Foto: Bildbyrån

Precis som AFC Eskilstuna i fjol väljer nu Dalkurd att byta stad. Borlängegänget lämnar för Uppsala, men väntas spela sina matcher i Västerås eller Gävle.
– För vissa supportrar kommer Dalkurd säkert bli det nya hatlaget, det är väl inget långskott, säger FD:s krönikör Magnus Österberg. 

I fjol blev AFC United klart för allsvenskan och efter avancemanget flyttade de från Solna till Eskilstuna – då de också bytte namn till AFC Eskilstuna.

Nu, ett år senare, är det Dalkurd som byter stad. Laget från Dalarna, som i oktober säkrade allsvenskt spel för första gången i klubbens 13 år långa historia, flyttar nu från Borlänge till Uppsala.

Sirius tränare Kim Bergstrand rasade tidigare under tisdagen och konstaterade följande för UNT:

– Jag har lust att lägga av. Jag är riktigt less. Det här är den absolut värsta dagen för mig i Sirius. Det här har tagit så mycket energi av Sirius så det finns inte. Förra hösten försökte de sno all energi av oss när vi skulle försöka gå upp i allsvenskan och i år har de hållit på också. Otroligt dåligt.

FD:s krönikör Magnus Österberg förstår Sirius ilska, men även Dalkurd som motarbetats i Borlänge.

– Att Kim reagerar som han gör har jag full förståelse för. Han har ju varit ute intensivt och pratat om hur dåliga förutsättningar Sirius har och det är klart att det inte blir lättare med ännu ett elitlag i stan. Samtidigt förstår jag också Dalkurd som känt sig motarbetade i Dalarna, säger Österberg.

Dalkurd kommer dock inte spela sina hemmamatcher i Uppsala. I stället ska Västerås alternativt Gävle vara huvudspåren.

– Det upplägget har jag svårt att förstå. Om de bedömer att det är bättre än det som de haft i Borlänge så är det väldigt speciellt. Västerås verkar ju inte överförtjusta i att få dit Dalkurd. VSK satsar och kommer ett allsvenskt lag kommer de helt plötsligt att diktera villkoren. Jag tycker synd om Dalkurd som haft så dåliga förutsättningar, men jag förstår också de andra lagen och städerna som reagerar på det. Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel.

AFC Eskilstuna har inte varit speciellt populärt bland de andra lagens fans i årets allsvenska. Blir nu Dalkurd det nya AFC?

– Det är klart att det kommer dras paralleller på grund av flytten. Att jämföra Dalkurd med AFC är oundvikligt. För vissa supportrar kommer Dalkurd säkert bli det nya hatlaget, det är väl inget långskott. Jag tycker dock att de allsvenska fansen ska fokusera på sitt eget lag i stället för att bojkotta och så. Förbundet är på gång med ett förbud mot att flytta lag till andra städer och jag tycker det här snarare är en förbundsfråga än en klubbfråga.