Nyheter

PÅ FD: Kristoffer Olssons oväntade siffror: “Får mig att framstå som AIK:s Makélélé”

ANNONS

AIK:s spelfördelare Kristoffer Olsson är inte bara en skicklig passningsspelare. Han sliter även hårt i defensiven och färska siffror visar att han har flest tacklingsförsök i allsvenskan. Utländska klubbar följer honom, men Olsson lägger inte någon större vikt vid det just nu. 
– Jag vill bli en ännu viktigare spelare i AIK och jag har fullt fokus på att stanna här nästa år, säger han till FotbollDirekt.se. 

Formmässigt går AIK som tåget just nu och har inte förlorat en enda match sedan IFK Göteborg borta i början på augusti. Med tre omgångar kvar av årets säsong har laget dessutom tagit över andraplatsen från ärkerivalen Djurgården. En spelare som fått mycket beröm under den starka perioden är mittfältsmotorn Kristoffer Olsson.

22-åringen hämtades in i vintras från FC Midtjylland och skrev på ett fyraårskontrakt. Vårsäsongen var dock stundtals väldigt svajig, både för laget och för Olsson, men nu i höst har båda två höjt sin lägstanivå.

Enligt färsk statistik från analysverktyget Instat så placerar sig Kristoffer Olsson på en 15:e plats i allsvenskan vad gäller antal slagna passningar. Av hans 1528 passningar har 1323 av dessa gått till rätt adress vilket ger en passningsprocent på 87%. Detta kan jämföras med Kim Källström som har slagit 1935 passningar, varav 1488 till rätt adress vilket er en passningsprocent på 77%.

Att Olsson har väldigt mycket boll och oftast sätter sina passningar kanske inte är så överraskande. Däremot framkommer något av en ny bild om honom i en annan kategori. Enligt Instats senaste mätning efter omgång 26 så är Olsson den spelare i allsvenskan som utfört flest tacklingar under säsongen.

Olsson har hittills stått för 137 tacklingar, flest av alla i serien, något som kommer som en överraskning för den lovande AIK-mittfältaren.

– Försöker du få mig att framstå som AIK:s (Claudio) Makélélé, haha. Nej, men det är alltid svårt med statistik. Det förvånar mig såklart om det stämmer. Men det är klart, jag spelar i en balansroll och efter sommaren har vi gått ännu mer offensivt med våra wingbacks. Då blir det fler lägen där jag är den enda som är kvar och balanserar framför våra mittbackar, säger han till FotbollDirekt.se.

– I min roll blir det därför en hel del lägen där jag måste stoppa upp kontringar. Ibland behöver jag ta ett gult kort och en frispark. Ibland får man med sig bollen också.

Av de 137 tacklingarna så har Olsson vunnit bollen 62 gånger av fallen vilket motsvarar 45 procent. En statistik han skulle vilja förbättra de sista matcherna.

– Det är väl bra att jag tacklar ofta, men självklart skulle jag vilja vinna bollen oftare.

Är det stor skillnad att tacklas på gräs kontra konstgräs? 

– Ja, det blir ju många fler dueller. Ett helt annat spel skulle jag säga, framförallt hemma på Friends där mattan varit lite halvknackig under säsongen. Jämfört med konstgräs kommer man närmare motståndaren och det blir automatiskt fler lägen att tacklas.

Bilden man har av dig är ju att du är en spelfördelare med styrkan i ditt passningsspel. Men det här visar någonstans att du smäller på i defensiven också. Vad har Rikard Norling gett dig för arbetsbeskrivning i försvarsspelet som balansspelare i 3-5-2? 

– Det beror lite på matchbild och motstånd. Men generellt sett är min roll att balansera upp det på mitten. Jag ska ha en tanke i defensiven när vi har bollen och ha koll på motståndarna vid eventuell kontring. Jag ska ligga och fiska framför vår backlinje och det som är bra med tre mittbackar är att jag vågar gå hårdare för att vinna bollen, skulle jag sälja mig finns det ändå tre duktiga försvarare bakom mig. Under året har jag jobbat mycket på när jag ska försöka vinna bollen och när jag kanske ska styra ut och inte sälja mig för lätt.

Samtidigt har du kanske din största spetsegenskap i passningsspelet. Skulle du inte helst vilja spela längre fram i banan, där Ishizaki och Blomberg spelar nu?

– Alltså, jag är ju en offensiv spelare i grunden. Sedan tycker jag att jag med tiden kommit in bra i den defensiva mittfältsrollen. I framtiden så kanske det blir den andra rollen, men det är bra att prova både och. Man lär sig av båda rollerna men det är klart att jag helst kanske hade velat spela mer offensivt. Samtidigt spelar jag där Rikard vill ha mig och så länge det går bra både för mig och laget finns ingen anledning att klaga.

Du hade en ganska knackig inledning på din tid i klubben och både du och laget fick kritik under våren. Nu spelar du med ett annat självförtroende och är mycket jämnare i dina prestationer. Hur tänker du kring den förändringen? 

– Skillnaden är främst att nu vet jag när det bränner till i den här rollen. När jag kom in så spelade jag i princip en cupmatch och sedan var allsvenskan igång. Det var ett nytt system och vi hade stora problem att göra mål, det är klart det hade varit lättare att komma in i ett lag som fungerade helt och hållet.

– Under tiden har jag blivit varm i kläderna och lärt mig var på planen jag ska till risker och var jag ska spela säkert. Det är sånt man lär sig i en ny roll, för vissa tar det en match och för andra tar det kanske fem matcher att förstå.

Vilket verktyg använde du för att ta dig ur svackan? 

– Vad ska man säga. När man tappade mycket boll i början på säsongen så satte det sig ju i huvudet på något sätt. Då är det lätt att man blir feg och inte vill ha bollen, men för mig var det tvärt om. Jag ville ha mer boll för att visa mig själv att jag är bra.

På våren var det nästan krisstämpel på laget. Nu ligger ni tvåa. Hur upplever du det att spela i en klubb där ni har så höga förväntningar på er? 

– För mig som var i Midtjylland så är det raka motsatsen mot det jag är van vid. En liten och ny klubb jämfört med AIK som har alla sina fans och trycket vi har på oss utifrån. Jag gillar pressen att behöva vinna varje match. AIK är en storklubb där många vill väldigt mycket och när det går dåligt så brinner det. Personligen tycker jag inte det är jobbigt utan snarare växer jag av det.

Ni fick in ett par vassa nyförvärv i somras. Hur har det påverkat?

– Om man jämför laget på våren och hösten så har vi en helt annan bredd och det har lossnat framåt. Nu har vi spelare som Thern, Nyholm och Obasi som kanske inte spelat så mycket. Klart att det gör skillnad.

Snart möter ni ett redan SM-guld-klart Malmö FF. Kan ni dra nytta av att de inte har något att spela för och varit ute och slirat på nätterna i veckan? 

– Nja, det vet jag inte. De vill säkert visa oss som ligger tvåa vilka som är bäst i Sverige. Vi går in som att det är vilken match som helst och tänker inte på att de kommer ställa ut skorna. För oss är matchen jätteviktig, dels om Europaplatserna och dels för att vi vill komma tvåa.

Det har skrivits om att utländska klubbar haft scouter på plats för att följa dig nu i höst och att AIK:s prislapp på dig är i 25-miljonersklassen. Är du sugen på Europa redan i vinter?

– Nej, jag tänker bara på AIK nu. Jag har ett långt kontrakt och vill först och främst bli en ännu viktigare spelare här. Jag har fått mycket speltid, känner mig som en viktig spelare och har fullt fokus på den här hösten och att göra bra saker för AIK nästa säsong också.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15