• Publicerat 13 november, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Djurgården blev i förra veckan svenska U21-mästare för andra gången på tre år. Seger mot Elfsborg i finalen – en framgång som får Dif att tänka annorlunda än AIK och Hammarby som hoppat av U21.
– Ja, det är viktigt för oss att vinna U21 och U21 ska fortsätta att vara viktigt för yngre spelare i Djurgården, säger Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.

Djurgården slutade trea i allsvenskan och tog sin första Europa League-plats på tio år. Till stor lättnad för ett Dif som varit så långt i från toppen i så många år.
Men inte nog med det – i slutet av förra veckan så vann stockholmarna U21-guldet när Elfsborg besegrades i finalen med 1-0.

Badjis mål som ledde fram till guldet på Grimsta i torsdags får nu Djurgården att hålla i sin satsning på U21, till skillnad från AIK som hoppade av serien för ett par år sedan.
– Det är absolut ett viktigt mål för oss i vår verksamhet. Det är alltid viktigt att vinna och viktigt också att steget underifrån upp till a-laget minskar och det anser vi att det gör med U21, säger Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.
– Dessutom var det ett Elfsborg som var bra i finalen så det här visar att U21- matcher kan hålla hög klass och det gjorde den här finalen. Vaiho fick som exempelvis visa vilken bra målvakt han är och Marcus Hansson tog en plats på mittfältet och visade kvaliteter där kanske till och med mer än som försvarare. Sedan fick ett namn som Badji mer speltid, liksom någon som Ahmad Bonna.

Viktigt med U21 för er även nästa säsong, till skillnad från som exempelvis AIK och Hammarby som inte längre spelar i U21?
– Det har varit viktigt för oss och ska fortsätta att vara det. Vi är övertygade om att U21 fyller en stor funktion för spelare som kommer underifrån och hur yngre får chansen att spela med mer erfarna namn, hävdar Bosse Andersson.

Hur ser du på att AIK och Hammarby faktiskt väljer bort U21?

– Jag har respekt för om AIK och Hammarby tänker som de tänker men för oss i Djurgården är det här ett beslut som kommer att ligga fast, att fortsätta att satsa på U21. Det vill säga att vi är övertygade om vilken bra skola och förberedelse U21 är för allsvenskan.

Hur stort anser du att steget mellan U21 och allsvenskan genomsnittligen är?
– Det finns matcher med kvalité. Men det är klart att det bitvis kan vara ojämnt. Men när det är bra så är det tillräckligt bra. Men titta bara på ett namn som Michael Olunga och hur han har haft ovärderlig hjälp av U21-matcher innan han blev ordinarie. Det hade garanterat tagit väsentligt längre tid för Michael att lyckas annars. Det har definitivt underlättat och underlättar med både egna unga spelare och nya utländska.

Nu väntar vila för Djurgården som i slutet av november tar semester. Inga fler a-lagsmatcher som exempelvis AIK som spelar två till bara denna månad?

– Nej, vi har tagit beslut om att vi vilar nu från den 24 november och startar den 8 januari.

PELLE BERGGREN – NOA GUSTAVSSON