Foto: Bildbyrån

Tvist mellan Sirius och akademin Soccer Soldier om Kingsley Sarfo – Soccer Soldier vill ha hälften av övergångssumman för Sarfos övergång till Malmö FF, medan Sirius anser att avtalet med akademin inte varit giltigt. Nu släpper Soccer Soldiers företrädare ett nytt dokument, undertecknat Ghanas fotbollförbund: 
– Vi slår här hål på ett av Sirius falska påståenden och argument för att inte betala det de är skyldiga, säger Soccer Soldiers juridiska ombud Martin Klette till FotbollDirekt.se.

Kingsley Sarfos övergång från IK Sirius till Malmö FF blev en av de största mellan två allsvenska klubbar någonsin. 13 miljoner kronor i övergångssumma för den ghananske mittfältaren.

Sarfo kom till Sverige 2013 via familjen Strand, som driver Soccer Soldier. Han inledde karriären i Sverige i FC Rosengård i division 2 och efter en sejour i BW90 värvades han till Sirius, som han var med och spelade upp i allsvenskan i fjol.

Efter övergången till MFF så har en tvist uppstått mellan Soccer Soldier och Sirius.

Enligt Marie Strand som driver Soccer Soldier så ska 50 procent av övergångssumman (6,5 miljoner) tillfalla dem. Detta då man säger sig ha gjort upp detta med Sirius när Sarfo skrev på för dem (2014).

Sirius menar att Sarfo inte tillhörde Soccer Soldier då kontraktet med dem skrevs, utan att rättigheterna då istället hade gått över till Rosengård. Soccer Soldiers företrädare menar att övergången till Rosengård var ett lån och att rättigheterna aldrig skrevs över. Något man visat genom avtal. Sirius företrädare säger att Soccer Soldier inte varit en professionell klubb och att Sarfo var att betrakta som amatörspelare innan han kom till Sverige, något som skulle göra avtalet ogiltigt då man inte får låna in amatörspelare.

Soccer Soldiers företrädare säger tvärtom att man bedriver professionell verksamhet i Ghana, och nu plockar man fram bevis. Här nedan finns ett dokument från Ghanas fotbollförbund där förbundet bekräftar att Soccer Soldier är en professionell klubb och deltog i seriespel i Ghana 2012-2014, den period som är aktuell i tvisten.

Brevet är från den 6 oktober och är undertecknad av Ismail Amin Gado, biträdande generalsekreterare på Ghanas fotbollförbund.

Martin Klette, som företräder Soccer Soldier i tvisten:

– Vi slår här hål på ett av Sirius falska påståenden och argument för att inte betala det de är skyldiga, säger Klette till FotbollDirekt.se.

– Det visar att Sirius sysslar med efterhandskonstruktioner och far med osanningar. Det är väldigt sällan man ser svenska klubbar agera så här oärligt. Det visar också att Soccer Soldier bedrev professionell verksamhet och spelade i seriespel på näst högsta nivå.

Sirius företrädare Stefan Alvén sade nyligen till fotbollskanalen.se att han efterlyser Sarfos  spelarkontrakt med Soccer Soldier.

Sarfo själv hävdar att han inte tillhört Soccer Soldier, men det har också framkommit att samtidigt velat ha tio procent av Soccer Soldiers del i övergångssumman. Något som kom fram i Kalla Fakta i månadsskiftet september-oktober.

– Soccer Soldier måste ju ta fram och visa det här avtalet som Kingsley säger att han aldrig har ingått. Det skulle ju vara jätteenkelt för Soccer Soldier att visa det kontraktet med Kingsley och då betalar ju Sirius. Men så länge det fortfarande finns frågetecken så kan inte Sirius betala. Det skulle vara fel, sade Alvén till fotbollskanalen.se.

Martin Klette vill inte avslöja om man planerar att ta fram fler dokument, exempelvis Sarfos personliga avtal med Soccer Solder.

– Jag vill inte föregripa vilka ytterligare handlingar vi presenterar när och var.

Här nedan dokumentet från Ghanas fotbollförbund: