GÖTEBORG. IFK Göteborg har haft ett tufft år. Anfallsinkonen Tobias Hysén, 35, har fortsatt göra mål, förlängt kontraktet – men också fått ta en del om samtal kring vad som egentligen händer i klubben. FotbollDirekts Mårthen Bergman åkte till Kamratgården för ett långt samtal i podcasten FD 60 Minuter. Här kan ni läsa en av del av godbitarna i intervjun när ”Tobbe” pratar om turbulensen som varit och hur han önskar att klubben tar sig vidare.

Hysén kommer en timma sent till intervjun och ursäktar sig med att träningen blev lite längre än vad han hade trott. Han slevar i sig en tallrik köttfärsås och spaghetti (plus två kycklingspett) på ett par minuter. Vi har en timme på oss innan nästa träning. Vi snicksnackar lite om Connor McDavids framfart i NHL innan vi kommer in på det kaos som präglat IFK Göteborgs säsong och som Tobias Hysén valde att berätta om i slutet av juli.

Hur var det innan du valde att berätta. Då var det ändå att ”hålla skenet uppe”?
– Jo så var det, men det är lite så det funkar. Journalister, media och alla vill veta vad som händer och det finns ingen möjlighet att jag går ut och säger allt som händer bakom stängda dörrar här, det kommer folk aldrig få veta.

När det var som värst var det ändå väldigt mycket kaos…
– Ja, det var det…

Hur är det då när saker bara matas i media hela, hela tiden, den ena dagen värre än den andra. Hur är det då att ”hålla skenet uppe” och prestera? Det måste vara en arbetsmiljö som inte är helt hundra.
– Absolut är det så. Det fanns perioder under våren och sommaren då det var tufft, det ska man inte säga någonting om. Det är inte kul att ha det så. Men där är det viktigt att spelare som jag själv tar den smällen istället för att lägga det på Pontus Dahlberg till exempel. Jag har inga problem att göra det, för jag har gjort det så många gånger och jag kommer att fortsätta med att göra det. Om den bördan ska ligga någonstans så är det bättre att den ligger på någon som kan skaka av sig det.

Varför blev det så att ni valde att berätta vad som försegick?
– Det är klart att det är tufft när det var sådär som det var, helst av allt vill man kunna sitta ner och förklara för folk varför saker och ting har hänt, och det var det jag kände tillslut. Det blev en massa skriverier där vi spelare kände att ”det här är inte sant”, det var någon mellanvariant av vad folk hört, vad de lagt ihop själva och vad de tror har hänt. Och när det då började drabba enskilda spelare i laget, det var ju nästan myteristämpel på vissa gubbar, då kände vi att såhär kan vi inte ha det. Då får vi hellre gå ut och berätta vad som har hänt så att folk inte tror att vi sitter i någon jävla maskopi här uppe och försöker leka sportchefer själva.
– Därför gick vi ut och sa som det var, det fanns ett missnöje då och det var på grund av det här och det här och sen behöver vi inte gå in på mer detaljer om exakt vad det var. Utan att det fanns ett missnöje som framfördes enligt alla regler och normer och precis som man ska göra. Vi tog det helt rätt väg, pratade med de berörda personerna i rätt ordning och sen tog styrelsen ett beslut och vi förhåll oss till det. Mer än så var det inte.

Det snacket var bland det mest öppna jag läst om hur man hanterar konflikter mellan ledning och spelare. Var det skönt att berätta?
– Skönt… det var det väl när man hade gjort det för då var spekulationerna slut. Vi sa som det var och ingen behövde undra. Det gjorde vi för att det blev för mycket spekulationer om vad vissa personer hade för inflytande, vad de ville och tyckte. All har sin roll och vi spelare har ingen del i att sitta och bestämma vad som ska hända i klubben. De kan rådfråga oss vad vi tycker och tänker men vi har ingen beslutsfattande roll. Vi framförde bara våra åsikter och sen tog styrelsen det beslutet som togs. Och där var vi helt okej med det. Men enligt de skriverierna som kom ut och knåpades ihop var ibland rena osanningar.

När det blir så öppet från er sida så känns det som det skadar klubben mindre än spekulationer i media. Ibland undrar jag varför inte fler klubbar gör det.
– Ja, och det var det som gjorde att vi gjorde det. Vi kände att ”den här situationen börjar balla ur”. Och då ska i alla fall vi från spelarhåll göra rätt för oss. Sen kanske inte det passar alla att göra så. Men det blev liksom påhopp på vissa spelare som skulle varit på olika möten och grejer. Då sa vi det att ”här får vi stämma i bäcken och säga som det är”. Vi ville ha ryggen fri i detta, sen vad resten håller på med kan inte vi styra över. Jag kan säga vad den officiella versionen är från spelarhåll, sen vad enskilda spelare går och säger till journalister eller sina polare, det kan inte vi hålla reda på, det blir var mans agenda i sådana fall. Där kan inte vi styra och säga till vad folk ska göra, det får vara sunt förnuft hos varje spelare.

Att det kom ut så mycket, även om du säger att det var halvsanningar, hur ser du på det?
– Det jag menar med halvsanningar var kanske inte vad spelare har sagt. Det spelare har sagt anonymt till tidningar tror jag säkert är sant.

Vad känner du kring att spelare gjorde det?
– Namen, det var också en grej vi tog i spelargruppen, att så får det inte vara. Det sa vi på spelarmötet att om det är någon som tycker något så ta det med spelarrådet. För att gå ut och ta det anonymt i media gör inte någonting bättre. Då blir det bara ännu mer tryck och det kommer tas beslut i all hast som varken kommer gynna spelarna själva eller klubben. Och jag tycker väl att vi fick lite bättring sen, det har inte varit asmycket efter det.

Du sa i intervjun om missnöjet med Mats Gren att ”Det handlade om kommunikation, närvaro och givetvis var kontraktsdelen en del. Inte nödvändigtvis vilka som inte hade fått kontrakt utan att det var så många som var utgående samtidigt. Det blev en otrygghet och en ovisshet. Det är klart att det mötet inte var något partymöte, det blev tryckt stämning. Det var inget roligt.” De grejerna du tar upp där, vad har hänt sen mötet, har det blivit bättre?
– Ja, det har blivit bättre. Om vi tar sakerna i ordning så. Kommunikationen vi menade var att vi fick läsa saker i media som vi sak veta först av alla, inte sist av alla. Det var inte bara Mats utan det var från styrelse och kanslidelen överhuvudtaget. Vad gäller närvaron var att vi ville att han skulle vara här mer, han är ändå chef över sporten och måste se mer träningar och ha mer dialog med spelarna. Och med kontraktsbiten så, ja, den är ju öppet känd. Det var två spelare som lämnade i somras och ytterligare en som är klar för en annan klubb och så sitter det fyra spelare som inte har kontrakt påskrivna för nästa år. så rent krasst är det sju spelare av de där elva som inte är Blåvitt-spelare nästa år. Det blir en omsättning på spelare och jag förstår att det inte är jättelätt att förlänga om spelare inte vill men det är heller inte bra att elva kontrakt går ut samtidigt.

Det som några supportergrupperingar gemensamt gick ut med på Facebook. Hur ser du på det?
– När de grejerna kom ut så kände vi att vi måste säga vår version. För mycket av det som stod där tyckte vi… eller jag upplevde att mycket som stod där inte stämde. Sen vet inte jag var det fått sin information ifrån och jag tycker det är olyckligt att supportrar går in och gör saker som kanske inte gynnar klubben i det avseendet. Sen förstår jag på ett sätt. De gör det för att få upp en debatt och för att de tycker att vissa personer skadar klubben och de vill klubben väl. Men de tyckte att det var på ett sätt och var förbannade på vissa personer, vilket gjorde att vi blev förbannade på supportrarna för att vi tyckte att mycket av det inte stämde. Man kan väl lämna det där egentligen. Mycket av det stämmer säkert, mycket av det stämmer säkert lite mindre bra, tror jag. Jag vet inte allt och har inga ingångar till var det fått det ifrån heller.
– Det blev väldigt mycket på vissa personer och det är väl bara att konstatera att en del av det skulle man kanske kunna säga att det skulle stannat där.

Pratade ni med några ”supporterprofiler” om det?
– Nej, det gjorde vi inte. Jag tror inte det hade gjort någon större skillnad där och då. Det där var nog något de hade tänkt på ett tag. Man slänger inte bara ut en sådan text på en höft över en fredagsfika. Det är något de velat göra under en längre period och tillslut har de tyckt att det får räcka. Man kan säga mycket om det, tillvägagångssätt och så vidare, men det viktigaste är att man inte får kväva supportrarna där.
– De måste få säga vad de tycker och uttrycka sig även om det inte alltid blir så jäkla bekvämt för klubben. För börjar du censurera där då är du farligt ute. Den får man nog bara ta. Sen vi som är spelare och inne i det får ju ett merjobb såklart, och det är väl det man blir lite irriterad över. Att är det här verkligen bra för IFK Göteborg? Men man får bara acceptera att så är det. När man har en sådan supporterskara som vi har som är så pass passionerad och lever för klubben och lever för att allt ska vara bra och det under en längre period inte är det, då kommer det komma reaktioner.

När det hade kommit ut, första träningen efter det, hur är stämningen då? Det var ändå ganska hårda anklagelser mot vissa i klubben.
– Det var det verkligen. Nånstans tror jag ändå att spelare är ganska bra på att ta sådana grejer. Det påverkar inte på samma sätt som om det hade varit ”vanliga människor” om du förstår vad jag menar. Du är så van att utsättas för kritik, hårdheten och jargongen, så det påverkar inte så mycket. Det var väl mer att man snackar lite om det, ”Kan det verkligen ha gått till såhär? Stämmer detta?” och så vidare.

Vilket inte heller är optimalt?
– Nej det är det inte. Men under den perioden kändes det inte som att det var hundra någon gång, så det blev ett normalt tillstånd att det var kaos, vilket gjorde att när det blev mer kaos så var det ingen som reagerade på det riktigt.

Lyssna på hela avsnittet av Tobias Hysén i FD 60 Minuter
iTunes