Foto: Bildbyrån

Kingsley Sarfo, 22, är misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn, förundersökningen pågår men väntas inte bli klar på flera månader. Det berättade FD om under gårdagen. I dag står det klart att MFF, oavsett hur lång tid en rättegång dröjer – inte har några planer på att lätta på stjärnans avstängning. I en intervju med i dag FD berättar klubbens vd Niclas Carlnén om hur klubben hanterar Sarfo-frågan just nu.

Efter en succévår i IK Sirius värvades Kingsley Sarfo till Malmö FF för 13 miljoner kronor.
Men drömaffären med Sarfo hamnade snabbt i blåsväder. Först för ha kört bil utan körkort och sedan för våldtäktsanklagelser mot en minderårig.

Sarfo anhöllls men försattes på fri fot efter häktningsförhandlingarna i början på oktober. 22-åringen är dock fortsatt misstänkt för brott, men nu för den lägre graden sexuellt utnyttjande av barn. Spelaren är avstängd från MFF tills vidare i väntan på förundersökningen. Något som kan komma att dröja flera månader.

LÄS: SARFO-RÄTTEGÅNG INTE NÄRA – KÄNSLIGT LÄGE KRING MFF-STJÄRNAN

I går pratade FD med åklagaren Rikard Darell.
– Jag kan bara säga att förundersökningen pågår. Jag har fortfarande ingen prognos för när den kan vara klar. Men det handlar nog inte om fåtal veckor framåt utan troligtvis längre tid än så, säger han.

Är misstanken fastslagen till sexuellt utnyttjande av barn och inte våldtäkt av barn?
– Tingsrätten gjorde bedömningen att det inte fanns sannolika skäl för misstanke om våldtäkt. Men jag vill understryka att jag inte är bunden av deras bedömning vid häktningsförhandlingen. Jag kan fritt utreda om jag kan finna skäl och bevis för en annan bedömning än deras.

Varför tar det så lång tid?

– En förundersökning är ständigt levande. Om man nystar upp nya saker så måste de i sin tur utredas eftersom. Därför är det svårt att avgöra hur lång tid en förundersökning tar.

För Malmö FF:s del innebär det att Sarfo fortsatt inte kommer att träna med laget tills dess att man vet mer. Vd Niclas Carlnen uttalar sig nu så här om den stora börda som under lång tid kommer att hänga över mästarnas styrelse.

– Han är fortfarande avstängd. Vi får inte ut mer information kring rättsprocessen än vad allmänheten och media får. I dagsläget har vi fått höra att förundersökningen ska vara klar innan jul, det är det enda vi vet, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén till FotbollDirekt.se.

– Vi har inget mer att gå på än det som framkom i häktningsförhandlingarna och det är därför omöjligt att spekulera kring brottsrubriceringen. Därför säger vi att det vi redan kommunicerat är vad som gäller fram tills dess att vi får någon annan information.

Ni var med om ett liknande fall när Miiko Albornoz dömdes för sexuellt utnyttjande av barn 2013. Då stängdes spelaren av från matchspel i två månader men fick träna med laget efter att domen vunnit laga kraft. Om Sarfo skulle dömas, hur agerar ni då?

– Jag var inte i klubben vid det tillfället, så vilket resonemang man hade då kan jag inte uttala mig om. Det finns så många scenarion för hur det här kommer gå och vi kommer inte kommentera något mer i nuläget. Men jag måste vara tydlig och säga att vi respekterar lagen och man är oskyldig tills dess att man blir dömd för brott.

Ni har tidigare berätta att spelarna skriver på en code of conduct i samband med att de kontrakteras. Har spelaren brutit mot den oavsett fällande dom eller ej?

– Den utgår från att man följer lagen, men vi specificerar inte alla lagtexter utan grunden är att man följer svensk lag. Det finns med både i kontraktet och som en bilaga. Den har vi skärpt till ytterligare år för år och det är väldigt tydligt vad man ska stå för som MFF-spelare.

– Sen finns det fler perspektiv på det här. Vi vet inte exakta datum för när de misstänkta brotten ska ha inträffat.

Du menar att han kan han begått brott innan han anställdes av MFF? 

– Precis, och det komplicerar saker och ting. Generellt sett är det ju svårt att känna till våra värderingar innan man kommit hit.

Blir det mer komplicerat av att ni precis köpt honom för stora pengar och han sitter på ett långt avtal? 

– Nej, inte alls. Vår värdegrund är väldigt tydlig och det i sig komplicerar ingenting. Det är snarare när anställningsavtalet skrev som avgör hur vi kan agera.

Han tränar inte med laget. Får han fortfarande lön? 

– Han representerar inte Malmö FF under avstängningen. Han tränar inte med laget, men kan finnas här för enstaka möten med vår sportchef Daniel Andersson. Han har fortsatt lön och kommer ha det under utredningen.

Tränar spelaren på egen hand eller med något lag på lägre nivå under den här tiden?

– Jag förutsätter att han tränar på egen hand. I grund och botten har en professionell inställning till fotbollen och vill han komma tillbaka på högsta nivå så måste han hålla igång. Om han tränar med något annat lag är inget jag hört talas om i alla fall.

Anser du att det här skadat Malmö FF:s varumärke?

– Det handlar inte om hur det skadar MFF. Utan det är de inblandade personerna man ska tänka på hur de mår. Hur MFF mår är inte viktigt i det här fallet. Vi jobbar aktivt för att MFF-kulturen ska vara oerhört tydlig och jobbar med den varje vecka tillsammans med spelare och ledare. Det ska inte finnas några tveksamheter för hur en anställd hos MFF ska bete sig, sedan kan det ta en viss tid för en anställd att bli helt MFF:ierad. Men vår värdegrund är väldigt tydlig.