Foto: Bildbyrån

Trelleborg kan 2018 tillhöra allsvenskan. På onsdag spelas första kvalmötet mot Jönköpings Södra och Marcus Pode, som har meriter från bland annat Malmö FF och danska ligan, tror att skåningarnas erfarenhet på den stora scenen kan räcka långt.
– Jag med flera har spelat i allsvenskan tidigare och det är så klart viktigt, säger 31-åringen till FotbollDirekt.se. 

Endast ett lag från Skåne spelar just nu i allsvenskan: Malmö FF.
Men kommande säsong kan Trelleborg göra de svenska mästarna sällskap.

TFF, som efter sin fina femteplats i allsvenskan 2010 åkte ur serien året därpå, har sedan dess harvat i division 1 och superettan.

I år har dock Trelleborg svarat för en enastående säsong och nu väntar allsvenskt kval mot Jönköpings Södra – först hemma på Vångavallen på onsdag innan returen på Stadsparksvallen spelas på söndag.

– Det ska bli jäkligt kul. Det är det här vi kämpat för hela säsongen. Det kommer att bli tuffa matcher, men det viktiga är att vi spelar som vi gjort och lyckas med bra resultat, säger Marcus Pode till FotbollDirekt.se.

31-åringen är en av Trelleborgs bästa och viktigaste spelare. Sedan återkomsten till TFF inför i fjol har han svarat för 22 mål och 15 assist.

Den MFF-fostrade spelaren slog igenom i moderklubben i allsvenskan 2005 och året därpå svarade han för sex mål i den himmelsblåa dressen. Sommaren 2007 lämnade Pode MFF för spela i danska Nordsjælland.

Anfallaren hamnade sedermera i Trelleborg där det 2011 blev åtta allsvenska mål (säsongen de åkte ur). Efter degraderingen lämnade Pode för Mjällby och sommaren 2013 hamnade han i Örebro – där det 2014 blev tio mål i allsvenskan.

Sedan i fjol är alltså Pode tillbaka i Trelleborg och efter tio säsonger i allsvenskan med bland annat erfarenhet från Malmö FF och även spel i danska ligan tror 31-åringen att han och flera andra spelare i laget kan dra nytta av rutinen när så mycket står på spel som det gör mot J-Södra.

– Ja, det är klart att det hjälper. Jag med flera har spelat i allsvenskan tidigare och det är så klart viktigt. Vi har varit där förut och de yngre spelarna drömmer om allsvenskan. Vi har en bra mix. Att ta tillbaka Trelleborg till allsvenskan har varit min drivkraft sedan jag återvände hit.

J-Södra har spelat de två senaste säsongerna i allsvenskan och ni får därmed rankas som underdog i kvalet. Kan det gynna er?

– Jag vet inte om vi är underdog. Vi har ändå tagit oss till kvalet och vill spela i allsvenskan nästa år så vi har stor press på oss själva. Jag tror inte att det spelar så stor roll.

Är ni redo för allsvenskan?

– Bra fråga. Både ja och nej skulle jag säga. Vi har en bra trupp, men den är kanske lite för tunn. Vi har en del grejer att titta över, både på och utanför planen, säger Pode som själv är nöjd med sin säsong i TFF.

– Det har gått bra både i år och förra året. Jag har fått en fin roll i laget och att vi blivit mer spelförande passar mig. 22 mål och 15 assist på två säsonger får man ändå säga är bra, men nu tittar vi framåt.

För dryga tio år sedan fanns hela fyra lag från Skåne i allsvenskan samtidigt i form av Malmö FF, Helsingborg, Landskrona och Trelleborg. Nu är endast MFF kvar. Pode hoppas nu för hela Skånefotbollens skull att TFF löser allsvenskt kontrakt.

– Det är tråkigt att vi bara har ett Skånelag i allsvenskan så det är klart att det hade varit jävligt kul att komma upp nu!