIK. Jag har varit här innan och så, men jag tänker inte så mycket på det. Jag gjorde allt jag kunde på matchen och jag hoppas på det bästa. Jag vet inte om det kommer bli AIK, jag har ingen aning. Men det vore kul så klart.

I AIK finns redan etablerade anfallare som Henok Goitom, Denni Avdic, Eero Markkanen och Nicolas Stefanelli i laget. Trots konkurrensen anser Kouakou att han är tillräckligt bra för att spela i den svartgula klubben.

– Jag tror på mig själv och jag tycker att jag visar att jag kan passa in här. Sedan är det klart att det tar tid att anpassa sig. Det är ändå två steg från division 1 till allsvenskan, men med lite tid tror jag att jag kommer komma bra in i det. Vi får se. Jag har inga tankar på det nu utan jag tar det mer som det kommer.