Foto: Bildbyrån

I går kom uppgifter om att Dalkurd definitivt bestämt sig för att flytta verksamheten till Uppsala. Nu bekräftar klubben det hela i ett pressmeddelande. ”Dalkurd FF vill i sin nya hemstad söka synergier med andra föreningar och oavsett idrott- eller divisionstillhörighet vill vi vara med att utveckla Uppsala som idrottsstad”, skriver klubben.

Dalkurd ville i går inte bekräfta uppgifterna om att man bestämt flytta verksamheten till Uppsala. Enligt Dalarnas Tidningar så hade spelartruppen nåtts av beskedet i går, och det fanns ett klart beslut från klubbledningen. Verksamheten hamnar i Uppsala 2018 medan klubben hoppas kunna spela matcherna på ytterligare en ort, antingen Västerås eller Gävle.

Då ville inte Dalkurd bekräfta – men nu går klubben ut med det hela i ett pressmeddelande. Verksamheten för a-laget hamnar i Uppsala. Däremot så nämns inte huruvida man tänkt spela matcherna där eller på annan ort.

”Dalkurd FF:s nya hemvist blir, från och med 2018, i Uppsala”, inleder klubben pressmeddelandet.

Man går sedan igenom klubbens historia och kommer in på vad man upplever som att man motarbetats av Borlänge Kommun, något som är grunden till Dalkurds flytt.

”Med begränsade möjligheter har Dalkurd FF nått stora framgångar. Dalkurd FF skapade historia när klubben nådde Allsvenskan. Samtidigt hade föreningen ett garage som klubbhus, så sent som 2009. Idag bedriver Dalkurd FF elitverksamhet och har en akademi för ungdomar där Borlänge Kommun endast upplåtit en lokal på Domnarvsvallen på 30 kvadratmeter utan tillgång till rinnande vatten och toalett. Mer än så har inte samarbetet med kommunen gett”, skriver man och fortsätter:

”Dalkurd FF har i olika omgångar försökt utveckla en dialog och relation med Borlänge Kommun men har istället bemötts med att föreningen har motarbetats. Den 19 oktober 2017 skickade föreningen ett skriftligt önskemål om ett möte med Borlänge Kommun för att få till en fungerande dialog och kommunikation. Kommunen har valt att inte svara på mötesförfrågan. Dalkurd FF har in i det sista försökt skapa förutsättningar för en god dialog med syftet att hitta lösningar, men utan intresse från Borlänge Kommun. Det ska tydliggöras att arenafrågan har varit en parentes i ett förhållande som har haltat i många år”.

Det är alltså a-lagsverksamheten som flyttas, medan ungdomsverksamheten blir kvar i Borlänge.

”Dalkurd FF:s ungdomsverksamhet kommer fortsätta att existera i Borlänge, men drivas vidare i andra former. Dalkurd FF kommer även fortsättningsvis ekonomiskt bidra till att skapa förutsättningar för att ungdomar ska spela fotboll i Borlänge”.