Förra sommaren lämnade Benjamin Kimpioka Sirius för spel i Sunderland. Under gårdagen låg han bakom allt i U18-derbyt mot Newcastle som slutade 3-0.
– Jag har gjort åtta mål på de fem senaste matcherna och då stärks självsäkerheten, säger högeryttern till FotbollDirekt.se. 

Det figurerar flera stora svenska talanger i England. 19-årige Viktor Johansson hör hemma i Aston Villa medan de ett år yngre Anel Ahmedhodzic, Joseph Colley och Joel Asoro spelar i Nottingham Forest, Chelsea respektive Sunderland.

Den sistnämnde har även en landsman i sitt lag. Förra sommaren lämnade Benjamin Kimpioka Sirius för Sunderland och 17-åringen har gjort det mycket bra i U18-laget. I går låg han bakom allt när Newcastle åkte på en svidande 3-0-torsk i derbyt.

– Det var en viktig match för oss att vinna och det har gått rätt så bra för mig på sistone. Jag har gjort åtta mål på de fem senaste matcherna och då stärks självsäkerheten. Jag har fått stort förtroende från tränaren i varje mach och vi kändes pigga i går. Jag fick göra ett enkelt mål när jag fick bollen snett inåt bakåt, därefter fixade jag en straff när jag blev tacklad bakifrån i en kontring och sedan spelade jag fram till ett mål. Det var en bra prestation, säger Kimpioka till FotbollDirekt.se.

17-åringen har sin utgångsposition som högerytter men berättar att han har en rätt fri roll. I år blev han uppflyttad till U23-laget där han mest tränar medan han spelar matcher med U18-laget. Kimpioka har även fått göra en träning med A-laget.

– De är duktiga spelare. Man tänker mest på farten och hårdheten i passningarna. Allt går så mycket snabbare där.

Det måste underlätta en hel del att Joel Asoro också finns i klubben?

– Ja precis. Han är ju bara ett år äldre och har varit i klubben ett år längre än vad jag har. Det var skönt att komma hit och veta att det fanns ännu en svensk. Oscar Krusnell spelade ju också här innan han drog till Hammarby i somras och även han hjälpte mig mycket.

Hur är det sociala livet för dig i Sunderland?

– Jag har snart varit här i ett och ett halvt år så nu har jag fått vänner och lärt känna lagkamraterna så jag har det bra här.

Kimpioka tillhör det svenska P17-landslaget och flera av hans landslagskollegor spelar också utomlands, men de flesta är kvar i Sverige. En ständig debatt inom svensk fotboll är huruvida unga spelare ska stanna hemma och etablera sig i allsvenskan eller dra utomlands i tidig ålder. Kimpioka anser att det inte finns något rätt eller fel.

– Jag förstår folk som säger att det är bättre att stanna i Sverige, men det viktiga är vad man själv tycker känns rätt. För egen del har jag gått min egen väg och ville komma utomlands, men det är från mitt perspektiv.

Kimpioka representeras av Martin Klette och skrev i våras på ett nytt avtal till juni 2020.

– Jag har mitt kontrakt och det går väldigt bra för mig nu. Jag känner stort förtroende från akademichefen, avslutar 17-åringen.