Foto: Bildbyrån

Hans lag floppade men själv gjorde Simon Lundevall för andra året i rad stor succé i allsvenskan och kom tvåa i poängligan. FotbollDirekts Mårthen Bergman ringde upp och pratade klassfester, sena genombrott, att det inte kommer bli Premier League, den perfekta allsvenska spelaren och hur Elfsborg ska få ordning på grejerna.
– Offensivt tycker jag vi är bra. Men vi behöver en tränare med pondus som styr upp defensiven, säger Lundevall.

Simon Lundevall, 29, sitter i bilen på väg hem till Eskilstuna. Där väntar en ledig helg med klassåterträff på schemat.
– Jag är inte ens laddad, säger han med en gnutta humor och en gnutta ångest i rösten.

Är det gymnasieklassen eller?
– Mm.

Tio år sen?
– Så in i helvete deppigt.

Har du haft kontakt med dem eller?
– Jag har ju några polare som jag har kontakt med från den tiden. Annars är det Viktor Prodell, som du kanske känner tilll, vi gick i samma klass men han kommer inte i dag.

Då känns det väl som att dina gamla klasskamrater har bättre koll på dig än tvärtom?
– Man kan ju hoppas det i alla fall, hehe.

Och det kan man nog också, med gott samvete, utgå ifrån. Med sex mål och 13 assist kom han etta i assistligan och tvåa i totala poängligan.
– Det har varit en bra säsong för mig personligen och jag är ändå med vad jag har presterat. Men sen kan jag självklart inte vara helt nöjd med tanke på att vi slutar åtta och gör en piss-säsong.

Hur har du kunnat vara så bra i ett lag som varit så inte bra?
– Jag vet inte, det har känts bra sen förra året personligen egentligen. Jag gjorde en hel del poäng förra hösten och det har hållit i sig i år. Sen presterade jag ju inte ett skit i matcher som 0-6 mot Malmö eller den borta mot Sirius eller vad fan det nu var. Där har inte jag heller kommit upp i någon som helst standard. Men de matcher jag gjort bra så… ja, vi har väl spelat på ett sätt som passar mig. Jag får komma in från vänster i en mot en-lägen och utmana.

Du har haft några riktigt poängstarka säsonger. När tycker du själv att det ”lossnade” för dig?
– Första säsongen i Elfsborg var tuff. Jag fick starta de sex-sju första matcherna och fick inte ut ett skit. Efter det fick jag inte så många chanser. De andra spelarna gjorde det bättre och ja, man kan väl säga att det var ett tungt år för mig. Året efter fick jag chansen och tog den. Jag kom in med ett bra självförtroende från försäsongen och bara körde på.
– Jag har inte tränat annorlunda eller nåt sånt, högstanivån har alltid funnits där men fysiken var väl inte på plats i början där i Gefle. Sen har jag blivit jämnare desto äldre jag blivit, jag vet mer vad som krävs och har höjt min lägstanivå. Men jag slog igenom sen och nu känns det som jag är bättre än någonsin förr.

Varför slog du igenom sent?
– Ingen aning. Jag spelade varje serie från division 2 till allsvenskan. När jag väl fick det att funka i Gefle så kände jag att jag har saker att bidra med på den här nivån. Jag tycker att jag utvecklats till en av de bästa spelarna i allsvenskan. Eller ja, bland de bättre…

Men första tiden i Gefle var kämpig?
– Ja, jag kom till Gefle från superettan dit vi hade gått upp med Västerås. Det var var inte samma tempo varken på träning eller matcher så jag fick jobba med det så väl konditionsmässigt som övrig fysik. Och det har jag väl gjort ännu mer i Elfsborg. Det har säkert en del i det hela. Innan blev jag trött tidigare i matcherna och då gör man ofta misstag.

Har du varit en sån som levde mycket på din talang?
– Ja, jag har alltid haft min teknik att lita på och kanske inte varit den bäst tränare eller den som nötte hårdast i gymmet. Men jag har haft min talang. Och klart som fan har jag också haft en vilja att gnugga på. Jag älskar fotboll och har alltid velat bli fotbollsproffs. Men jag var aldrig med i några pojklandslag eller så. Jag var inte tillräckligt mogen… eller bra heller för den delen.

Jag intervjuade en hockeyspelare vid namn Marcus Weinstock nyligen. Han fick sitt genombrott på SHL-nivå förra året, 33 år gammal, men har väl alltid setts som en talang. När jag frågade honom om han önskar att ”poletten trillat ner tidigare” så sa han ”jag tror poletten trillar ner när det är dags för den att trilla ner”.
– Det är bara att hålla med, man är så mogen som man är. Jag har lärt mig under de åren jag spelat vad jag behöver göra för att få ut så mycket som möjligt av mig som fotbollsspelare. Jag visste inte det i yngre år. Hade jag kommit till den här nivån tidigare hade jag förstås haft större chans att komma vidare men nu blev det inte så och nånstans går det inte att gå och tänka på det. Det blir som det blir.

Men visste du inte vad som krävdes när du var yngre?
– Jag tror inte det. Jag tror inte riktigt att jag visste vad som krävdes, även om jag alltid velat bli proffs och alltid satsat på det. Vissa har tur att bli utlandsproffs vid 16-17 eller växer upp i en stad med ett allsvenskt lag. Både jag och Prodell till exempel har fått gå andra väger. Eskilstuna i divison 2, via Västerås och… jag har fått känna på varenda nivå och steg för steg fått lära mig vad som krävs för att komma ännu längre.

Men du känner inte att du kunde gjort nåt annorlunda för att slå igenom tidigare?
– Jag hoppas inte det. Den dagen jag lägger av vill jag inte sitta och tänka att jag kunde blivit ännu bättre om jag inte varit slapp när jag var yngre.

Jag tänker ändå att de funderingarna kan vara svåra att slå bort ibland.
– Tanken har slagit mig också, tro mig.

Hur ser den berömda utlandsproffsdrömmen ut för Simon Lundevall vid snart 30 fyllda? Död?
– Det vill man inte tro, samtidigt är jag rätt realistisk. Jag närmar mig 30. Men å andra sidan missade jag bara en match i år och då låg jag kräktes på ett hotellrum i Sundsvall. Jag var också skadefri förra året och kroppen känns bättre än någonsin. Sen får man se, jag har ett tvåårskontrakt här men dyker det upp något får jag ta ställning till det då.
– Men det är klart som fan jag också vill testa den grejen om det dyker upp något bra.

Annars känns du ju som den perfekta allsvenska spelaren. Hög allsvensk klass men för gammal för att utländska klubbar ska vilja betala det klubben vill ha. Det enda som saknas är att du har en misslyckad treårssejour i Belgien i bagaget.
– Haha, det där är sorgligt men möjligtvis även sant. Jag står inte här och stampar och måste iväg nu, men jag hoppas att något dyker upp.

Vilka ligor kommer lag att ringa ifrån, tänker du?
– Premier league ringer inte, den båten lossade ankar för x antal år sedan. Generellt känns de stora ligorna rätt avlägset.

Kazakstan? Polen? MLS?
– Hehe, jag har en agent som förhoppningsvis håller koll på det där. Just nu har jag inte hört någonting. Jag har inte funderat så jävla mycket på det ärligt talat.

Men du måste ju haft intressenter de senaste åren?
– Nej, inget konkret, bara lösa rykten och sånt. Men det vill jag inte att min agent berättar för mig. Vi tar upp det när det är något på bordet. Det har bara varit intressen hit och dit.

Vilken nivå har det varit på de klubbarna?
– Det har varit klubbar någonstans utifrån.

Kanske det luddigaste svaret någonsin på den frågan.
– Hehe, ja men, jag kommer inte ihåg exakt. Men jag får väl sätta mig och kolla lite på det nu efter säsongen.

Har det funnits annat allsvenskt intresse?
– Det behöver vi inte heller prata om.

Det här har det ju stått om några gånger men: i maj skrevs det att ni inför säsongen hade haft en omröstning där 22 av 23 spelare sa sig inte ha förtroende för Magnus Haglund som tränare. Ingen rök utan eld och så vidare?
– Nej, men vad fan, den där jävla artikeln känns ju rätt klar, eller hur? Jag har inte så mycket att säga om det. Det var bara ett turbulent år på många sätt och vis. Det behövdes en ny röst. Men samtidigt måste alla gå till sig själv, man kan inte bara lägga allt ansvar på en tränare. Det funkade inte med Haglund, men vi spelare kom heller inte upp i nivå. Det är inget snack om det. inte upp i nivå.

Nej, ni rosade inte direkt marknaden efter att Haglund lämnat heller.
– Nej, det är det jag menar. Vi rosade ingen marknad alls.

Vad vill du se hos den nya tränaren?
– Bra fråga. En tränare som gillar att spela bollen längst marken, det räcker för mig, hehe.
– Nej men, någon som vill spela offensiv fotboll och som har pondus och lite egna idéer. Jag tycker potentialen att vara ett topplag finns där absolut. Under en period gjorde vi mest mål i serien, även om vi också släppte in väldigt mycket. Vi måste få defensiven på plats men har helt klart många unga, bra spelare. Jag vet inte exakt vad man ska göra, men defensivt har vi varit dåliga och offensivt har vi varit helt okej.

Vad gick fel?
– Ingen aning. Det är så jävla svårt att säga vad som gick fel. Vi har potential att vara topp tre… eller i alla fall topp fem. Men Magnus fick inte ihop det så bra som han förmodligen hade hoppats, han fick gå, och det är aldrig bra i en klubb att byta tränare mitt under säsongen. Det behövdes men vi blev inte speciellt mycket bättre efter det. Men jag är så jävla dålig på att analysera sånt här. Spelare får gå till sig själva också, man kan inte bara tycka tränaren gjort fel. Vi var inte tillräckligt bra som lag och inte tillräckligt bra individuellt.

Om du ser in i spåkulan: hur ser Elfsborgs framtid ut?
– Jag tror Elfsborgs fraväldigt ljust ut. U17, U19 och U21 spelade alla spelade final i respektive ålder. Det är en bra början. Östersund har visat att fotboll är så mycket mer än ekonomi. Det är en liten klubb från en liten stad som med väldigt smarta medel fått ihop det på ett jävla bra sätt. Det är klart det är en fördel med en bra ekonomi, men det avgör inte. Östersund spelar helt plötsligt Europa League, och förhoppningsvis snart slutspel i Europa League. Och de har inget att be om ursäkt för. De har sin egen spelidé och inte jättehöga löner vad jag förstår. De kör sin grej och tror full tut på det. Det behöver du inte vara en storstadsklubb för att göra.

Du vann som sagt assistligan, kom tvåa i poängligan. Är du allsvenskans näst bästa offensiva spelare?
– Mm… nja, jag vet inte… jag har ändå gjort mycket poäng och bidragit offensivt. Jag är trygg i mitt offensiva spel och har bra självförtroende där.

Kom igen nu: ja eller nej?
– Jag vetefan… jag tillhör väl toppen om jag vinner den ena ligan och är tvåa i den andra, antar jag.

Säsongen är slut sedan någon vecka tillbaka. Skönt?
– Ärligt talar är det det just nu.