Nermin Karic erbjöds inte något a-lagskontrakt med IFK Norrköping i vintras. Det ångrar nog den allsvenska toppklubben nu. I stället tränar supertalangen med Genoas a-lag och i helgen slog han till med ett drömmål mot Inter i Primavera-serien.
– Det var bara glädje, säger 18-åringen till FotbollDirekt.se.

I februari lämnade Nermin Karic IFK Norrköping och Sverige för spel i Genoas Primavera-lag. Detta efter att 18-åringen inte erbjudits något a-lagskontrakt med det allsvenska topplaget.

Så här i efterhand ångrar nog ”Peking” beslutet. Nästan per omgående fick den defensiva mittfältaren träna med Genoas a-lag, vilket han fortsatt att göra.

I Primavera-serien gör Karic succé och i lördags svarade han för ett drömmål i 4-2-segern mot Inter när han från halva plan sprang själv mot mål, sprintade ifrån sina motståndare innan han petade in bollen i nät.

– Det var en väldigt viktig match. Inter låg etta inför omgången med 13 poäng och vi hade tio poäng så vi behövde vinna. Vi gjorde en väldigt bra match från första minut och spelade bra. Vi fick olyckligt ett mål emot oss, men efter det spelade vi riktigt bra fotboll och vände till 3-1. De reducerade till 3-2, men sedan dök det upp en situation där jag vann bollen på mittplan, accelererade förbi två spelade innan jag rullade in bollen i mål. Det var bara glädje, säger Karic till FotbollDirekt.se.

Är det ditt snyggaste mål som du gjort?

– Det är det snyggaste i Genoa och det var faktiskt mitt första i ligan. Jag hade mina föräldrar på besök så de satt på läktaren. Det här målet tillägnar jag dem, hela min släkt och mina grabbar i Norrköping.

I mitten av september intervjuades Karic av FotbollDirekt och 18-åringen berättade då hur mycket han trivs i Italien och hamnstaden Genoa. Karic pratade även om a-lagsdrömmarna och nu verkar steget till Serie A inte vara så långt borta, ändå.

– Jag känner att det gått bra på träningarna med a-laget och jag tycker att jag visat att jag håller på den nivån. Vi hade en internmatch och jag kände själv att det gick riktigt bra. Det är kul att visa upp sig och känna att man gör ett bra intryck.

I Genoas a-lag finns flera minst sagt meriterade spelare, såsom Goran Pandev (Champions League-vinnare med Inter 2010) och portugisen Miguel Veloso som spelat både VM och EM.

Nermin Karic väljer dock att lyfta fram en annan spelare som han imponerats mest av: tidigare Tottenham- och Milanspelaren Adel Taarabt som nu är utlånad från Benfica.

– Han är den bästa en mot en. Han behandlar bollen på ett sätt som få kan göra i världen.

Trots att Karic får träna med spelare som Taarabt, Veloso och Pandev fick han inte plats i U18-landslagets trupp som tidigare i oktober spelade EM-kval i Jönköping.

Sveriges U18-landslag tog sig enkelt vidare från gruppspelet och i vår väntar Elite Round, vilket är sista hindret på vägen till U19-EM i Finland kommande sommar. Framgångarna i Italien verkar nu ha nått förbundskaptenen Tomas Turesson, då Karic är uttagen till landskamperna i november mot Polen och Finland.

Karic har rötter i Bosnien och på senare år har det blivit allt vanligare att svenska spelare med bakgrund i andra länder valt bort det svenska landslaget. Senaste exemplen är Sead Haksabanovic och Saman Ghoddos som i stället valde spel i Montenegro respektive Iran. Någon kontakt med det bosniska fotbollsförbundet har dock inte Karic.

– Nej, ingenting än så länge.

Hur mycket har du utvecklats sedan du kom till Genoa?

– Jag känner själv att det gått spikrakt uppåt. I Norrköping var jag mittback, men nu i Genoa får jag spela innermittfältare, vilket är min naturliga position. Att jag fått förlängt kontrakt är väl ett kvitto på att de är nöjda med mig.

Du känner att chansen till Serie A-spel inte ligger allt för långt borta i tiden?

– Absolut finns chansen där. Det hade varit märkligt annars. Tränaren uppmuntrar oss och när chansen kommer gäller det att ta den.