Hammarby föll på nytt senast och har halkat utanför topp-10. Jakob Michelsen riskerar nu ett sämre resultat än Nanne Bergstrand som tvingades bort efter förra säsongen.
– Utanför topp-10 är helt enkelt inte tillräckligt bra. Med så många dyra nya spelare så måste man kunna kräva topp-8, anser i dag FD:s krönikör Magnus Österberg.

0-2 mot Kalmar FF senast och energin ser ut att rinna ur ett Hammarby som gick ur det senaste transferfönstret med flera uppmärksammade nya affärer.
Det är ett Bajen som bitvis sett ut som ett nytt Hammarby och med ett innehåll att i år klara av att göra ett större placeringslyft jämfört med fjolårets elfte.
Resultatet i dag är en besvikelse och frågan är hur länge smekmånaden håller i sig för tränare Jakom Michelsen och nye meriterade sportchefen Jesper Jansson.
– Jag tror absolut Michelsen sitter säkert. Både han och Jesper Jansson behöver tid på sig. Det är ganska stora förändringar som har genomförts under pågående säsong och det är för mig uppenbart att de känner att det behövs minst ett transferfönster till innan Jakob och Jesper fullt ut kan forma ett nytt Hammarby, anser FotbollDirekts Magnus Österberg.

Magnus Österberg har flera olika bilder av vad som är fel i dagens Hammarby:
– Man har uppenbart misslyckats med att matcha spelare den här hösten. Exakt vad som är fel aktar jag mig för att säga men det är för många namn som samtidigt är ur form, fortsätter krönikören.

– Michelsen vill ju att Hammarby ska vara spelförande, ha ett stort bollinnehav, passningsspel. Med så stora ambitioner krävs mer tid, arbetsro – och fler nya spelare. Ja, faktiskt så. Hammarby må ha agerat med flera nya starka namn men det är fortfarande inte tillräckligt för att kunna nå ens topp-6.

– Ja, en 10-12:e-placering är ett misslyckande och förstör ett år som ändå bitvis varit lovande.

Nu kommer Hammarby här näst upp emot Sirius, Sundsvall och ett avslut mot Halmstad. Lägre rankade lag som ger chansen till att rädda sig upp över topp-10.
Frågan är hur Bajen kan samla i hop sig kring de nio poäng som finns kvar att ta av?

– Jiloan Hamad måste upp. Han måste göra mer. Han måste leda på ett helt annat sätt. Hans kvalitet är solklar men han måste vara bäst i Hammarby i match efter match och det har han inte klarat av. Mads Fengers skada är ett annat aber för Michelsen. Hans fot behövs när anfallen startar. Det är inte konstigt att Michelsen valt att ta ner Kennedy som gjort det bra.
– Sedan har vi ett namn som Svendsen som såg väldigt bra ut inledningsvis – men så faller även han tillbaka.

Magnus Österberg fortsätter:
– Att Tankovic inte fungerat överraskar mig inte. Han har haft tuffa år innan han kom till Hammarby och behöver bygga upp sitt spel från grunden igen. Jag tror på honom. Det är en bra värvning men mest för 2018.

FD:s krönikör anser samtidigt att sportchef Jesper Jansson som visat att han i tanken redan är långt framme i 2018 – att det är på både gott och ont.
– Han har varit extremt tydlig med att det är från 2018 det börjar att gälla. Och det är klart med tanke på att Jesper Jansson behöver fler transferfönster. Ett enda som så här långt och mitt under säsong – det är allt annat än lätt, reflekterar Österberg och fortsätter:

– Det är klart att Jesper vill ha arbetsro och jobba på flera års sikt. Men ju mer om han pratat om 2018, desto mer tror jag det har satt sig i spelarnas huvud. Att det inte är riktigt nu det gäller  – utan först 2018.

Vilken typ av spelare saknar ännu Hammarby?
– En anfallare som gör 12-15 mål. Det är ju uppenbart. Utan ett sådant namn kan Hammarby glömma toppen. Men så har vi ytterbackar och hur det behövs högre klass där. Solheim, Birkir och Batan lär ju alla försvinna och då är tre av fyra ytterbackar borta.