• Publicerat 22 oktober, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Säsongen går mot sitt slut – FD:s krönikör Magnus Österberg plockar ut en MVP i var och en av storklubbarna: AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF. Ett namn kanske sticker ut – AIK:s anfallsvärvning Nicolas Stefanelli:
– Han har gjort skillnad, gjort målen som gett dem poäng under hösten, säger Österberg.

Två veckor och tre omgångar kvar innan allsvenskan 2017 spikar igen för gott. FD:s krönikör och bloggare Magnus Österberg summerar – här nedan plockar han fram en säsongens MVP i storklubbarna.

– Det är klart att man känner att säsongen är litegrann klar för många klubbar, det tror jag många känner. Det är Europaplatser och bottenstriden som det handlar om. Visst kan spelare göra enskilda prestationer på sluttampen som sticker ut men jag tycker ändå man redan nu kan summera väldigt mycket. säger Österberg.

Här Magnus Österbergs MVP för var och en av storklubbarna:

AIK: Nicolas Stefanelli

– Faktiskt, höll jag på att säga. Men jag menar det, han har gjort skillnad i AIK. Utan honom hade det inte funnits en MVP i AIK, då hade de lika gärna kunnat sluta sexa. En anfallare som levererar gör den skillnaden. Han har gjort målen som gett dem poäng. Så det kan han gott få.

– Sedan såg det inte jättebra ut i början och han fick mycket kritik, enligt gammal god Stockholmssed så ska ju spelarna leverera innan de spelat sin första match. Klart han behövde lite tid att anpassa sig, men han är redan framme nu. Det är starkt, säger Österberg, som även vill lyfta fram en annan spelare:

– Johan Blomberg, han har varit bra under hela säsongen. Han bidrar oavsett vilken position man sätter honom i. Det saknas lite poäng framåt men han gör alltid jobbet. Det är också ytterst värdefullt för en tränare. Han är väldigt viktig.

Djurgården: Magnus Eriksson

– Mange lär ligga väldigt bra till för alla möjliga priser i Djurgården. Det är svårt att bortse från spelaren som gör flest poäng i hela allsvenskan. Men samtidigt bidrar han med så mycket mer, hans slit och förmåga att dra på sig frisparkar, väldigt jobbig att möta för motståndarförsvaren.

– Men tycker ändå inte valet är helt givet. Det stod mellan honom och Mrabti. Det märks så tydligt i Djurgården när Kerim är borta. Han är väl kanske deras bästa offensiva spelare. Utan skadeuppehållet hade det varit lättare att motivera det i siffror också. Men känslan är att när han är med så är Djurgården också bra, de tappar väldigt mycket fart och kreativitet när han är borta.

Hammarby: Serge-Junior Martinsson Ngouali

– Det är Wiland på hösten, men Junior totalt sett. Med hänvisningar till att det var de två från Bajen som jag tog ut i 08 All Star så står det så klart mellan de två nu också. Sett över hela tiden så är det väl Junior, men Wiland har varit överjävligt bra i vissa matcher och räddat dem under hösten.

– Juniors säsong fram till skadan var enormt imponerande och han har varit väldigt nyttig. Så det är två bra nyförvärv som förtjänar kredd, men Bajens säsong totalt sett har ju lämnat en del i övrigt att önska.

Malmö FF: Anders Christiansen

– Allsvenskans bäste spelare, både offensivt, defensivt, på sidan och på läktaren. Jag tycker att han är så bra. Jag har redan utnämnt MFF:s förlängning med honom till de senaste årens bästa allsvenska förlängning.

– Han är en Johan Blomberg plus poäng, han jobbar hårt, gör mål och assists och lyckas vara kreativ i sitt hårda arbete. Ja, han är ruskigt bra. Det här i en konkurrens som förstås är den tuffaste i allsvenskan, Malmös trupp har ju bredd och spets som de andra inte är närheten av. Men det är ändå ett enkelt val, ja det enklaste valet av alla här.

IFK Göteborg: Pontus Dahlberg

– Det är antingen den yngsta i Pontus Dahlberg eller den äldsta, Tobias Hysén. Jag tycker Dahlberg stått upp bra, för det har inte varit ett vanligt Blåvitt att göra sin debutsäsong som ordinarie i, det har varit tränarbyten och turbulens… ja, det har varit ett stökigt Blåvitt. Och att då gå in som han gjort som 17-18-åring, det är starkt. Han har inte varit hundraprocentig men det kan man inte begära heller. Sett över en hel säsong är det han gjort väldigt imponerande.

– Hysén hade ja inte räknat bort, men ändå kanske trott att det var lite mera downhill nu. Men han har också levererat, foch örstår att man förlängde och han fortsätter vara extremt nyttig. Så det är hårt där, men jag skulle nog ändå säga Dahlberg.