Foto: Bildbyrån

Sotirios Papagiannopoulos har hyllats för sina insatser i Östersund. Samtidigt sitter mittbacken på utgående kontrakt med ÖFK – när klubben är nära att gå till Europa League-slutspel:
– Jag trivs ju skitbra häruppe. Det är klart, skulle vi nu gå vidare i Europa League så är det ytterligare en grej som gör att man vill stanna, säger Papagiannopoulos till FotbollDirekt.se.

Sotirios Papagiannopoulos har tagit en annorlunda väg till elitfotbollen. Efter flera år i division 1 och superettan (Väsby, Akropolis, Assyriska) så skrev han 2014 på för grekiska storklubben PAOK. Han återvände dock snabbt till Sverige och var med och spelade upp Östersund i allsvenskan.

Vad som hänt sedan dess vet vi – ÖFK är allsvensk fyra inför slutomgången, tog cupguld i våras och gör succé i Europa League. En otrolig resa för klubben som spelade i division 2 så sent som för sex år sedan.

Samtidigt går mittbackens kontrakt med Östersund ut. Han uttalade sig i augusti om sin framtid, och uttryckte en ambition om att återvända utomlands.

– Det är klart att jag vill utomlands igen. Jag försöker prestera så bra som möjligt därför, men just nu tänker jag inte på det. Just nu finns bara att vi ska vidare till Europa League-gruppspelet. Sedan får vi ta det därifrån, sade Papagiannopoulos till Östersundsposten i augusti.

Sedan dess har ÖFK inte bara tagit sig till gruppspelet. Man leder sin grupp med tre matcher kvar. Mycket talar alltså för att det blir slutspel i februari.

För att Papagiannopoulos ska kunna medverka för ÖFK där så krävs förstås att han förlänger med klubben. Och den dörren är långt i från stängd – tvärtom:

– Jag trivs ju skitbra häruppe. Jag har utvecklats både som människa och fotbollsspelare. Det är klart, skulle vi nu gå vidare så är det ytterligare en grej som gör att man vill stanna, säger han till FotbollDirekt.se.

– Men jag har inte hunnit tänka så mycket på det där, nu är det en match kvar i allsvenskan och tre i Europa League. I december när alla matcher är färdigspelade så får vi sitta ner och diskutera. Det har varit så mycket, det är bara matcher hela tiden nu. Så jag har sagt också att det är bättre att ta det efter säsongen, koncentrera sig på matcherna.

Han berättar vidare att det ännu inte finns något kontraktsförslag från Östersund, men klubben är tydlig med att man vill förlänga med honom.

– Det är klart att de vill, och jag är öppen för det. Vi är överens om att vänta till säsongen är slut i december.

Hur pass viktigt är Europa League-slutspel för dig kring en eventuell förlängning? 

– Jag tror inte det spelar så stor roll faktiskt. Östersund är klubben som har utvecklat mig till en bra fotbollsspelare, jag känner starkt för klubben. Vi får heller inte glömma att det är en viktig match på söndag där vi kan säkra Europaspel även nästa år. Det är klart det finns med men det är inte avgörande.

Det är tydligt att Papagiannopoulos är tacksam gentemot ÖFK.

– Jag var ju på väg dit redan för några år sedan, men sedan dök den här grejen med PAOK upp, och det var någonting man inte kunde tacka nej till. När jag kom tillbaka så var det bara Östersund som var intresserade, och då var det inget snack. Det är klart det kändes lite tråkigt med superettan igen men målet var att gå upp i allsvenskan och det lyckades vi med.

Och ni har hunnit med en hel del sedan dess, med cupsegern och Europa League… 

– Som du säger, det har gått ganska snabbt. Men jag känner att vi som klubb går framåt hela tiden, och även om många kanske skrattat åt våra mål så har vi spelare och ledare trott på det hela tiden.

– Det var i Östersund som man verkligen kände att man är en spelare som klubben verkligen ville satsa på. Jag har känt ett stort förtroende ända sedan jag kom hit. Det är klart att jag är tacksam gentemot klubben.