• Publicerat 13 november
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Sverige är klart för VM. 0-0 på San Siro räckte och trots en enorm italiensk anstormning redde det svenska landslaget ut stormen. Nu väntar VM i Ryssland!  

Efter att Sverige mycket överraskande besegrat Italien på Friends Arena i fredags med 1-0 hade laget satt sig i ett bra läge inför playoff-returen på San Siro. Italien var piskat att vinna för att ta sig till VM medan det för Sverige räckte med ett kryss eller en uddamålsförlust om de mäktade med ett mål.

Italien har inte missat ett VM sedan 1958 – som då ironiskt spelades i Sverige. Italienarnas förbundskapten Gian Piero Ventura gjorde tre förändringar i startelvan jämfört med i fredags. Avstängde Marco Veratti ersattes av Jorginho medan Daniele De Rossi och Andrea Belotti petades till förmån för Alessandro Florenzi och Manolo Gabbiadini.

I Sverige kunde inte Albin Ekdal spela på grund av skada och ersattes av Jakob Johansson. Mikael Lustig, som var avstängd i första mötet, återtog nu högerbacksplatsen från Emil Krafth.

Italien inledde matchen piggt och i den femte minuten fick Florenzi ett fint läge, men volleyskottet utanför straffområdet träffade inte mål. Sverige hade knappt bollen i inledningen.

I den åttonde minuten skrek italienarna på straff när Parolo åkte i backen i närkamp med Ludwig Augustinsson. Domaren friade och såväl hemmaspelare som hemmafans upprörda.

Straffsituation för Sverige i den 14:e minuten när Darmian fick bollen på handen i eget straffområde, men även den här gången friade domaren.

Samme Darmian sköt mot mål minuten därpå, men bollen utanför.

Ny italiensk chans i den 16:e minuten när Jorginho spelade läckert i djupled till Immobile som sköt ur ingen vinkel alls. Bollen i burgaveln.

I den 19:e minuten tvingades Sverige till ett tidigt byte. Jakob Johansson, som hoppade in i fredags och som då sköt segermålet, skadade sig så pass allvarligt att han inte kunde fortsätta. In i stället med Gustav Svensson.

Bra skott av Viktor Claesson i den 23:e minuten, men vass räddning av Buffon.

Läskigt i den 28:e minuten när Immobile spelade snett inåt bakåt. Robin Olsen nådde inte bollen och Candreva fick ett jätteläge från nära håll, men skottet tätt över.

I den 30:e minuten sköt Emil Forsberg bollen på italiensk arm i straffområdet, men domaren valde att fria även denna gång. Forsberg rasande och fick ett gult kort. Kunde mycket väl ha blåsts straff där för Sverige då bollen var på väg fram till en fristående Marcus Berg.

Jätteläge för Italien i den 41:a minuten när Immobile sprang sig fri. Avslutet gick igenom Olsen men Granqvist räddade på mållinjen.

Den första halvleken var en mardröm för Sverige där italienarna ständigt öste på och hade flera kalaslägen att ta ledningen på. Gästerna hade knappt bollen.

Jakob Johanson befaras ha åkt på en korsbandsskada, enligt uppgifter till Kanal 5.

Nära 1-0 Italien i upptakten av andra halvlek, men Florenzis volleyskott tätt utanför.

En slutkörd Ola Toivonen utbytt i den 55:e minuten. In med Isaac Kiese Thelin.

Dubbelbyte i Italien i den 64:e minuten. Ut med Gabbiadini och Darmian, in med Belotti och El Shaarawy.

Nära mål för Italien direkt efter bytet, men Immobiles styrning utanför.

Sista svenska bytet i den 72:a minuten. Ut med Viktor Claesson och in med Marcus Rohdén.

Sista italienska bytet i den 76:e minuten. Ut med Candreva och in med Bernardeschi.

Italienarna öste sedan på med skott och inlägg, men Sverige försvarade sig heroiskt.

Trots en galen italiensk anstormning redde Sverige ut stormen. Matchen slutade 0-0 och därmed är Sverige i VM!

Hemmaspelarna visslades ut av publiken och det här innebär alltså att ”Gli Azzurri” missar VM för första gången sedan 1958!

För Sverige blir detta första VM-slutspelet sedan 2006.

Italiens startelva: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, Jorginho, Florenzi, Darmian – Immobile, Gabbiadini

Sveriges startelva: Olsen – Lustig, Granqvist, Nilsson-Lindelöf, Augustinsson – Claesson, Johansson, Larsson, Forsberg – Toivonen, Berg.