Foto: Bildbyrån

Malmö FF bärgade i måndags sitt fjärde SM-guld på fem år. FotbollDirekts Mårthen Bergman har följt MFF på nära håll under de senaste åren och är varken förvånad eller imponerad av årets bedrift.
– MFF hade överlägset bäst trupp och något annat än en solklar serieseger hade varit ett fiasko. Alla tränare i allsvenskan hade vunnit SM-guld med MFF, säger han.

Fanns det någon tvekan att MFF skulle bomma SM-guldet inför säsongen?
– Nej, det gjorde väl egentligen inte det. Framför allt är MFF-truppens bredd överlägsen konkurrenterna. Skador, avstängningar, formsvackor… det finns inget den inte kan parera på allsvensk nivå.

Vilka såg du som största konkurrenter?
– Inför säsongen så tyckte jag nog att AIK och Norrköping såg ut som de starkaste konkurrenterna.

Lewicki säger att de andra lagen varit för dåliga. Är det sant eller är det MFF som varit för bra?
– Framför allt har det varit väldigt jämnt kring Europa-platserna under MFF. Lagen har ”tagit ut varandra” där.

Med tanke på MFF:s överlägsna ekonomi, ska det ens vara möjligt för de andra lagen att verkligen konkurrera med MFF över sikt. Visst, Norrköping vann 2015, men MFF har nu vunnit fyra guld på de fem senaste säsongerna…
– Det är mycket möjligt att MFF blir ett nytt Rosenborg eller FCK och tokdominerar allsvenskan över en längre period. Det kräver dock att klubben kontinuerligt går till Europa-spel så att inte minusresultatet ekonomiskt blir så stort som det blir i år.

MFF har mer eller mindre lett serien från start till mål. Vad är huvudanledningarna till detta?
– Truppens bredd, truppens spets och ett – bortsett från några få matcher – stort fokus

Är MFF ett bättre lag med Magnus Pehrsson än under Allan Kuhns ledning? 
– Jag tycker att det är ganska jämnt och framför allt svårbedömt.

Markus Rosenberg har bland annat uttalat sig kritiskt om att MFF inte hade någon tydlig spelfilosofi i fjol. Hur tycker du att MP utvecklat spelet?
– Det har hänt saker där jämfört med under Kuhn, helt klart. ”MP” laborerar lite mer och tydliga idén med att ytterbackarna ska skjutas upp högre i anfallen har synts tydligt. Sen är det svårbedömt då den här MFF-truppen hade vunnit guld oavsett vilken tränare i allsvenskan som hade basat över den.

Vilka spelare har varit bäst i MFF i år?
– Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Jo Inge Berget, Yoshi Yotun Rasmus Bengtsson och Johan Wiland innan han lämnade har alla varit framstående. Men allra bäst – och viktigast – har förstås Anders Christiansen varit.

Finns det någon eller några spelare som du förväntat dig mer av?
– Magnus Wolff Eikrem har inte haft det lätt och hamnade tidigt utanför truppen. Pawel Cibicki hade mycket mer att ge innan han fick kontrakt med Leeds och överlag måste jag säga att det är många jag hade förväntat mig mer av inför den här säsongen. Men då konkurrensen varit stor har många fått stå åt sidan. Svanberg, Strandberg, Brorsson och Sarfo för att nämna några. Även Lasse Nielsen har stundtals haft det kämpigt.

Flera nyckelspelare sitter på utgående kontrakt, bland annat Rakip, Berget och Lewicki. Vilken spelare i laget får MFF absolut INTE tappa?
– Jag tror att de tappar Tinnerholm, Berget, Lewicki och Eikrem men lyckas förlänga med Rakip. De tre första jag nämner är förstås blytunga tapp men jag är ganska säker på att Daniel Andersson har en bra plan där.

Vilket nyförvärv från i vintras/somras är du mest imponerad av i MFF? 
– Räknas Rasmus Bengtsson som nyförvärv? I sådana fall han. Annars tycker jag att värvningarna har en hel del att bevisa och det är väl egentligen bara Johan Dahlin som visat klass hittills.

Ser du några spelare i andra allsvenska lag som MFF borde värva?
– Detta är förstås beroende på vilka som försvinner men jag tycker Mohamed Buya Turay i AFC är en intressant spelare, Ken Sema i Östersund likaså och jag tror även att en Issam Jebali Elfsborg hade gjort det väldigt bra i MFF. Jamie Hopcutt och Egzon Binaku är två som nog hade kunnat blomma fint.

När säsongen kickade igång hade MFF tre vänsterbackar, men nu är det bara Safari kvar. Saknar du Yotún och Konate?
– Yotun var finfin som såväl ytter som innermittfältare och hade en riktigt fin utveckling under ”MP”. Det var helt klart ett tungt tapp för MFF. Konate inte nämnvärt.

Mattias Svanberg har fått en del speltid i år och gjort det bra. Andra talanger som Dennis Hadzikadunic, Anton Kralj och Teddy Bergqvist knackar på dörren. Finns det plats för sådana lovande spelare i ett stjärnspäckat mästarlag? Eller borde de se sig som efter andra klubbar i allsvenskan för att få rikligt med speltid? 
– Hadzikadunic tror jag en hel del på medan de andra två nog kan få det lite kämpigare. Men utlåningar är ju ett beprövat kort som kan funka även i dessa fallen.

Med tanke på att MFF misslyckades i Europa i år, kan man ge laget något annat än endast godkänt i betyg? 
– Nej.

Vad behöver MFF göra för att ta nästa kliv? De var ju faktiskt sämre än makedonska Vardar sett över två matcher, ett Vardar som i omgången därpå åkte ut mot FCK…
– Jag tycker att truppen var tillräckligt bra i år men MP lyckades inte kräma ur det som behövdes. Men en trupp av den kalibern MFF hade i år krävs även nästa år.

Om du jämför årets upplaga med 2010, 2013, 2014 och 2016 – hur låter det då? Ranka gärna de fyra guldlagen. 
– Svinsvårt att jämföra och ännu svårare att motivera. Men om jag ställer upp dem utan motivering så ser det ut såhär:
1. 2014
2. 2013
3. 2017
4. 2010
5. 2016