Foto: Bildbyrån

Helsingborgs sejour i superettan blir inte ettårig. Storklubben tvingas spela i Sveriges andradivision även nästa år och lagkaptenen Peter Larsson, som nu lämnar, förstår fansens stora missnöje.
– Men vissa supportrar tror inte ens att vi försöker. Vi har gjort allt vi kunnat, 
konstaterar mittbacken för FotbollDirekt.se.

Efter att Helsingborg mycket överraskande åkt ur allsvenskan i fjol uppstod tumult hemma mot Halmstad i andra kvalmötet. Huliganer stormade planen och attackerade Jordan Larsson.

Anfallaren lämnade därefter HIF, men hans namne Peter Larsson blev kvar och kaptenen har i år fått uppleva ett nytt tungt år i den röda tröjan.

Sejouren i superettan visade sig nämligen inte bli ettårig utan laget spelar kvar även nästa säsong, detta då de först slutade på en sjundeplats. Peter Larsson meddelade nyligen att han nu lämnar HIF, men något fiasko i år anser mittbacken inte att HIF svarat för.

– Fiasko är ett hårt ord, men det är klart att vi hade velat gå upp direkt. Vi hade en starkare trupp i fjol och det var ett större misslyckande att vi åkte ur än att vi inte tog klivet upp i år. För oss har det varit svårt i år och det har inte stämt som vi velat. Det beror säkert på flera saker. Vi hade chansen att haka på Trelleborg (som knep tredjeplatsen), men vi var inte tillräckligt bra, säger Peter Larsson till FotbollDirekt.se.

Stökigt med fansen efter uttåget i fjol, hur har relationen med supportrarna varit i år?

– HIF har mycket fans och de är jättepassionerade, vilket är otroligt bra. Det är kul att de bryr sig, men sedan blir det tuffare när vi går sämre för de kräver mycket – med all rätt. Sista matchen förra året var kaos och jag vet att de inte är nöjda med många av våra matcher i år och det förstår jag. Vi har bra support både på hemmaplan och bortaplan i år, men när vi har åkt på smällar på bortaplan har de så klart visat sitt missnöje. Det är så det är. Vi har verkligen gjort vårt bästa, men vissa supportrar tror inte att vi försöker… Vi har gjort allt vi kunnat.

Har fansen delvis varit en belastning?

– Det är upp till var och en att svara på, men för vissa spelare kan det vara tungt, men det är något som man får räkna med när man spelar i en stor förening. Presterar man inte får man höra det. Det är inte kul att höra fansen bua åt en, det är verkligen tråkigt och inte något man vill höra. Men vi försöker förstå deras synvinkel. De lägger ner mycket tid och pengar på oss.

När Djurgården spelade 0-0 hemma mot Jönköpings Södra i slutet av oktober hamnade Andreas Isaksson i en dispyt med fansen, detta då de skrek olämpliga saker till spelarna. Målvaktsstjärnan sades sig efteråt vara helt oförstående till fansens agerande och konstaterade följande i den mixade zonen:

– De var besvikna och vissa uttryckte sig lite fel. Då sa jag till. Jag sa bara ”passar det inte så kan ni gå hem, det är ingen som tvingar er till att vara här”.

Något liknande, där spelare och fans skrikit på varandra, har Peter Larsson inte varit med om i årets superetta med Helsingborg.

– Det har säkert funnits tillfällen där det kunnat hänt om vi valt att göra det. Stämningen bland fansen har varit hätsk efter tunga poängtapp samtidigt som vi spelare varit frustrerade och då kan det bli fel, men det är inget som hänt i år vad jag vet.