• Publicerat 21 oktober, 2017
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Flera lag som stärkte sina aktier i bottenstriden, och så Helsingborg som nog kan glömma comeback i allsvenskan 2018. Här sammanfattas lördagens matcher i superettan.

Det blir knappast någon snabb retur till allsvenskan för Helsingborgs IF. Efter 1-1 borta mot Degerfors på lördagen så ser det nu mer eller mindre omöjligt ut att nå en kvalplats.

En poäng men det kunde ha slutat med noll. Degerfors tog ledningen i 59:e minuten genom Sargon Abraham, och ledningen stod sig ända till minut 89. Då kvitterade HIF genom Bradley Surprise Ralani.

Det blev dock bara 1-1 och hoppet för HIF kan definitivt släckas i morgon när Trelleborg möter jumbon Åtvidaberg. Seger för TFF och det är kört för HIF, som alltså har fem poäng upp och en match mer spelad. Dessutom har man tabellfyran Öster att passera också. Även vid kryss så blir det mycket svårt. Trelleborg har nämligen 20 plusmål på Helsingborg. Ja, ni hör.

***

Flera lag som riskerar degradering var i spel under lördagen, där samtliga tog kliv närmare superettanspel 2018. Vi börjar med Gefle och Frej, där hemmalaget tog en klar 3-0-seger efter mål av Bajram Ajeti, Dennis Hümmet och Diego Montiel.

Nu mer eller mindre har helt klart med räddat kontrakt för Gefle som har fem poäng ner till Varberg på kvalplats, dessutom tre lag efter sig i tabellen som buffert ner till kvalplatsen.

Frej kvar på 14:e plats vilket är den andra kvalplatsen och det ska mycket till för något bättre än kval för Frej. Man får snarare sikta in sig på att rädda kval – Syrianska på 15:e plats är fyra poäng efter med en match mindre spelad.

***

Ett annat lag som ett kliv mot säkrat kontrakt var Gais, och det via en 2-1-seger mot Norrby. Inte utan dramatik – det avgörande målet kom först i 92:a minuten, Luka Mijaljevic stor hjälte för de grönsvarta. Gais på tolfte plats och 34 poäng, lika många som just Norrby men bättre målskillnad, och två poäng ner till Varberg på kvalplats.

***

Varberg ja, de fick med sig ett kryss hemma mot Örgryte (0-0). Gladast över det var absolut Öis, som nu har 35 poäng och är på tionde plats. Tre poäng ner till kvalplats för Örgryte men man har också en buffert med två lag (Gais och Norrby) mellan sig och Varberg på kvalplatsen.