FD BLOGG – MED KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

Det är färdigspelat i den svenska elitfotbollen med undantag för kvalet mellan Jönköpings Södra och Trelleborgs FF om den sista allsvenska platsen. De övriga klubbarna är i full färd med att planera inför 2018. Jag har funderat lite runt tränarsituationen i de allsvenska klubbarna. Och hur tänker man på SvFF?

Det finns ett gäng klubbar där det inte kommer att ske något på huvudtränarfronten: Svenska mästarna Malmö FF gör inte som ifjol och kickar en guldtränare, MP blir kvar. AIK med Rikard Norlings styre kommer inte heller att förändras, däremot verkar det vara lite stökigare på ledningsnivå i klubben. Djurgårdens succésäsong lär ge Özcan Melkemichel förnyat förtroende, allt annat vore väldigt konstigt och självklart fortsätter Micke Stahre i BK Häcken.

Graham Potter i Östersunds FK lär ju ha stärkt sina aktier att förr eller senare hamna i en större liga än allsvenskan, men att det ska ske just nu tror jag inte. Men man ska aldrig säga aldrig.

Jens Gustavsson får fortsätta ombyggnaden av IFK Norrköping, ingenting tyder på något annat. Kalmar FF ”hämtade hem” Nanne Bergstrand när Peter Swärdh fick packa sina väskor, Nanne fortsätter (tillsammans med Henrik Rydström) att försöka få ordning på Kalmar FF. I IK Sirius förlängde duon Bergstrand-Lagerlöf sina avtal och sitter självklart stensäkert.

Hammarbys Jakob Michelsen får sitt tredje transferfönster nu, något som hela tiden varit hans ”mantra”. Dansken kommer att vara chefstränare när vi drar igång 2018. Slutligen bland de som ”sitter säkert” lägger vi till Axel Kjäll som fick ta över rodret i Örebro SK när Alexander Axén avslutade sitt uppdrag några månader innan hans avtal skulle löpa ut. Kjäll är redan inne i det och det är en bra start.

Det var det. Men resten då?

***

IF Elfsborg är just nu på jakt, det sägs på vissa håll att J-Södras Jimmy Thelin är ”klar”. Intressant med Thelin i en miljö med större resurser om detta stämmer. Hans fokus nu lär ändå vara att se till att säkra nytt kontrakt via kval.

IFK Göteborg är också på tränarjakt och här har en mängd namn lyfts fram. Det som varit allra mest frekvent är Dalkurds Andreas Brännström. Brännström är ett intressant namn som förutom den säkrade allsvenska uppflyttningen helt nyligt gjort många bra insatser på tränarbänken. Han har ingen allsvensk erfarenhet men är utan tvivel ett mycket intressant namn. ”Vågar” Mats Gren satsa på en ”icke etablerad”? Med tanke på att IFK Göteborg med stor sannolikhet inte kommer att kunna storsatsa på sin spelartrupp behöver man någon som kan bygga ett lag och ett spel. Dessutom sitter Brännström på mycket bred kompetens när det gäller spelare i både Superettan och division ett. Jag tror helt enkelt att det det skulle gå att göra en hel del ”fynd” här.

GIF Sundsvall har en ytterst prekär ekonomisk situation och även om Joel Cedergren varit ifrågasatt tror och tycker jag att han ska vara kvar. Giffarna behöver lägga sin ekonomi på annat än dubbla tränarlöner. Dessutom räddade Cedergren kvar klubben i allsvenskan, det räddade troligen både honom och klubben.

Jönköpings Södra och Trelleborgs FF gör upp om den sista allsvenska platsen. Jimmy Thelin som sagt aktuell (eller ”klar”) för Elfsborg lämnar en vakans till ett J-Södra som behöver kraftsamla för att ta nästa steg. (Upp i den allsvenska tabellen, eller omstart i Superettan). Ett nytt namn kanske vore nyttigt för klubben också och Thelin är en spännande tränare jag gärna ser i en klubb med bättre resurser.

Trelleborg har gjort en mycket bra säsong och Patrick Winqvist lär absolut bli kvar i klubben.

Sen kommer vi till nykomlingarna, Dalkurd och Brommapojkarna där tränarposterna har diskuterats livligt. Som jag precis nämnt är Dalkurds Brännström ett hett namn för IFK Göteborg, lämnar han för Blåvitt ska det bli mycket intressant att se vilken profil Dalkurd går för. Blir det en flytt till Uppsala kan det säkert göra klubben mer attraktiv än om man måste fortsätta slåss med näbbar och klor i Borlänge.

***

Nykomlingarna Brommapojkarna har två raka seriesegrar med Olof Mellberg och Aarudin Valentic. Det borde vara solklart med en fortsättning men SvFF:s krav på att huvudtränaren måste ha PRO-licens ställer till problem. Mellberg saknar nämligen detta. Det innebär att man kan ”skriva om” rollfördelningen, installera Mellberg som ”manager” eller andra konstiga lösningar.

Det är helt galet om det inte går att få dispens här. Om en tränare har guidat sitt lag genom två serier på två år är man bevisligen tillräckligt skicklig. Kompetensen finns, oavsett vilken licens man har eller inte har.

***

Jag tycker att utbildning är bra och en viktig del i tränarskapet men det får inte bli så stelbent att man inte kan hitta en lösning på detta. Praktik före teori måste väl vara rimligt när vi pratar om detta va?

***

Samma problem uppstår för IK Brage som tagit steget upp  Superettan. Duon Bengt Ottosson och Johan Persson har tagit tillbaka anrika IK Brage till Superettan men utan licens löper man samma risk som BP. Att tvingas möblera om, alternativt anställa någon med licens, är både dyrt och en tråkig konsekvens. SvFF kan lätt lösa detta genom att ge dispens.

***

Sen var det det här med hur många tränare som faktiskt är klubblösa. Listan är ruggigt lång. Några exempel: Erik Hamrén, Andreas Alm, Jörgen Lennartsson, Peter Swärdh, Roar Hansen, Håkan Ericson, Magnus Haglund…

Det finns fler och då har jag bara nämnt de som har rejält med erfarenhet i de två högsta serierna.