Foto: Bildbyrån

AIK:s guldhjälte Martin Mutumba har det jobbigt. När Örgryte under onsdagen kvalspelar mot Mjällby är den tekniska yttern petad från truppen.
– Det är konkurrens om platserna och det är därför Martin får stå vid sidan, säger Öis-tränaren Sören Börjesson till GP. 

Det är få spelare som gjort ett så pass starkt avtryck i AIK som Martin Mutumba. År 2009 vann han SM-guld med klubben och blev ”2LAX9” med hela fotbolls-Sverige.

Efter att på märkliga grunder skeppats iväg till Ungern sommaren 2010 återvände Mutumba till AIK inför 2011 års säsong och därefter blev det spel i Gnaget fram till januari 2014.

De elva målgivande passningarna i allsvenskan 2013 gav eko och den tekniska yttern värvades av turkiska Rizespor. Sejouren utomlands blev dock kortvarig och bara ett och ett halvt år senare återvände Mutumba till Sverige – och då hade han hunnit avverka Rizespor, den turkiska andradivisionsklubben Orduspor samt iranska Rah Ahan Sorient.

Det blev sedan ett halvår i BP innan Mutumba som fri spelare sommaren 2016 skrev på för Örgryte. Väl i Göteborgsklubben har det gått okej för 32-åringen, men någon succé har det inte blivit.

Örgryte har haft en jobbig säsong och i lördags stod det klart att laget tvingas kvala mot Mjällby för att hålla sig kvar i superettan.

I kväll spelas första mötet, men när Örgrytes trupp till matchen på Strandvallen presenterades saknades Mutumbas namn helt. Yttern är petad.

– Det är konkurrens om platserna och det är därför Martin får stå vid sidan. Det kan vara ett annat läge till returen på lördag, säger tränaren Sören Börjesson till GP och fortsätter:

– Martin bjuder alltid upp. Det händer alltid grejer och han är full med energi, men just till den här matchen har vi valt att göra såhär.