Okategoriserat

FD-SPECIAL – AIK har flest 08-ALLSTARS-namn – ”Bevisar allt”

ANNONS

“Magnus, kan du sätta ihop ett 08-Allstar i helgen, en startelva?”
“Absolut inga problem!”
Det var så det kändes. Jag satte mig ner. Helvete. Inte lätt – men det blir till sist AIK som tar mest plats.

Det är tre omgångar kvar men det lider mot sitt obönhörliga slut.
Vare sig vi vill eller inte.
Finito.
Men vi krigar på och njuter ett tag till. 270 minuter + tillägg.
Det är ändå rätt mycket tid att skapa minnen och ta med oss in i vinterdvalan. Ni får tänka att det här laget ska kliva ut i eftermiddag och lira match, vi pratar alltså om en viss del dagsform.

Det här laget blir så klart präglat av hur bra klubbarna har lyckats, det vore konstigt att hävda att tabellen ljuger. När det gäller ”Årets lag”, återkommer jag när den sista slutsignalen för året är färdigvisslad. Och då med spelare från samtliga lag som uttagningsbara. Så här blev det, till slut.

STOCKHOLM ALLSTAR TEAM:

Målvakt:

Johan Wiland, Hammarby: Det är ingen purung burväktare vi pratar om här men väl om en spelare med stor erfarenhet. Fick en aningen ojämn start i Bajen men har sakta visat sig var precis den man hoppats på: en målvakt som vinner matcher och räddar poäng till laget. Wiland har lyckats se bra ut bakom ett lag vars form har dalat allt mer.

Försvarare:

Felix Beijmo, Djurgården: Jag blir nästan trött på mig själv, men herregud så bra den här killen är. Redan. Jag höjde honom redan under fjolåret, i Division 1 Norra och utvecklingen har inte stannat av, tvärtom. Det här är en blivande A-landslagsspelare om inget oförutsett inträffar.

Nils-Eric Johansson, AIK: “Gammal är äldst”; “Som ett årgångsvin” “bättre och bättre dag för dag”: Jag ska sluta. Jag är imponerad av “Nisse” som aldrig verkar tröttna eller tappa i kvalitet. Att inte ha med honom i en sådan här elva skulle bli väldigt skevt. Lagkaptenernas lagkapten.

Per Karlsson, AIK: Trotjänare och evigt utlandsaktuell. Nu har “Pertan” förlängt och många inom AIK är väldigt glada för det. Ofta bra, nästan aldrig dålig. En sådan man gärna sätter in tidigt när man bygger en elva. Med för sin jämnhet.

Elliot Käck, Djurgården: Käck har vuxit för varje säsong och denna säsong är hans bästa. Stabil bakåt och produktiv och kreativ framåt. Utan att ta i för mycket blir det väldigt svårt för för Djurgården att hitta en spelare som passar så väl in i lagets sätt att spela som Käck. Det mesta tyder nu på flytt och utlandsäventyr, det är välförtjänt.

Mittfältare:

Magnus Eriksson, Djurgården: Poängmaskin, obekväm att möta och står mycket högt i kurs hos sina egna supportar. Trots att jag personligen egentligen ser honom som en “tia” eller ev av två forwards verkar utgångspositionen från en kant vara Manges bästa position. Poängmaskin i yppersta klass, svår att bortse från här.

Kristoffer Olsson, AIK: Dyr och kraftigt ifrågasatt, dessutom med noll erfarenhet från den allsvenska fotbollen. Det såg inget vidare ut första halvan av säsongen. Nu är det andra tongångar och lovorden haglar från AIK-led. Och härifrån. Har bevisat för allt och alla att han har stora kvaliteter. Fantastiskt “fin” med bollen. En playmaker.

Serge-Junior Martinsson Ngouali, Hammarby: Efter ett hundra år i Brommapojkarna och total mediaskugga värvades den här bollbegåvningen till Bajen. “Jaså” sa många, “vem då” sa ännu fler, är han verkligen det Bajen behöver, sa jag. Junior har varit exakt vad Bajen saknade och nu vet nog betydligt fler vem han är. Landslagsman för Gabon och en sån spelare som ser ut att vara född med bollen vid fötterna. Blir inte förvånad om han trixar förbi mig i nån rulltrappa en dag.

Rasmus Lindkvist, AIK: Ett riktigt fint nyförvärv som som hade en lite trög start vid ankomsten. Är väl kanske aningen offensiv i sin natur för att spela ren vänsterback, men den här positionen i det här gänget borde passa honom finfint. Skön fart, mycket bra blick och en vänsterfot som kan leverera. En av de bästa sommarvärvningarna som gjordes i allsvenskan 2017.

Anfallare: 

Nicolas Stefanelli, AIK: Omsusad men okänd för de allra flest vid sin ankomst. Hade lite bommar och fel inställt sikte initialt och fick ingen större hjälp av att lag i offensiv obalans. Har vuxit in i sin roll och klubb för varje omgång och måste ses som en av allsvenskans skarpaste målskyttar. Inga jämförelser i övrigt, men lite Sergio Aguero har han över sitt sätt att spela.

Henok Goitom, AIK: Kompanjon med Stefanelli och mycket av hjärnan bakom AIK:s offensiv. Kompletterar den kvicke och djupledsgående argentinaren med smartness och erfarenhet. Jag utnämnde dem till seriens bästa anfallspar ganska nyligt. Det vore väldigt korkat att inte ha båda två med här då.

BÄNKEN:

Oscar Linnér, AIK: Framtiden är Linnérs, utan att tveka. Har bevisat att kvaliteten finns där liksom psyket. Likt många målvakter utsätts han för kritik ibland men har hanterat det beundransvärt bra för sin ringa ålder. Bara det är värt en utnämning. Kan mycket väl snart vara Blågul på den högsta nivån.

Daniel Sundgren, AIK: En riktigt bra höst och nära startelvan, tuff konkurrens enda “hindret”. Slutar aldrig springa och spelar varje match med hjärtat utanpå. En fighter som har hittat lite bättre balans humörmässigt (hittills). Har tagit ett steg till i sin utveckling.

Jacob Une Larsson, Djurgården: U21-landslagsmannen “ser inte ut” som en allsvensk mittback men är precis just det. Grym timing i luften och klok rent allmänt. För en ganska anonym tillvaro i ett toppjagande Djurgården. Det här är en spelare som överraskat mig denna säsong med sin höga kvalitet.

Kennedy Bakircioglu, Hammarby: Inom ett par dagar vet vi om tiden är förbi för Kennedy i Hammarby, men en sak är i alla fall säker: Om det här är det sista vi för se av honom i allsvenskan är det värdigt. Dominerade mot Blåvitt och följde upp med ett bra derby och ett par matcher/inhopp av absolut högsta kvalitet. En fanbärare i Hammarby som plockat fram det bästa han kan. Fin att kasta in och blåsa in lite frisparkar.

Kim Källström, Djurgården: Likt ovanstående har han inte så många år kvar på planen men är likaväl ett mycket viktig pjäs i ett Djurgårdens om verkligen utmanat i toppen. Klok, bollsäker och en vänsterfot som kan skära vilket motståndarlag som helst i stycken. Har tappat farten men kompenserar med annat. Bra resurs att kasta in.

Sander Svendsen, Hammarby: Sommarvärvning som blåste in i Bajen och skakade liv i ett annars ganska dött anfallsspel. Har svajat lite i form men likväl visat mycket fina kvaliteter. En joker som kan bidra med både fart och finess.

Kommentar: Ja, jag vet. Det saknas några (många) namn. För varje position jag utnämnt så finns det förstås två klubbar vars supportrar tycker att jag har valt fel. Det är lugnt. Det kommer fler år och fler säsonger. Då kommer andra namn att dyka upp.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Umeå - Orebro SK Women Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Women Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor FC Ettan norra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlbergs BK Ettan norra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0