Foto: Bildbyrån

”Magnus, kan du sätta ihop ett 08-Allstar i helgen, en startelva?”
”Absolut inga problem!”
Det var så det kändes. Jag satte mig ner. Helvete. Inte lätt – men det blir till sist AIK som tar mest plats.

Det är tre omgångar kvar men det lider mot sitt obönhörliga slut.
Vare sig vi vill eller inte.
Finito.
Men vi krigar på och njuter ett tag till. 270 minuter + tillägg.
Det är ändå rätt mycket tid att skapa minnen och ta med oss in i vinterdvalan. Ni får tänka att det här laget ska kliva ut i eftermiddag och lira match, vi pratar alltså om en viss del dagsform.

Det här laget blir så klart präglat av hur bra klubbarna har lyckats, det vore konstigt att hävda att tabellen ljuger. När det gäller ”Årets lag”, återkommer jag när den sista slutsignalen för året är färdigvisslad. Och då med spelare från samtliga lag som uttagningsbara. Så här blev det, till slut.

STOCKHOLM ALLSTAR TEAM:

Målvakt:

Johan Wiland, Hammarby: Det är ingen purung burväktare vi pratar om här men väl om en spelare med stor erfarenhet. Fick en aningen ojämn start i Bajen men har sakta visat sig var precis den man hoppats på: en målvakt som vinner matcher och räddar poäng till laget. Wiland har lyckats se bra ut bakom ett lag vars form har dalat allt mer.

Försvarare:

Felix Beijmo, Djurgården: Jag blir nästan trött på mig själv, men herregud så bra den här killen är. Redan. Jag höjde honom redan under fjolåret, i Division 1 Norra och utvecklingen har inte stannat av, tvärtom. Det här är en blivande A-landslagsspelare om inget oförutsett inträffar.

Nils-Eric Johansson, AIK: ”Gammal är äldst”; ”Som ett årgångsvin” ”bättre och bättre dag för dag”: Jag ska sluta. Jag är imponerad av ”Nisse” som aldrig verkar tröttna eller tappa i kvalitet. Att inte ha med honom i en sådan här elva skulle bli väldigt skevt. Lagkaptenernas lagkapten.

Per Karlsson, AIK: Trotjänare och evigt utlandsaktuell. Nu har ”Pertan” förlängt och många inom AIK är väldigt glada för det. Ofta bra, nästan aldrig dålig. En sådan man gärna sätter in tidigt när man bygger en elva. Med för sin jämnhet.

Elliot Käck, Djurgården: Käck har vuxit för varje säsong och denna säsong är hans bästa. Stabil bakåt och produktiv och kreativ framåt. Utan att ta i för mycket blir det väldigt svårt för för Djurgården att hitta en spelare som passar så väl in i lagets sätt att spela som Käck. Det mesta tyder nu på flytt och utlandsäventyr, det är välförtjänt.

Mittfältare:

Magnus Eriksson, Djurgården: Poängmaskin, obekväm att möta och står mycket högt i kurs hos sina egna supportar. Trots att jag personligen egentligen ser honom som en ”tia” eller ev av två forwards verkar utgångspositionen från en kant vara Manges bästa position. Poängmaskin i yppersta klass, svår att bortse från här.

Kristoffer Olsson, AIK: Dyr och kraftigt ifrågasatt, dessutom med noll erfarenhet från den allsvenska fotbollen. Det såg inget vidare ut första halvan av säsongen. Nu är det andra tongångar och lovorden haglar från AIK-led. Och härifrån. Har bevisat för allt och alla att han har stora kvaliteter. Fantastiskt ”fin” med bollen. En playmaker.

Serge-Junior Martinsson Ngouali, Hammarby: Efter ett hundra år i Brommapojkarna och total mediaskugga värvades den här bollbegåvningen till Bajen. ”Jaså” sa många, ”vem då” sa ännu fler, är han verkligen det Bajen behöver, sa jag. Junior har varit exakt vad Bajen saknade och nu vet nog betydligt fler vem han är. Landslagsman för Gabon och en sån spelare som ser ut att vara född med bollen vid fötterna. Blir inte förvånad om han trixar förbi mig i nån rulltrappa en dag.

Rasmus Lindkvist, AIK: Ett riktigt fint nyförvärv som som hade en lite trög start vid ankomsten. Är väl kanske aningen offensiv i sin natur för att spela ren vänsterback, men den här positionen i det här gänget borde passa honom finfint. Skön fart, mycket bra blick och en vänsterfot som kan leverera. En av de bästa sommarvärvningarna som gjordes i allsvenskan 2017.

Anfallare: 

Nicolas Stefanelli, AIK: Omsusad men okänd för de allra flest vid sin ankomst. Hade lite bommar och fel inställt sikte initialt och fick ingen större hjälp av att lag i offensiv obalans. Har vuxit in i sin roll och klubb för varje omgång och måste ses som en av allsvenskans skarpaste målskyttar. Inga jämförelser i övrigt, men lite Sergio Aguero har han över sitt sätt att spela.

Henok Goitom, AIK: Kompanjon med Stefanelli och mycket av hjärnan bakom AIK:s offensiv. Kompletterar den kvicke och djupledsgående argentinaren med smartness och erfarenhet. Jag utnämnde dem till seriens bästa anfallspar ganska nyligt. Det vore väldigt korkat att inte ha båda två med här då.

BÄNKEN:

Oscar Linnér, AIK: Framtiden är Linnérs, utan att tveka. Har bevisat att kvaliteten finns där liksom psyket. Likt många målvakter utsätts han för kritik ibland men har hanterat det beundransvärt bra för sin ringa ålder. Bara det är värt en utnämning. Kan mycket väl snart vara Blågul på den högsta nivån.

Daniel Sundgren, AIK: En riktigt bra höst och nära startelvan, tuff konkurrens enda ”hindret”. Slutar aldrig springa och spelar varje match med hjärtat utanpå. En fighter som har hittat lite bättre balans humörmässigt (hittills). Har tagit ett steg till i sin utveckling.

Jacob Une Larsson, Djurgården: U21-landslagsmannen ”ser inte ut” som en allsvensk mittback men är precis just det. Grym timing i luften och klok rent allmänt. För en ganska anonym tillvaro i ett toppjagande Djurgården. Det här är en spelare som överraskat mig denna säsong med sin höga kvalitet.

Kennedy Bakircioglu, Hammarby: Inom ett par dagar vet vi om tiden är förbi för Kennedy i Hammarby, men en sak är i alla fall säker: Om det här är det sista vi för se av honom i allsvenskan är det värdigt. Dominerade mot Blåvitt och följde upp med ett bra derby och ett par matcher/inhopp av absolut högsta kvalitet. En fanbärare i Hammarby som plockat fram det bästa han kan. Fin att kasta in och blåsa in lite frisparkar.

Kim Källström, Djurgården: Likt ovanstående har han inte så många år kvar på planen men är likaväl ett mycket viktig pjäs i ett Djurgårdens om verkligen utmanat i toppen. Klok, bollsäker och en vänsterfot som kan skära vilket motståndarlag som helst i stycken. Har tappat farten men kompenserar med annat. Bra resurs att kasta in.

Sander Svendsen, Hammarby: Sommarvärvning som blåste in i Bajen och skakade liv i ett annars ganska dött anfallsspel. Har svajat lite i form men likväl visat mycket fina kvaliteter. En joker som kan bidra med både fart och finess.

Kommentar: Ja, jag vet. Det saknas några (många) namn. För varje position jag utnämnt så finns det förstås två klubbar vars supportrar tycker att jag har valt fel. Det är lugnt. Det kommer fler år och fler säsonger. Då kommer andra namn att dyka upp.