Foto: Bildbyrån

Det är dags att ta fram det tips man levererade innan säsongen.
Några rejäla missar, Djurgården som jag hade mitt i tabellen och IK Sirius som överraskade mig stort. Jönköpings Södra blev den största floppen negativt sett från mitt tips. 

De grönt markerade i den högra tabellen är de lag jag hade 100% rätt, de i röd text missade jag med fler än tre placeringar fel. Nya tag. Nedan följer såväl den text jag skrev om mitt tips samt kompletterad med kommentarer kring utfallet.
Det är lätt att konstatera att jag har fattat MFF och AIK men inte Djurgården och Sirius.

1. Malmö FF: Utanför cupspelet och har i lugn och ro kunnat fokusera på den allsvenska starten. Även om väldigt många MFF:are hellre hade varit inne i cupspelet kan det absolut finnas fördelar med att kunna fullfölja en planering utan ”störningsmoment”. Om laget får rätt balans på det centrala mittfältet blir det tufft att rubba de regerande mästarna.

MFF gjorde det väldigt många anade innan, man försvarade guldet från 2016. Visst hackade det en aning, visst var det spår av turbulens men allt som allt var Malmö det klart bästa allsvenska bygget. Magnus Pehrsson gjorde 50% av jobbet rätt, nu blir det en ny chans att kvala in till Champions League sommaren 2018. Truppen kommer delvis att byta skepnad men att Malmö FF blir en av guldfavoriterna nästa säsong är redan solklart i mina ögon.

2. AIK: Rikard Norlings gäng har inte sett så vassa ut på försäsongen men inte heller helt bortkomna ut. Med två nya forwards in i truppen (Henok Goitom och Sulejman Krpic) är truppen definitivt nära att vara ”komplett”. Allt annat än att AIK är med och utmanar vore konstigt. Får ett fint test mot BK Häcken i cupen idag.

Tänk att det var sån kris i AIK ett tag och det var till och med delade läger om Rikards Norlings framtid i klubben. Men, AIK:s sommarvärvningar tillsammans med en sedvanlig Gnaget-höst gav ändå en andraplats vilket måste anses som klart godkänt. Inget Europaspel drar ner betyget lite men likt många tidigare höstar känns det som att AIK har något på gång, något riktigt bra. Jag vet inte hur laget ska komma ur startblocken snabbare nästa säsong, men gör man det finns man med i förhandstipsen även nästa år. Enoch Kofi Adu (tidigare MFF) är en bra värvning som ska ge Krstoffer Olsson en lite mer offensiv roll. Kanske är det ett genidrag?

3. Djurgårdens IF: Ny intressant tränare och in med Kim Källström. Kerim Mrabti frisk och Haris Radetinac på väg tillbaka. Klart är att Djurgården bör/borde kunna finnas med högre upp men det har man inte alls visat hittills. Gustav Engvall sägs ju vara nära (presenteras kommande vecka??) men frågan är om det räcker. Jag sätter dessutom frågetecken för backlinjen som känns svajig.

En rejäl underskattning från min sida, reservationen är ju att Jonas Olsson kom in sent och stärkte upp den lagdel jag hade störst frågetecken för. Özcan Melkemichel har gjort ett jättebra jobb och framför allt har stabiliteten imponerat. Har en fint utgångsläge att bygga något riktigt stort kommande transferfönster, samtidigt lär flera spelare vara ”heta” på utlandsmarknaden. Bosse Andersson kan knappast luta sig tillbaka, ska laget kunna upprepa den här säsongen + lyckas ta sig ut i Europaspel behöver truppen både breddas och spetsas. Kampen blir att behålla sina allra främsta från denna säsong. 

4. BK Häcken: Mikael Stahres gäng ser vasst ut. Det finns en tydlig spets i truppen och bredden går inte att klaga på. Trots det lär många ”glömma bort” hisinge-gänget i förhandstipsen. Det är inte så klokt tror jag. Som ovan nämnts: fint test i cupen mot AIK idag.

Det blev inte någon automatisk chans till Europaspel för Micke Stahre men väl en rejäl uppryckning från förra säsongen. Skador på nyckelspelare offensivt satte käppar i hjulet och med i någon guld-strid har man aldrig varit. Gav sig själva chansen under hösten med uppåtgående formkurva. Har en bit kvar innan man ska ses som rejäl utmanare, justerar man truppen i den riktningen innan 2018 års allsvenska drar igång? 

5. Östersunds FK: Det är en dåligt bevarad hemlighet att jag gillar det Östersund gör. ”Det andra svåra året” som man brukar prata om ser jag inte att ÖFK ska drabbas av. Har återigen värvat smart och känns extremt trygga i allt man gör. Graham Potter och hans mannar lärde sig nog ett och annat under debutåret ifjol och är kloka nog att ta med sig det detta år. Många har skrattat åt deras ”vi ska ut i Europa”. Just nu är man två matcher ifrån att uppfylla det. Champions League lär dock dröja.

Har skämt bort oss med lysande insatser i Europa League dit man tog sig efter segern i Svenska Cupen. Trots viss ”vaskning” av allsvenska poäng på grund av tufft spelschema fick man ny kraft och blandade sig i kampen om Europaplatser ändå. Ytterst spännande att se hur länge det här gänget fortsätter att överraska positivt. I och med framgångarna i EL har klubbkassan växt rejält, dessutom värderas en spelare som Saman Ghoddos väldigt högt.

6. IFK Norrköping: Har inte imponerat hittills annat än undantagsvis men känslan är att man nu varvar upp så sakteliga. Insatsen mot IFK Göteborg (seger 2-1) var ingen insats i toppnivå men tillräckligt för att skicka en påminnelse till alla om att man sakta håller på att vakna. Frågetecknet i målet rätas ut är David Mitov Nilsson är fit for fight igen.

Nja, eller snarare ett näe. Det här var inte någon formidabel Pekingsäsong. Försäljningar av spetsspelare gjorde truppen lite ”trubbigare” och slagstrykan avtog alldeles för mycket. Utan att föregå saker och ting allt för mycket känns en placering lite bakom den riktiga toppen mer rimligt nästa säsong, eller kan man ”överraska” alla igen? 

7. IK Sirius: Jag gillar Sirius och hade gärna satt laget högre upp i tabellen. Men det känns aningen för tunt för det. Klart är att laget har kapacitet att ställa till stora besvär för många lag, jag är dock osäker på om man har en tillräckligt stark trupp. Tränarfirman Kim Bergstrand – Thomas Lagerlöf är samspelta och skickliga, lyckas man trolla kvar laget i den högsta serien är det verkligen bra gjort. Det kan ju gå även via kval…

Här var jag rejält snett ute och trots att laget närmat sig mitt placeringsmässiga tips har laget varit väldigt mycket bättre än jag trodde. Försäljningen av Kingsley Sarfo tog udden av spelet och fortsatte skadeproblem blev till slut för mycket. Har gjort en riktigt bra säsong och det ska bli spännande att se vad laget kan åstadkomma framöver. Känslan är att det kommer att bli ganska stor omsättning i truppen. Firma Bergstrand och Lagerlöf får visa sina trollkonster i att hitta rätt spelare ännu en gång.

8. IF Elfsborg: Har varit ganska lugna under transferfönstret och det med all rätt. Truppen är spännande och högstanivån riktigt bra. Måste få bättre ordning på sitt försvarsspel, kanske kontinuitet kan bidra till detta?

Duktig missräkning från min sida och Elfsborg en stor besvikelse. Magnus Haglund fick till slut lämna sitt uppdrag och truppen som kändes spännande känns bara trött. Vad hände med Jesper Karlsson, den från Falkenberg värvade talangen som inte alls funnit sig tillrätta i Borås. Islossning med ny ledning 2018?

9. Hammarby: ”Same procedure as last year”. Det har hackat betänkligt hittills och lagbygget känns inte stabilt. Jakob Mikkelssen har ännu inte hittat riktigt rätt men han har ju lite tid på sig ännu. Jiloan Hamad har inlett lysande och kommer att bidra med mycket, frågan är vilka fler som kan lyfta sig? Jakob Mikkelsen måste direkt bevisa varför han har så gott rykte i Danmark. Hans flexibilitet rent taktiskt lär behövas omgående.

Stora förändringar i truppen, inte lika stora förändringar i spelet. Hammarby fick visserligen ett visst lyft i tabellen efter en annars ganska grå höst. De förändringar i spelet man sagts sig vilka ha har det bara funnits små glimtar av. Saknar både spets och bredd på viktiga positioner. Bajen har ett pussel där det uppenbarligen saknas ett par viktiga bitar. Sportchefen Jesper Jansson är en handlingens man, frågan är om banksaldot tillåter att man löser samtliga dessa frågor under kommande transferfönster? 

10. IFK Göteborg: Blåvitt sjua, är jag go eller?? Nja, jag ser faktiskt inte något annat just nu. Jörgen Lennartsson har ett stabilt lag, men jag får ingen känsla för riktig toppstrid när jag ser IFK:s trupp eller när jag ser dem spela. Kan man hitta tillbaka till den bergsäkra defensiven kan det bana väg för en bättre placering men annars blir det ungefär här man hamnar tror jag.

Den största majoriteten ”vad håller du på med”-mejl” handlade om detta, IFK Göteborg som sjua. Mejlen Då från blåvita fans som tyckte att min diss var total. Tyvärr för deras skulle hade jag rätt, det är väldigt mycket jobb som återstår innan IFK Göteborg kan räknas som en toppkandidat igen. Jörgen Lennartsson fick packa sina väskor och man tog bland annat in gamla legenden Torbjörn Nilsson i ledarstaben. Vilket håll ska man gå nu? Kommer man att få ordning på sin sargade ekonomi? Fler frågor än svar och en viktig vinter väntar på Kamratgården. 

11. Örebro SK: Alexander Axèn bygger och bygger. ÖSK har lyckats väldigt väl med sina rekryteringar för att sedan ”förlora” de bästa spelare vidare. Otacksam uppgift som tränare och svårt att få till den där sista pushen för att utmana på riktigt. Om man kan hitta en högre lägstanivå än de senaste åren finns förutsättningar till uppryckning. I dagsläget är laget svårbedömda.

Det blev ungefär som förväntat med undantaget att Alexander Axèn klev av sitt uppdrag i förtid. Även om det väl växte fram trodde jag inte att det skulle ske under säsongen. Nu blev det ett överlämnande i förtid till efterträdaren Axel Kjäll som redan fanns i tränarstaben. ÖSK hamnar på en plats ungefär vad man kan vänta sig, det blir ungefär samma visa, och tips, nästa säsong. 

12. Kalmar FF: Tjatigt värre men det hänger så extremt mycket på Rasmus Elms deltagande och form. Med honom i slag och en Melker Hallberg som används finns definitivt grunderna för en högre placering. Frågan är om man är tillräckligt skickliga offensivt. Jag är tveksam.

Det blev verkligen ingen rolig säsong för KFF och det krävdes ett tränarbyte där Nanne Bergstrand åter klev in som chef. Han gjorde som han brukar, det vill säga klarade uppdraget och han fick tillräcklig ordning för att kontraktet kunde säkras. Nu måste man bygga en spelartrupp som dels håller sig friskare och dels kan fungera väl under Nannes ledning. Ekonomin är inte briljant och det kommer att krävas skicklighet. 

13. GIF Sundsvall: Tungt ifjol och det blir nog en balansgång runt strecken i år igen. Saknar riktig spets i truppen även om man värvat ganska bra med tanke på resurserna. Klarar man nytt kontrakt måste det ses som godkänt. Kan Linus Hallenius återkomst väcka liv i både honom och laget? Det är inget i alla fall jag vågar satsa några stora pengar på.

Balansgång runt strecket var mitt tips, balansgång runt strecket var exakt det som hände. Dominerade många matcher när det gäller bollinnehav, men utfallet på tok för blekt. Sliter ekonomiskt och resultatmässigt, är det dystra miner för Giffarna. Krafttag krävs om inte historien ska upprepas 2018. 

14. Jönköping Södra: Nykomlingen från ifjol överraskade de allra flesta, inklusive mig. Jag tror att det blir lite lurigare att upprepa fjolårets ”succè” men ser ingen större fara för streckstrid heller. Tränare Jimmy Thelin måste hitta en ersättare till fjolårets inlånade stjärna Pawel Cibicki som återvänt till Malmö FF.

Det blev till och med svårare än vad jag tippade för Jönköping som balanserade på strecket länge, länge. Man hittade inte rytmen och målskyttet var ett av problemen precis som jag misstänkte. Det ska ändå sägas att Jimmy Thelin har gjort ett bra jobb med en inte allt för namnkunnig trupp. Behöver stärka upp sitt spelarmaterial om det inte ska sluta ännu värre nästa säsong. Nu väntar ett nervkittlande kval om överlevnad och frågetecken kring Jimmy Thelin (till IF Elfsborg?) cirkulerar. Tuffa tider. 

15. Halmstad BK: Det är tråkigt att lägga nykomlingarna längst nere i träsket men inte heller här ser jag någon annan utväg. Truppen har inte mycket erfarenhet från allsvenskt spel och det hade man behövt. Janne Jönsson får lita till att Sead Haksabanovic kan fortsätta att briljera och att Fredrik Olsson ska flytta med sig sitt målsnitt från Superettan till Allsvenskan. Då kan det gå ändå.

Tränarbyte, försäljning av Sead Haksabanovic och nedflyttning. Det blev bara en ettårig sejour i Allsvenskan för HBK som nu får starta om i Superettan. Ekonomin i bättre skick efter försäljningen av den skickligaste unga spelare HBK har fostrat på mycket länge, kanske någonsin. Tränarbytet (Janne Jönsson ut, Igor Krulj in)som genomfördes under pågående säsong ska väl ses som en del i att snabbt kunna studsa tillbaka. Avslutade på bästa sätt och siktar nog på snabb återkomst. 

16. AFC Eskilstuna: Igen, nykomling och bottenträsk. AFC Eskilstuna kommer att få kriga väldigt hårt i varenda allsvensk match och lär säkerligen ”växa in” i serien vad det lider. Många nya spelare och en på pappret brokig trupp, dock med flera intressant namn. Pelle Olsson måste hitta mixen av sin egen skicklighet att organisera försvarsspel och släppa sina individualister fria i offensiven. Ingen lätt uppgift men kan å andra sidan göras helt utan press. Nytt kontrakt vore en bragd.

Det blev som det blev och laget var ju faktiskt inte ens nära att klara nytt kontrakt om man ser det över hela säsongen. Den nya tränaren Michael Jolley som tog över efter sparkade Pelle Olsson blåste trots allt nytt liv i laget en period. Får starta om på nytt, troligtvis utan några av sina mest framstående spelare.