Lasse Nilsson har i många år varit en av Elfsborgs största kulturbärare. Men bara dagar innan säsongens sista match fick 35-åringen beskedet att Boråsklubben inte vill förlänga hans kontrakt. I en längre intervju med FD berättar Nilsson om det hastiga slutet, fansens hyllningar, tankarna om framtiden och att sluta cirkeln i Brage. 
– Det har varit speciella dagar med tanke på att jag inte var beredd på att ta avsked redan i år, säger han till FotbollDirekt.se.  

Efter en tung säsong – både för laget och Lasse Nilsson – höll det på att bli en drömavslutning på 35-åringens långa karriär i Elfsborgströjan.

Fansen på Borås arena hade laddat med hyllningstifo och skanderade hans namn. Och i den 62:a minuten byttes han in vid ställningen 1-1 mot IFK Norrköping. Kalle Holmberg gav ”Peking” ledningen, Viktor Prodell kvitterade med kvarten kvar och i den 83:e minuten fick Elfsborg straff när Simon Lundevall gjordes ned. Fram klev Lasse Nilsson och gjorde 3-2.

Även om Norrköping replikerade tre minuter från slutet så handlade efterspelet om Nilssons långa och trogna tjänst för de gulsvarta.

”Finns bara en Lasse Nilsson” ljöd från läktarna på Borås arena samtidigt som Nilsson tackade för sin tid, som inleddes 2002 då han kom från Brage och återupptogs 2011 när han kom hem från proffslivet i Nederländerna, i klubben.

– Det har varit speciella dagar måste jag säga, både innan och efter matchen. Med tanke på att jag tog avsked från något som jag inte var beredd på att ta avsked ifrån så var det svårt att ta emot hyllningarna. Men jag har har verkligen uppskattat alla fina ord, hyllningarna kring matchen och på sociala medier, säger Nilsson, som var med och föra klubben till SM-guld 2012, till FotbollDirekt.se.

Med några dagars distans. Känner du att du landat i beskedet? 

– Jag tycker nog inte att jag gjort det eftersom det kom så nära inpå. Jag fick beskedet på måndagen innan matchen, så jag hade inte ens en vecka på mig att förbereda mig. Det har väl börjat sjunka in litegrann, men jag har väl inte fått någon riktig känslomässig reaktion. Den kommer väl så småningom.

Hur gick diskussionen med klubben. Det låter som att du helst av allt hade velat köra vidare? 

– Vi hade inte pratat så jättemycket egentligen. Visst var jag väl lite beredd på beskedet i och med att jag fyller 36 år och sitter på ett utgående avtal. Men det var jag själv som ville ha ett besked innan sista matchen, så det var ingen dramatik i det utan jag fick beskedet av Stefan (Andreasson, sportchef) och vi skiljs åt som vänner.

– Jag har en längre tid varit inställd på att spela här minst nästa år också eftersom att kroppen känns fräsch och motivationen finns där. Nu ska jag snart åka på semester och fundera på framtiden.

Ja, hur går tankarna kring fotbollen nästa år. Kan du till exempel tänka dig att lämna Borås för att flytta upp till Norrland och lira boll?

– Som du förstår så har jag inte hunnit tänka så mycket kring det. Kroppen har som sagt hängt med bra i år, men jag vill ta tid på mig för att sedan sondera terrängen och alternativen.

– Det är heller inte så att det är ett måste för mig att spela nästa år. Jag har varit proffs i 19 år och skulle det vara så att inget alternativ känns lockande så kommer jag inte spela bara för att. Det ska vara något som känns utmanade och kul, och som samtidigt passar in i min familjesituation med fru och tre barn.

– Samtidigt är vi som familj ganska vana med att flytta runt, jag har gjort det hela mitt liv, så det blir en helhetsbild som får avgöra om det är värt att spela ett år till.

Du kommer från Dalarna och är fostrad i Brage. Klubben är tillbaka i elitfotbollen efter ett par tunga år. Lockas du inte av en comeback där, att få sluta cirkeln?

– Det är samma sak där egentligen. Jag har inget att ta ställning till och just nu vill jag bara landa i det här. Sedan är Brage alltid Brage. Jag har alltid brytt mig mycket om klubben och har fortfarande ett stort hjärta för laget. Men längre än så har jag inte tänkt.

Är du förberedd för ett liv där du inte är fotbollsspelare längre?

– Jag känner mig ganska väl förberedd för det måste jag säga, och i viss mån ser jag även fram emot det. Jag har en del projekt igång, bland annat ett fastighetsföretag som (förre Elfsborgsstjärnan) Fredrik Berglund driver och jag är delägare i. Det finns en del andra projekt i startgroparna också.

– För mig handlar det om att få ett svar på om jag ska spela fotboll eller inte. Livet därefter kommer vare sig man vill eller inte, men jag känner mig inte rädd för det heller. Men det här är ett beslut som jag måste ta i rätt sinnesställning och efter noga övervägande.

Under sin sista säsong i Elfsborg spelade Lasse Nilsson elva matcher (två från start och nio inhopp) och gjorde fem mål.